De belangrijkste verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië

België heeft vier taalgebieden. De twee belangrijkste gebieden zijn het Nederlandse genaamd Vlaanderen en het Franse genaamd Wallonië. Als je gaat verhuizen naar België is het heel relevant om te weten wat de belangrijkste verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn. In deze blog deel ik ervaringen en kennis op het gebied van de verschillende delen van het land!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Alles over Wallonië

Verschillen tussen Vlaanderen en WalloniëIn het zuidoosten van het land spreekt een klein gedeelte van de Belgische bevolking Duits, maar dat is slechts een geringe bevolkingsgroep. Het grootste gedeelte van het land wordt opgevuld door Wallonië, waar het gros van de 3,6 miljoen inwoners Frans spreekt. Onder vakantiegangers staat het gebied bekend om de Belgische Ardennen. Maar Wallonië is natuurlijk veel meer dan dat, zeker op het gebied van toerisme.

We beginnen met de prachtige natuur in Wallonië. Op slechts enkele uurtjes van Amsterdam bevinden zich prachtige dorpjes met kastelen, forten en mooie grotten. Veel restanten van de Tweede Wereldoorlog zijn tot de dag van vandaag nog te bezichtigen in Wallonië. Het geeft de omgeving een zeer sterk karakter waar je ’s zomers kunt genieten van een drankje op het terras.

Bovendien zijn Charleroi en Luik (Liège) steden die je altijd eens kunt bezichtigen. Luik bezoek je typisch tijdens een fijne stedentrip, doordat prachtige musea in de stad en betaalbare maar lekkere restaurants in de wijk Le Carré echt de moeite waard zijn.

Het leven in Vlaanderen

In Vlaanderen is het allemaal wat compacter. Ongeveer 6,5 miljoen mensen zijn hier woonachtig. En dat in de wetenschap dat Vlaanderen qua landoppervlak kleiner is dan Wallonië. Strikt genomen hoort Brussel bij België, maar daar wordt hoofdzakelijk Frans gesproken. In de rest van Vlaanderen is Nederlands de voertaal. Rijd maar eens door de Vlaamse dorpjes en je zult dit snel merken. In Vlaanderen is 11 juli dé feestdag van het jaar. Ambtenaren zijn dan vrij en men herdenkt dan de Vlaamse veldslag bij Kortrijk op de Fransen uit 1302.

De Vlaamse mentaliteit staat in het algemeen bekend om haar nuchterheid. Zo zijn er veel Vlamingen die het geen probleem vinden om in het Franstalige Wallonië te wonen. Dit zijn er ongeveer een miljoen en dat is een aanzienlijke hoeveelheid wanneer je weet dat er in totaal slechts 3,6 miljoen Walen zijn.

Verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië

Puur kijkend naar de belangrijkste verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië, lijkt de mentaliteit een heel belangrijke. In het algemeen is het van Franstaligen bekend dat ze trots zijn op hun taal. In Wallonië wordt men eerder geacht Frans te spreken, vergeleken met Walen van wie in Vlaanderen geacht wordt Nederlands te spreken. Vlamingen zien het eerder als hun plicht om hun Frans wat bij te werken door hun formulieren gewoon in het Frans in te vullen.

Frans heeft meer weg van een wereldtaal dan Nederlands, simpelweg omdat het meer gesproken wordt, binnen en buiten de Europese grenzen. Hierdoor kunnen veel buitenlanders sneller mee in de samenleving in Wallonië, al geldt voor Nederlanders dat zij snel mee zullen kunnen in het Nederlandstalige gedeelte van het land.

Onderzoek door Wilfried Dewachter van de KU Leuven heeft aangetoond dat verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië dermate groot zijn, dat je terecht kunt spreken van twee verschillende maatschappijen. Het bestaan van twee verschillende talen zorgt ook in de politiek voor splitsingen, hetgeen de interne besluitvorming in bijvoorbeeld de Vlaamse BSP partij vereenvoudigd heeft.

Kijkend naar verhuizingen die binnen België plaatsvinden, zien we dat Walen voornamelijk binnen Wallonië verhuizen en de Vlamingen binnen Vlaanderen. Dit is niet gek, maar het is een opvallende splitsing die door het taalverschil lijkt te zijn ontstaan. Als gevolg hiervan zijn Wallonië en Vlaanderen volgens het onderzoek van de KU Leuven twee aparte maatschappijen geworden.

Bij een verhuizing naar België komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen een taalverschil. Kijk eens rond op Sirelo en vind informatie over onze zuiderburen! Wil je meer weten over cultuurverschillen wanneer het aankomt op zakendoen? Bekijk dan eens deze cultuurtraining.