10 verschillen tussen Nederland en Spanje

Spanje is natuurlijk het land van de flamenco, tapas, siesta en de stierengevechten. Dat is wat de meeste mensen op kunnen noemen, wanneer ze denken aan dit zonovergoten land. Echter, wanneer je de Spaanse cultuur van dichtbij meemaakt, merk je dat Spanje veel meer inhoudt dan bovengenoemde kenmerken. Hieronder lees je 10 verschillen tussen Nederland en Spanje, waar je zeker mee te maken zult krijgen bij een verhuizing naar Spanje. Be prepared!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

1. Andere eettijden

Verhuizen naar Spanje? Dan zal je dus je eetpatroon aan moeten passen. Naast dat je minder stamppot en meer tapas gaat eten, ga je ook op andere tijden eten. Lunchen doe je in Spanje echt niet om 12 uur ‘s middags. Je eet hier lunch vanaf 2 uur en het avondeten eet je pas na 10 uur. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om te weigeren hieraan mee te doen. Waarschijnlijk zal je aan het begin al honger hebben om 6 uur, maar believe it, dit verandert met de tijd. Na een tijdje zullen jou eettijden zich ook aangepast hebben aan het Spaanse patroon.

2. Twee achternamen

Gewoon een grappige wetenswaardigheid: iedereen in Spanje heeft twee achternamen. Eerst de achternaam van je vader en dan de achternaam van je moeder. Klinkt misschien als hogere wiskunde, maar het is heel eenvoudig. Om een voorbeeld te geven: wanneer je Juan Martín Lopez heet en je vrouw heet Elena González García, dan gaan je kinderen Martín González met hun achternaam heten.

3. Siesta time!

Geen illusies over de siësta: de siësta wel, maar meestal niet in de vorm van een slaapje. Grote bedrijven in grote steden sluiten over het algemeen hun deuren helemaal niet en het werk ligt rond die tijd helemaal niet stil. Yes, het is inderdaad wel waar dat Spanjaarden lang en uitgebreid gaan lunchen. Maar een powernap van 2 tot 5? Forget it, dit gebeurt alleen nog in de kleine Spaanse dorpjes.

4. Werkuren

Niet getreurd: hoewel vele organisaties dan geen siësta houden, hanteren ze meestal wel het ‘horario intensivo’ tijdens de zomer. Dit betekent dat je vroeg begint, als een razende werkt voor lunchtijd en rond 3 uur de dag al besluit. De rest van de dag kun je genieten op het strand van je ‘welverdiende siësta’. Perfect, toch? Verder is het belangrijk om te weten dat ‘partime werken’ niet bestaat in Spanje. Je werkt vijf dagen per week, ook als moeder. In principe is het wel mogelijk om iets kortere dagen te werken, maar er wordt dan een groot gedeelte van je loon ingehouden. Ook de kinderopvang is niet op parttime werken ingesteld. Het is in Spanje alleen mogelijk om je kind voor de volle week aan te melden, in plaats van voor één of twee dagen per week.

6. Spanje betekent niet 24/7 mooi weerVakantie in Spanje

Het is werkelijk een misverstand dat Spanje alleen maar zonneschijn en warm weer is. Not even close. Natuurlijk, in het zuiden van het Spanje is het bijna het hele jaar door warm en aangenaam. Ga je echter richting het noorden en naar steden als Barcelona en Madrid, dan kan het hier in de winter ook gewoon koud zijn. Er valt dan soms zelfs sneeuw. In de meest noordelijkste plaatsen verschillende de temperaturen niks van Nederland. Daar regent het er meestal net zo vaak en ook de temperaturen zijn gelijk aan de Nederlandse temperaturen.

6. Verjaardagen vier je niet thuis

Verjaardagen in Spanje vier je nooit thuis, maar je gaat dan gezellig naar een restaurant of café. Als jarige is dit leuk, want jij krijgt al je eten en drinken gratis. In Nederland zijn we gewend om de gasten te trakteren en om zelf al het eten en drinken te verzorgen. In Spanje dus niet. De gasten moeten zelf al hun eten en drinken betalen en de jarige krijgt al het eten en drinken. Veel logischer, toch? Ook kinderverjaardagen worden niet thuis gevierd. Meestal ga je dan naar een park. De ouders kunnen dan ongestoord kletsen, terwijl de kinderen zich vermaken.

7. Lange zomervakanties

Wanneer je gaat verhuizen naar Spanje met je gezin, is er goed nieuws voor de kids: de schoolvakanties duren extreem lang in Spanje. De vakanties zijn hier ongeveer twee keer zo lang als in Nederland. De zomervakantie duurt hier bijvoorbeeld 12 weken: van eind juni tot midden september. Dit is uiteraard wel een hele uitdaging voor werkende ouders, want hoe regel je dit met je werk? Wel zijn er zomerprogramma’s waar je je kinderen voor aan kunt melden, maar bedenk wel dat dit vrij prijzig is. Aan de andere kant maken de schoolkinderen wel langere dagen van 09:00 tot 17:00 en ze hebben geen vakanties als voorjaarsvakantie en herfstvakantie.

8. Happy granny

Voor bejaarden is het werkelijk geweldig om in Spanje te wonen! Je ziet op straat ontzettend veel bejaarden op een bankje in de zon met elkaar te kletsen. Vaak spelen ze ook een kaartspelletje of domino. Niet voor niks verhuizen ook zoveel Nederlanders, wanneer ze met pensioen zijn.

9. Mañana cultuur

‘Het komt morgen wel’: dit is wel echt een beetje de mentaliteit van de Spaanse bevolking. Dit hoeft helemaal niet negatief te zijn, want de gestreste en gehaaste Nederlandse cultuur is ook lang niet alles. Spanjaarden zijn daarentegen heel relaxed en halen veel meer uit de dag dan wij Nederlanders dat doen.

Spanje Blog

10. Spaans

Dit kan niet vaak genoeg gezegd worden, maar zorg dat je een aardig mondje Spaans spreekt. Zelfs in wereldsteden als Barcelona en Madrid, spreekt lang niet iedereen Engels. Doe dus je huiswerk en zorg dat je Spaans zo snel mogelijk onder de knie krijgt. Daarnaast wordt het erg gewaardeerd als je Spaans spreekt. Voor de rest is het ook niet erg toch? Spaans is de derde wereldtaal, dus deze talenkennis komt goed van pas! Een instituut wat je hierbij verder kan helpen is ¡Hablamos!-Spaans, waar je Spaanse cursussen kunt volgen, maar ook taalreizen naar Spanje. Een andere instelling die je hierbij kan helpen, is Rías Languages: je kunt hier Spaans leren in één van de prachtige steden van Spanje, van Alicante tot Valencia.

Deze 10 verschillen tussen Nederland en Spanje zullen jou ook niet ontgaan, wanneer jij permanent gaat wonen in Spanje. Het is daarom goed dat je hierop voorbereid bent. Een cultuurshock is waarschijnlijk een groot woord, maar daardoor ben je wat beter ingespeeld op de verschillen tussen beide landen. Verder hoef je natuurlijk geen inburgeringscursus te volgen om te wennen aan het zonnige klimaat en de relaxte leefwijze in Spanje!