De beste Europese landen om te wonen

Wat zijn de beste Europese landen om te wonen? Het is een vraag die veel mensen zich stellen als ze zich richten op een internationale verhuizing. Europa heeft ons veel moois te bieden en daar moet je natuurlijk gebruik van maken. Denk maar eens aan de prachtige natuur in Scandinavië, of de mooie monumentale gebouwen bij de oude Grieken. Onze lijst is gebaseerd op rapporten en opinies van de Verenigde Naties en het laat Nederland buiten beschouwing.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

1. Noorwegen

Beste Europese landen om te wonenHoe kon het eigenlijk anders? Het leven in Noorwegen is al jarenlang als het beste van Europa beoordeeld. Er zijn prachtige fjorden die de natuur van het land op schitterende wijze kenmerken. Inwoners van Noorwegen scoren het best op de HDI (Human Development Index), dat een indicator is voor de standaard van het leven. Deze indexering kijkt bovendien naar hoe lang mensen in een bepaald land gemiddeld leven en hoe hoog het onderwijs is.

Mensen verhuizen dus graag naar Noorwegen. De inkomens zijn hoog (het zijn slechts enkele landen wereldwijd waar men een hoger inkomen heeft), terwijl de economie gestimuleerd wordt door rijke bronnen aan olie en gas. Natuurlijk vind je alle soorten informatie over een verhuizing naar Noorwegen op onze speciale pagina over Noorwegen!

2. Zwitserland

Je hoort men het wel eens hebben over het Zwitserleven-gevoel. En dat is niet zonder reden! Het land ligt weliswaar buiten de Europese Unie, maar het kent veel goede banden met deze zone. Zwitserland is een land met prachtige natuur en geweldig hooggebergte. In de winter is het land dan ook erg populair onder liefhebbers van de wintersport. Bovendien zijn de 8,1 miljoen inwoners over het geheel genomen erg goed opgeleid en, misschien nog wel belangrijker, heel erg vriendelijk.

De levensverwachting van Zwitserse burgers ligt erg hoog. Voor mannen (80,5 jaar) is dit iets lager dan voor vrouwen (84,7 jaar), maar het zegt alles over de levensstandaard in Zwitserland. Een groot deel van de inwoners van Zwitserland spreekt Duits, maar ook Frans en Italiaans zijn talen die officieel gesproken worden in het land dat wordt gevuld met de prachtige Alpen, maar ook indrukwekkende meren zoals het Meer van Genève en het Bodenmeer.

3. Denemarken

Opnieuw Scandinavië! Het leven moet er wel geweldig zijn. En als we ons wat meer in het land verdiepen, komen we al snel tot de conclusie dat Denemarken één van de beste Europese landen is om in te wonen. Kinderen in Denemarken hebben recht op gratis onderwijs, bovendien is slechts een klein gedeelte (ongeveer 25 procent) van de opvangkosten voor de ouders!

Qua werkloosheid is Denemarken vergelijkbaar met Nederland. Het is goed om te weten dat er in de gezondheidszorg veel gevraagd wordt naar buitenlands personeel. Neem bijvoorbeeld gespecialiseerde artsen of een tandarts die zich in een dorpje wilt vestigen.

4. Duitsland

Onze oosterburen volgen op een mooie nummer vier. Duitsland is economisch gezien absoluut één van de voorlopers binnen de grenzen van de Europese Unie. Maar het land is ook prachtig om in te wonen.

In 2014 vestigden liefst 1,46 miljoen mensen zich in Duitsland. Ten opzichte van het jaar er voor was dat een toename van 19 procent. Niet alleen asielzoekers en Poolse arbeiders kozen er voor om naar Duitsland toe te gaan, ook om economische redenen is een verhuizing naar Duitsland zeer aantrekkelijk.

5. Ierland

We eindigen met Ierland. Het ligt weliswaar buiten de Europese Unie en het regent er veel, maar je krijgt daar enkele fantastische dingen voor terug. Ieren houden van sport. En sport verbroedert. Hurling en Gaelic Football zijn twee typisch Ierse sporten die erg populair zijn.

Met je kinderen kun je heel goed naar Ierland gaan. Mooie kastelen en eilanden zijn voor iedereen leuk. De vele eilanden zijn niet alleen prachtig om te zien, denk maar eens hoe leuk het voor je kinderen kan zijn om zo’n tripje te maken. En geloof het of niet, in Dingle kun je een dolfijn vinden die al jarenlang in de baai van Dingle zwemt. In de omgeving vind je prachtige dieren en natuur, en dat is precies de reden waardoor Ierland zo populair is!