Corsica, het eiland van mijn dromen

In de Middellandse Zee, net boven Sardinië, ligt het prachtige eiland Corsica. Het eiland, ook wel Île de beauté genoemd, staat vooral bekend om de prachtige natuur. Er is dan ’s zomers ook veel toerisme op Corsica. Ik leerde het eiland kennen toen ik 10 was, en sindsdien ben ik verliefd. Afgelopen zomer mocht ik er voor de 9e keer op vakantie. Stiekem is het mijn droom om er ooit te wonen.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

De Corsicaanse natuur

Corsica heeft bergen, heel veel bergen zelfs. Het eiland is gemiddeld maar liefst 568 meter boven zeeniveau! Het binnenland heeft bijna overal prachtige landschappen met kleine dorpjes. Aan de kust zijn vooral prachtige stranden en stadjes te vinden. Hier wonen dan ook ruim de meeste mensen. Maar wat Corsica vooral uniek maakt is de grote verscheidenheid. Vanaf de prachtige stranden ben je met een kwartier rijden in hoge bergen of bij prachtige rotsformaties.

In het Corsicaanse binnenland zijn heel wat riviertjes te vinden. In de zomer kan het soms wat druk zijn, omdat het heerlijke zwemplekken zijn met helder, fris water! Buiten het seizoen is het meestal helemaal verlaten. Kijk wel uit in de winter! Binnen enkele minuten kan het water een paar meter stijgen.

Op de plekken waar geen rivieren zijn, is Corsica over het algemeen best droog. Op het hele eiland groeit daardoor een uniek soort struikgewas, wat maquis wordt genoemd. Maquis is droog en kruidig, en ruikt heerlijk! Als je met de boot naar het eiland vaart, kan je soms letterlijk het eiland ruiken.

Monte Cinto

Het klimaat op Corsica

Het mediterrane klimaat van Corsica is heerlijk! ’s Zomers is het er heerlijk warm, eigenlijk zou je er het hele jaar op vakantie kunnen. Ook in de winter kan je prima in zee zwemmen. In het binnenland kan het wel soms flink koud zijn! Er is zelfs een skigebied op Corsica. In de lager gelegen delen van het eiland is het voornamelijk warm en droog.

Palombaggia Corsica

Corsicaanse streekproducten

Op Corsica wordt in het algemeen niet heel veel ondernomen. De Genuezen hebben het eiland een impuls gegeven, door bomen te laten planten. Vooral olijvenbomen, kastanjebomen en kurkeiken zijn in grote getalen geplant. De kastanje is dé specialiteit van Corsica. Hier maakt de bevolking van alles mee, zoals ijs, taart, likeur én bier.

Het Corsicaanse vee bestaat voornamelijk uit varkens, koeien en geiten. Die beesten lopen geregeld op de weg! Van geitenmelk wordt brocciu gemaakt, een soort kaas die ook gebruikt wordt voor zoete desserts. Verder zijn er overal soorten charcuterie te vinden. Voornamelijk van varkensvlees, maar je moet niet raar opkijken als je een worst met ezel vindt.

Corsicaanse charcuterie

De mensen van Corsica

Corsicanen zijn heel trots op hun eiland. Een Corsicaan vertelt ook graag (sterke) verhalen, over oorlogen en familievete’s. De ‘echte’ Corsicanen willen niets liever dan onafhankelijkheid van Frankrijk. Ze staan echter wel open voor toerisme. Buiten het hoogseizoen is het ook veel rustiger op het eiland. Zo heeft de derde stad, Porto-Vecchio, in de zomer meer dan 80.000 inwoners, terwijl dat er normaal gesproken maar 10.000 zijn!

Wat vooral opvalt als je op Corsica bent, is dat de mensen heel relaxt zijn. Zo zagen wij ooit een brandweerwagen geparkeerd op een rotonde, waar enkele voeten uit de ramen staken. Andere collega’s hadden een hangmat opgehangen tussen de brandweerwagen en een boom. Corsicanen lijken geen stress te kennen.

Baai Corsica

Voor mij lijkt Corsica een van de prachtigste plekken om te wonen. Een locatie die erg hoog op je lijstje moet staan als je gaat verhuizen naar Frankrijk! Prachtige natuur, heerlijk weer, lekker eten en een aangename levensstijl. Daar staat wel tegenover dat het leven relatief duur is en er niet heel veel werkgelegenheid is. Maar ja, wie heeft dat nou nodig als je gratis van de natuur kunt genieten, met je eigen sinaasappelbomen in de achtertuin!