Verhuizen naar het buitenland: 70 onmisbare tips

Op deze pagina vind een uitgebreide lijst met tips voor je verhuizing naar het buitenland. Om het overzichtelijk te houden hebben we de tips ingedeeld in verschillende categorieën:

Je verhuizing naar het buitenland: de voorbereiding

Tijdens de voorbereiding op een verhuizing naar het buitenland kan je soms wat over het hoofd zien, daarom geven wij wat tips om de voorbereiding uit te breiden. En om te voorkomen dat je de minder vanzelfsprekende dingen vergeet te doen.

 1. Inentingen – land/regio specifieke ziektes.
 2. Taal cursussen – begin met het leren van de taal ruim voordat je er naar toe vertrekt.
 3. Ga er op ‘werk vakantie’ – ga naar het land van bestemming om te ontdekken wat het land te bieden heeft als je er werkt (niet alleen toeristische attracties).
 4. Neem contact op met lokale mensen – Vraag naar de leefomstandigheden, activiteiten en hoe internationaal de omgeving is. Vooral in een land waar Engels niet de voertaal is, kan het fijn zijn om in een internationale omgeving te wonen.
 5. Gebruik Sirelo! – Gebruik onze website om je te oriënteren op internationaal verhuizen. We hebben pagina’s met informatie over belastingen, gezondheidszorg, onderwijs en leefomstandigheden, van de top internationale verhuisbestemmingen.
 6. Mentale voorbereiding – Bereid jezelf mentaal voor om grondig door je spullen heen te gaan. Bij verhuizen naar het buitenland moet je erg streng zijn met wat er mee gaat en achterblijft. Ben je iemand die veel waarde hecht aan spullen, dan wordt dit een hele opgave.
 7. Vergelijk verhuisbedrijven – het is belangrijk dat je je goed voelt bij het verhuisbedrijf dat je uiteindelijk kiest. Vergelijk de kosten door 5 gratis offertes aan te vragen! Naast de kosten kan je ook de verhuisbedrijven vergelijken op basis van de service: hoe snel zijn ze met reageren? Wat kunnen ze allemaal voor je regelen? Hoe groot is het team? Hoeveel ervaring heeft het bedrijf

Het inpakken

Met een internationale verhuizing kan het prettig zijn om met een vertrouwd gevoel te hebben op je nieuwe adres. Het meenemen van je eigen spullen is cruciaal om een vertrouwd gevoel te creëren. Het enige probleem is dat de kosten oplopen als je veel meeneemt. Daarom vind je hier wat handige tips om in gedachte te houden wanneer je besluit wat er mee moet en wat achter kan blijven:

 1. Pak een uitgebreide vakantie tas in – zorg er voor dat je een paar setjes kleren apart houdt. Het laatste wat je wilt doen als je net bent gearriveerd, is shoppen voor kleren omdat alles nog ingepakt zit of onderweg is in de container.
 2. Sticker je spullen – wat gaat er mee? Wat blijft er achter? Wat kan weg? Je kan vaak via het verhuisbedrijf stickers regelen om je spullen te markeren met deze drie categorieën. Daarnaast kan je er ook voor zorgen dat alle spullen worden ingepakt voor specifieke ruimtes. Dat is dan makkelijker voor de verhuizers als ze je spullen uit de container halen.
 3. Pak persoonlijke/privé spullen zelf in – je wilt natuurlijk niet dat de verhuizer door je hoogstpersoonlijke spullen heen hoeft te gaan.
 4. Leg de waarde van je spullen vast – sommige dingen zijn goedkoper om achter te laten, weg te gooien of mee te nemen. Als je meer betaalt voor opslag dan je spullen waard zijn is het het niet waard. Is het goedkoper om een nieuwe bank te kopen i.p.v. het meenemen van de oude bank? Dan raden wij aan dit te doen.
 5. Bestemmingsland klimaat – verhuis je naar een topisch eiland? Neem dan geen winter kleding mee. Sommige waardevolle spullen zijn klimaatgevoelig, zoals juwelen en schilderijen.
 6. Koelkast – de koelkast heeft 48 uur nodig om ‘tot rust’ te komen. De koelkast moet 48 uur lang uitstaan voordat het veilig is voor transport.
 7. Zorg voor parkeerruimte – Een internationale verhuizing betekent vaak een grote container. Zorg ervoor dat de verhuizers een hele dag met de container voor (of achter) het huis terecht kunnen om de container in te pakken.
 8. Brandbare (vloei)stoffen – zorg er voor dat je alle brandbare stoffen uit huis haalt voor de dag van het inpakken. Brandbare stoffen kunnen gevaarlijk zijn als de container onderweg is.
 9. Raadpleeg het verhuisbedrijf – vaak hebben verhuisbedrijven stickers voor het sorteren van de inboedel. Ook kunnen ze vaak verhuisdozen te huur aanbieden.
 10. Het nieuwe adres – Zijn de volgende dingen al aanwezig op je nieuwe adres, dan is het natuurlijk financieel gezien verstandiger om ze niet mee te nemen:
  1. Wasmachine/droger
  2. Vaatwasser
  3. Koelkast
  4. (Ingebouwde) kasten
  5. Fornuis
  6. Vloer(bedekking)/tapijt

Goed ingepakt

Huisdieren

Je hebt huisdieren en wilt deze mee verhuizen naar het buitenland. Hier komt veel bij kijken en de eisen verschillen per land. Daarom hebben wij online allerlei tips opgezocht om je huisdier, zonder onverwachte problemen onderweg, mee te nemen naar je nieuwe adres.

 1. Dierenorganisaties – Neem contact op met de dierenorganisaties in het land waar je naar toe gaat. Deze kunnen vaak een uitgebreide uitleg geven over de procedure van het invoeren van je huisdier.
  1. Dierenorganisaties databank – meer dan 3000 dierenorganisaties wereldwijd
 2. Dierenarts – Ga maximaal een maand van te voren naar je dierenarts om de gezondheidscheck te laten doen. De dierenarts kan de meeste documenten bestempelen om het legale/legitieme documenten te maken. Vaak gaat het hier om het voorkomen van het verspreiden van ziektes zoals hondsdolheid. De gezondheidstest is ook nodig om te kijken of je huisdier in staat is om te vliegen.
  1. Vind een dierenarts bij jou in de buurt met gebruik van deze link.
 3. Vertalen van documenten – Zorg ervoor dat deze documenten vertaald worden naar de taal van het land van bestemming. Dit kan een probleem door taalverschil makkelijk voorkomen.
 4. Kleedje – Als je de hond of kat in het vliegtuig of in de auto meeneemt, een ding is zeker, het wordt krap en spannend voor je huisdier. Zorg ervoor dat je je huisdier kalmeert door hun favoriete kleedje in de kooi te doen. Dit zorgt ervoor dat je huisdier kalm blijft vanwege een vertrouwde geur. Als je je huisdier per vliegtuig verhuist dan mogen er geen losse spullen in de kooi liggen. Stop dus geen speelgoed bij je huisdier in de kooi. Je kan ook ruim voor vertrek je huisdier langzaam aan de kooi laten wennen. Je kan ze laten wennen door te beginnen met alleen de onderkant van de kooi. Laat je huisdier hier na een wandeling of s’avonds in slaap vallen. Zorg ervoor dat ze er langzaam aan wennen voordat je de bovenkant van de kooi er op doet.
 5. Kleine huisdieren – Heb je een hamster, rat, muis of konijn? Zoek dan goed uit of je vanwege veiligheidsredenen, voor je huisdier’s gezondheid, hem/haar wel mee kan nemen. Sommige kleine huisdieren, zoals knaagdieren, kunnen soms overlijden aan stress. Een verhuizing zal hoe dan ook een groot factor zijn in het veroorzaken van stress. Vraag anders aan een familielid/kennis of je je kleine huisdier daar kan achterlaten.
 6. Kies de transportatie methode – je kan een huisdier op verschillende manieren meenemen. Als handbagage, checked-in bagage in het ruim en als cargo. Heb je de mogelijkheid om je huisdier als handbagage mee te nemen, doe dit dan! Het is een goede manier om stress te verminderen, vanwege: gedempt geluid, de betere lucht, betere temperatuur controle, en natuurlijk het baasje dichtbij.
 7. Vergelijk vliegtuigmaatschappijen – Sommige vliegtuigmaatschappijen zijn diervriendelijker dan andere. Zo kan je bijvoorbeeld bij Air Baltic twee konijnen meenemen en op schoot zetten. Dit geld vaak ook voor katten en kleine honden bij andere maatschappijen. Ook kan de prijs van een ticket voor je huisdier flink verschillen per maatschappij. Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben ook personeel in het ruim om op alle dieren te passen.
 8. Professionele hulp – er zijn huisdier transport bedrijven die je kan inhuren om de hele verhuizing van je huisdier te regelen. Die hebben ervaring met de douane en weten welke papieren er precies nodig zijn.
  1. Dieren Transport
 9. De kooi – Je naam en adres moeten er op staan. Maar er zijn meer dingen die je kan doen om het voor het vliegveld/vliegtuig personeel makkelijker te maken:
  1. Plak een sticker met pijlen om de bovenkant van de kooi aan te geven (hier heb je live animal stickers voor).
  2. Zet bakjes voor eten en water in de kooi. Die moeten dan wel goed vast staan en vanaf de buitenkant toegankelijk zijn.
  3. Doe er eventueel een eten en water schema bij samen met een zakje voor het eten (vooral bij lange vluchten en indirecte vluchten).
  4. Doe niet meerdere honden/katten in één kooi.
  5. Koop een kussen speciaal op maat voor de kooi.
  6. Doe de halsband in een plastic zakje, en maak deze vast aan de buitenkant van de kooi.
  7. Markeer de naam van je huisdier op de bovenkant van de kooi.

Verhuizen van je huisdier

De aankomst in het nieuwe land

Je verhuist binnenkort naar het buitenland en je spullen zijn nog onderweg, of je hebt nog steeds geen nieuw adres. Je wilt niet in een hotel verblijven tot het moment dat alles aankomt, maar kan ook niet in een leeg huis slapen. De aankomst in het nieuwe land kan soms chaotisch zijn, vandaar wat tips om deze periode het soepelst door te komen:

 1. Serviced Apartments – Dit zijn appartementen die zijn ingericht als een woning maar met een service zoals je bij een hotel gewent bent. Hier kan je rekenen op een schoonmaak service, beddengoed en handdoeken en een volledig ingerichte keuken. Dit kan erg handig zijn als je nog op je container wacht en nog geen nieuw adres hebt. Vanuit dit appartement kan je ook je zaken in het nieuwe land relaxt op order krijgen. Zaken zoals:
  1. Het vinden van een huis of appartement
  2. Het huren of aanschaffen van een auto
  3. Het aanschaffen van nieuwe meubelen voor je huis
 2. Vind een huisarts – zoek online wat de equivalent van een huisarts is in je land van bestemming. De procedure van het inschrijven bij een huisarts verschilt enorm per land. Het kan veel tijd in beslag nemen en is dus niet iets wat je pas wilt doen als je de huisarts al nodig hebt.

Achtergebleven spullen

Na elke verhuizing blijven er spullen achter waar je vanaf wilt komen. Bij een internationale verhuizing kunnen het heel wat spullen worden vanwege het feit dat de kosten snel oplopen des te meer ruimte je nodig hebt. Daarom hebben wij wat tips over wat je met deze achtergebleven spullen kan doen.

 1. Doneer – heb je spullen die achterblijven die nog in goede staat zijn? Gebruik dan deze website om  de stichtingen bij jou in de buurt te vinden:
  1. Spullen Schenken
 2. Verkoop tweedehands – Dit kost wat meer tijd, maar het is natuurlijk altijd een mogelijkheid om spullen via Marktplaats door te verkopen. Dit levert misschien zelfs een zakcentje op die je kan uitgeven aan nieuwe spullen op je nieuwe adres.
 3. Inboedel opslag – Veel verhuisbedrijven kunnen ook een inboedel opslag plaats aanbieden voor spullen die niet mee hoeven. Dit is vooral aantrekkelijk voor degene die op een uitzendbasis van 3 jaar naar het buitenland vertrekt.
 4. Verhuur je huis – heb je veel meubelen die achterblijven in je huis? Verhuur je huis dan via een makelaar of ander professioneel tussenpersoon. Je kan de prijs dan zelfs een beetje verhogen doordat het als een ingericht huis verhuurd kan worden.
  1. Makelaars bij jouw in de buurt 
 5. Vraag rond bij familie en vrienden – wie weet heeft één van je familieleden of vrienden altijd al jouw auto willen hebben. Het achterlaten van spullen bij een bekende is natuurlijk altijd veel geruststellender dan bij een vreemde of een bedrijf.

Cultuur verschillen overkomen

In Nederland zijn we gewend aan bepaalde gewoontes en een Nederlandse levensstijl. Deze gewoontes variëren per land en kunnen soms erg vreemd zijn vanuit een Nederlands perspectief. Je zal dus hoogstwaarschijnlijk cultuur verschillen tegenkomen, en de manier waarop je hier mee om gaat is belangrijk om anderen niet te beledigen. Daarom hebben wij wat tips om het beste met deze verschillen om te gaan en mensen bevriend te houden:

 1. Erken de verschillen – zodra je weet met welke verschillen je om dient te gaan, kan je natuurlijk beginnen met het bedenken van hoe je dat het beste kan doen.
 2. Vind overeenkomsten – het erkennen van verschillen is een goed begin, maar het vinden van overeenkomsten is eigenlijk nog wel belangrijker. Zodra je een overeenkomst vindt kan je het gebruiken om met lokale collega’s of vrienden te bonden.
 3. Tolerance is key – zorg ervoor dat je tolerant blijft van de gewoontes in andere culturen die je misschien maar gek vindt. Zo kunnen de mensen van de andere cultuur ook over jouw eigen gewoontes denken. Dus als jij gewoontes tolereert, is de kans groot dat de mensen om jou heen hetzelfde doen!
 4. Geduld – aanpassen heeft natuurlijk tijd nodig. Als je geduldig blijft gebeurt het vanzelf. Misschien gaat het zelfs zover dat je op een gegeven moment raar opkijkt van je oude gewoontes.
 5. Stereotypes – stereotypes zijn niet gemaakt om een cultuur te definiëren. Zie ze meer als een soort handleiding van wat je kan verwachten. Niet elke Nederlander draagt klompen, woont in een windmolen en eet elke dag kaas, maar het zijn hier wel hele normale dingen terwijl dit in Azië gewoon niet voorkomt. Zo kan je je door een andere cultuur heen worstelen door een beeld te krijgen van wat er normaal wordt gevonden. Uiteindelijk is elk persoon anders, maar is het wel een goede conversatie starter!
  1. World of Stereotypes – Selecteer een land en kijk wat mensen van over de hele wereld denken over het geselecteerde land.
 6. Sta open voor verandering – het is natuurlijk altijd belangrijk om je eigen cultuur vast te houden. Maar laat dit niet in de weg staan om te veranderen en aan te passen. Je bent uiteindelijk op avontuur in een gastland!

Diverse nationaliteiten

Integreren

Bij een internationale verhuizing heb je natuurlijk ook een integratie periode nodig in het nieuwe land. Hieronder hebben we wat tips gezet om deze periode te doorstaan, en wat je kan doen om het proces te versnellen!

 1. Schrijf je in voor een taalcursus – je leert een taal het best als je in het land zelf woont. Je begint dagelijks de taal te herkennen en het kan dus erg veel helpen om een cursus erbij te volgen. Hier ontmoet je mede expats en kan je gelijk praten over een onderwerp waar je ervaring in deelt.
 2. Eet streetfood – in veel landen kom je op straat foodtrucks of foodcourts tegen. Dit is vaak het eten waar de lokale bevolking een hapje van wil eten onderweg naar werk, huis of naar de winkel. Dit is dan ook wel een goede representatie van de eet cultuur die je in het land zal tegenkomen. Is het junk-/fastfood, dan geeft men niet veel om goede maaltijden en de tijd die aan een maaltijd besteed wordt zal kort zijn. Is het uitgebreid eten met veel smaak, dan wil de bevolking dus lekker eten en is bereid er voor te wachten. In de rij kan je natuurlijk altijd iemand tegenkomen.
 3. Ga veel met lokale mensen om – het lijkt vanzelfsprekend maar je kan in een internationaal bedrijf veel verschillende nationaliteiten tegenkomen. Dan gebeurt het nog wel eens dat je veel met mensen met gelijke achtergronden praat en op stap gaat. Maar het is natuurlijk voor het inburgeren in een land beter om met de echte locals op stap te gaan en de verborgen parels van een stad te ontdekken.
 4. Schrijf je in bij internationale clubs – in expat destinations kom je vaak grote internationale gemeenschappen tegen. Deze hebben dan ook ontmoetingsplekken. Zo heb je in Singapore bijvoorbeeld de Hollandse Club, de Swiss Club, de Japanese club, etc. Dit zijn verenigingen die activiteiten organiseren voor leden. Hierdoor creëren ze networking gelegenheden en de kans om een vriendschap te beginnen.
 5. Vergelijk niet met Nederland – je woont tenslotte in een ander land. Om constant alles te blijven vergelijken met hoe het er thuis aan toe ging, breng je alleen maar frustratie naar boven. Het zal er nooit hetzelfde zijn als in je eigen land, maar als je dat kan accepteren, dan wordt dit snel je eigen land.
 6. Behoud goed contact met geliefden – het is belangrijk dat iedereen in het nieuwe land het naar zijn of haar zin heeft. Ook al is het voor jou misschien makkelijk, kan het voor je familie in het thuisland of je vriend/vriendin thuis heel moeilijk zijn. Zorg er dus goed voor dat je contact houdt en veel communiceert over veranderingen die je hebt gemerkt, of waar je het moeilijk mee hebt en wat juist weer heel soepel gaat. Een overgang naar het buitenland is zeker life changing. Als je deze veranderingen niet deelt met je geliefden bestaat de kans dat je niet dezelfde verandering mee maakt.
 7. Ken jezelf – misschien wel het allerbelangrijkste! Je kent jezelf het best en moet dus vooral de dingen doen waar je veel passie voor hebt. Het maakt niet uit of jij degene bent die enkel meegaat met je partner of juist degene bent die de baan heeft aangenomen. Je moet in het nieuwe land rituelen opnieuw opbouwen maar dan natuurlijk aangepast aan het nieuwe land.
Bespaar 40% op verhuizen naar het buitenland
Vraag 5 gratis offertes aan

Internationale relatie

Voordat je de beslissing maakt om naar het buitenland te verhuizen samen met je partner is het belangrijk om te kijken hoe het leven er voor hem of haar uit komt te zien. Sommige expat partners beschouwen de periode in het buitenland als een lange vakantie, andere vinden het fijn om zelf aan het werk te gaan. Hieronder staan wat tips over wat je moet uitzoeken voordat je de beslissing maakt om samen te verhuizen:

 1. Bekijk dual career mogelijkheden – kan je in het nieuwe land allebei aan de slag? Zo ja is dat natuurlijk fantastisch want dan kunnen jullie allebei aan de slag. Zo niet, is je partners’ carrière net zo belangrijk voor hem/haar? Als dat zo is, bekijk dan andere landen opties. Sommige landen verstrekken redelijk makkelijk werk vergunningen aan partners, maar andere weer heel moeilijk. Zorg er dus voor dat je dit voor het vertrek uitzoekt en eventueel uitgebreid overlegt met je partner.
 2. Probeer long distance – begint je partner net een nieuwe baan? Of zit je partner net in de groei in zijn/haar carrière? Dan kan lange afstand nog een goede optie zijn. Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om elkaar steeds te zien, en te spreken via het internet. Kijk alleen wel uit! Dit is bij lange na niet een optie voor elk stel. Je kent je eigen relatie het best en je moet het zeker weten of de relatie het aan kan. Voordat je überhaupt aan een lange afstand relatie begint, houdt dan de volgende dingen in gedachten:
  1. De afstand – hoe ver van huis ligt het nieuwe land? Is het net over de grens zijn opties zoals de trein, bus of auto goede mogelijkheden om elkaar te zien. Des te verder het is, des te meer je moet kijken naar de vliegopties naar het land. Wat zijn de kosten en hoe lang duurt het? Er zijn stellen die weekendjes Amsterdam – New York doen, en dit kunnen veroorloven vanwege een dubbel inkomen.
  2. Een dubbel inkomen – behoudt je hierdoor een dubbel inkomen? Dan kan je elkaar vaker zien dan zonder, omdat intercontinentale vluchten erg prijzig kunnen zijn.
  3. Vertrouwen in elkaar – voor een lange afstand relatie moet je veel vertrouwen hebben in elkaar. Je zit nu eenmaal in het buitenland en krijgt bij lange na niet alles mee over het leven van je partner. Met minder vertrouwen loopt een lange afstand relatie sneller stuk.
 3. Welke carrière heeft voorrang – beslis door middel van overleg welke carrière de meeste voorrang heeft. Het kan een invloed hebben op de beslissing om überhaupt te verhuizen.
 4. Contractuele vergoedingen – zijn er bepaalde eisen die je partner heeft? Zoals bijvoorbeeld minstens 3 keer per jaar terug naar huis om familie te bezoeken. Sommige bedrijven die mensen uitzenden naar het buitenland zijn open voor contractuele vergoedingen voor dit soort eisen. Onderhandel dit dus voordat je de baan aanneemt en het contract tekent.

Kinderen meenemen

Je verhuist binnenkort naar het buitenland en wilt je hele gezin meenemen. De kinderen weten het nog niet en je wilt het nieuws met ze delen. Hieronder hebben we wat tips in drie verschillende leeftijdsgroepen ingedeeld. Met een focus op een zo’n soepel mogelijke overgang voor het hele gezin.

 1. Jonge kinderen (4-10)
  1. Betrek ze erbij – Dit zal het kind een gevoel geven dat ze nog iets te zeggen hebben in het proces. Ze hoeven natuurlijk niet alle fiscale zaken mee te krijgen. Maar bijvoorbeeld het inpakken is een goede mogelijkheid om ze erbij te betrekken. Laat ze hun eigen spulletjes uitzoeken, kies eventueel kinderlijke dozen uit met stickers er op. Hierdoor zorg je er voor dat ze wat zelfstandigheid ontwikkelen, en tegelijkertijd de juiste emotionele reacties creëren. Anders kan het kind een luie houding ontwikkelen bij elke andere verhuizing/grote verandering. De houding komt door de gedachte van “ze hoefden zich dit keer niet inspannen dus waarom de volgende keer wel?”.
  2. Neem je kind serieus – De gedachte van “het is toch maar een kind die begrijpt er toch niks van” kan erg schadelijk zijn. Hoe jong het kind ook is, ze zijn oud genoeg om door een beslissing, van internationaal verhuizen, beïnvloed te worden. Ze begrijpen de invloed misschien minder goed, maar vaak volgt er wel een verdriet vanwege het achterlaten van vriendjes en vriendinnetjes. Zorg en dus voor dat je naar dit soort gevoelens vraagt en luistert. Laat het kind vooral met het verdriet omgaan, en praat de gevoelens niet weg met “je zal daar ook veel nieuwe vriendjes hebben”. Het gaat hier namelijk over het verdriet van vriendjes moeten achterlaten, en kinderen leven vaak in het moment.
  3. Verstrek veel informatie – Informeer je kinderen over de gevolgen die het zal hebben, en laat ze vooral vragen stellen. De vragen gaan vaak over wat ze in het land van bestemming zullen hebben. Of vragen uit nieuwsgierigheid: “Kan ik daar ook voetballen?”, “Wat voor taal spreken ze daar?”, “Hebben we daar ook een tuin?”. Vaak gebeurt het dat als je naar een warm land gaat dat een zwembad in de tuin erg normaal kan worden. Maak ze met dit soort dingen lekker, dan hebben ze iets om naar uit te kijken.
  4. Laat ze afscheid nemen – Het afscheid nemen is erg belangrijk, moedig je kind aan om het aan vrienden en vriendinnen te vertellen. Als ze eenmaal een volledig afscheid hebben genomen kunnen ze het leven zoals ze het kennen als het ware afsluiten. Een nieuw begin is dan makkelijker als ze niet telkens aan het oude leven hoeven te denken.
  5. Minimaliseer huishoudelijke veranderingen – Probeer het huishouden zo constant mogelijk te houden. Het gezin zal al door genoeg veranderingen heen gaan, en is het dus verstandig om iets vertrouwd te houden. Hierbij komen dingen zoals taal gebruik en etenstijd bij kijken. Moedig je kinderen aan om thuis gewoon Nederlands te blijven spreken als ze op school er aan gewend raken om in het Engels te spreken. Ook zijn de meubelen, posters, foto’s, stickers van de kinderen in het oude huis erg handig om ze een vertrouwd gevoel te geven.
 1. Jonge pubers (11-15)
  1. De bovenstaande tips zijn hier ook van toepassing.
  2. Geef de nodige ruimte – in Nederland kan je een jonge puber veel zelfstandig laten doen en verkennen vanwege een redelijk veilige omgeving. Probeer er voor te zorgen dat dit in het buitenland ook zo blijft. Een internationale verhuizing zorgt er vaak voor dat de familie automatisch naar elkaar trekt. Als hier geen mogelijkheid voor is in het nieuwe land vanwege veiligheidsredenen moet je het hier over hebben. Zorg er voor dat je kind weet dat sommige dingen in het nieuwe land gewoon not done zijn (bij een 15 jarige natuurlijk nog meer dan bij een 11 jarige).
  3. Kies internationaal onderwijs bij een tijdelijk verblijf – In het buitenland kom je vooral veel Duitse, Amerikaanse, Franse en Britse scholen tegen. Deze maken dan vaak ook nog gebruik van het schoolsysteem als wat in het moederland gebruikt wordt. Naast deze opties heb je ook internationale scholen. Hier wordt internationaal onderwijs op gegeven. Vanaf de brugklas tot aan de vierde wordt vaak gebruik gemaakt van het IGCSE (International General Certificate of Secondary Education) of het MYP (Middle Years Program). Dit is onderwijs als voorbereiding op het IB (International Baccalaureate), dit is het onderwijs systeem dat in de vijfde en zesde klas wordt gebruikt. Het Internationaal onderwijs wordt tegenwoordig steeds meer erkent als goede voorbereiding, op de universiteit, door vele universiteiten. Hiernaast is het toegankelijk voor elke soort leerling, en maakt het dus niet uit of je nou VMBO advies of Gymnasium advies hebt gekregen.
  4. Kies lokaal onderwijs bij een emigratie van langere duur – Vertrek je naar een land waar de voertaal bijvoorbeeld Frans is, of Spaans, dan kan het soms beter zijn om je kind naar een lokale school te sturen. Hier zullen ze het snelst de nieuwe taal leren, en het snelst aan de nieuwe levensstijl wennen.
  5. Overleg persoonlijke begeleiding met de school – Vooral toepasselijk als je voor het eerst naar het buitenland verhuist of naar een land met een andere voertaal dan Nederlands. Dan kunnen vooral de eerste maanden moeilijk zijn voor het kind om alles op school bij te houden. Een begeleider van de school kan ervoor zorgen dat alle informatie goed binnen komt bij het kind. Hierbij kan je denken aan iemand die bij de vakken (vooral de moeilijke) erbij komt zitten om uitleg te geven over de moeilijke stof.
  6. Maak gebruik van de Edufax services – Je kan bij Edufax informatie opvragen over het (Nederlands) onderwijs in het buitenland. De werknemers kunnen je helpen met het vinden van de juiste school voor je kind(eren). Ga naar de website en neem contact met ze op!
 1. Tieners (16-18)
  1. Veel van de bovenstaande tips zijn hier ook weer van toepassing.
  2. Internaat opties – Bespreek met je kind wat zij het liefst willen. Vaak kan een verhuizing op deze leeftijd erg ingrijpend zijn. Je zoon of dochter heeft waarschijnlijk tegen deze tijd een hechte vriendengroep opgebouwd op de middelbare school. Het kan daardoor extra moeilijk zijn om afscheid te nemen. Een internaat is in het algemeen een betere optie dan een verblijf bij familie. Het is uiteindelijk een leeftijd waarop veel jongeren zelfstandigheid ontwikkelen. Het kan dan gek zijn om ineens door een ander familielid ouderlijk advies te krijgen. In Nederland zitten de volgende internaten gevestigd:
   1. International School Eerde – voor kinderen van 12 jaar en ouder is er huizing op de campus
   2. Bas Bouwlust, Den Haag – een verblijf voor kinderen die veel tijd in het buitenland hebben gewoond, waar ze aan de Nederlandse cultuur kunnen wennen.
  3. Stichting NOB – Stichting Nederlands Onderwijs in het Buitenland is een instelling ondersteunt door het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschappen. Deze kan raadplegen voor het juiste onderwijs in het buitenland. De stichting helpt onderwijs instellingen in het buitenland met het opzetten van Nederlands onderwijs.

Contact behouden

Het onderhouden van relaties met de familie en vrienden in Nederland is erg belangrijk als je internationaal verhuist. Je komt in een nieuw land terecht en alles om je heen veranderd. Het is dan fijn om af en toe je avontuur te delen met bekenden, die tegelijkertijd natuurlijk ook nieuwsgierig zijn naar je verhalen. Hieronder hebben we een paar mogelijkheden gezet om het contact met de mensen in Nederland te behouden:

 1. Skype sessies – één van de meest bekende online bel services wereldwijd. Hiermee kan je gratis via je WIFI bellen naar familie en vrienden thuis. Hiernaast biedt het ook de mogelijkheid om te video chatten. Dan bel je en kan je elkaar tegelijkertijd ook zien! Zorg wel dat je een stabiele internet connectie hebt, de kwaliteit kan makkelijk verslechteren als het niet zo is.
 2. Skype dates – je hebt net iets heel leuks meegemaakt en je wilt het graag met familie en vrienden delen. Houdt dan wel rekening met tijdverschil. Maak daarom dus gebruik van Skype dates. Dit houdt in dat je een dag en tijdstip afspreekt waarop mensen contact met je kunnen opnemen via Skype. Vooral als je net naar het buitenland verhuist bent kan dit erg goed zijn om een ritme te creëren. Daarnaast is het goed om je leven georganiseerd te houden in alle chaos van de verhuizing naar het buitenland.
 3. Breid je contacten voor vertrek uit! – zorg ervoor dat je voor het vertrek bij alle mensen afgaat wat hun gebruikersnaam is. Iedereen heeft ook een eigen voorkeur voor apps. dus vraag welke app ze het meest gebruiken. Altijd handig om te weten als je ze per direct moet bereiken in het buitenland.
 4. Facebook, Twitter, Instagram – Wil je niet iedereen persoonlijk een berichtje schrijven? Maak dan gebruik van deze sociale media websites om een grote mededeling te doen! Ook al ben je niet echt een fan van de sociale media, in het buitenland is het fijn om soms toch iets te horen van iedereen thuis. Dit is een snelle en handige manier om af en toe een boost te krijgen wanneer iets tegen zit.
 5. Nederlandse cultuur behouden – je kan een Nederlandse levensstijl behouden in het buitenland. Dit kan je doen door middel van wat websites die typisch Nederlandse lekkernijen naar het buitenland versturen. De volgende websites kunnen handig zijn:
  1. Dutch Expat Shop – Nederlandse producten naar je nieuwe adres laten versturen zodat je niets hoeft te missen;
  2. Holland Geschenk Pakket – Wereldwijd geschenk pakketten opsturen met thema’s van de feestdagen, vol met Nederlandse producten.
 6.  Andere gratis software voor bellen:
  1. WeChat
  2. Viber
  3. FaceTime (Apple, gratis op de meeste apple producten)
  4. ooVoo (groupchat met 12 mensen tegelijkertijd)
  5. Messenger (Bel en chat app van Facebook)