Cucina Italiana: waarom het eten in Italië zo goed is

Niks is zo fascinerend als de Italiaanse keuken. Met recht kan gezegd worden dat al het eten in Italië sophisticated en vers is. Eenvoud, semplicità, is het sleutelwoord voor de Italian cuisine. De Italianen weten wat het is om producten met respect te behandelen. Italianen kennen de kunst van less is more: door zoveel mogelijk uit een paar producten te halen, zetten ze de lekkerste maaltijden op tafel. Laat je meeslepen in verwondering over de Italiaanse keuken en zijn eetgewoonten.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Eten in een ander land

Wanneer je een tijdje verblijft in een ander land, kan het nog wel eens zijn dat je bezorgd bent om de kwaliteit van het eten. In Duitsland is er van dat typische Duitse brood en in Frankrijk zou je weer buikpijn kunnen krijgen van al het witte stokbrood. In Griekenland eten ze alleen maar olijven en feta. Maar het kan nog erger: in sommige landen hebben ze maar blikgroenten bijvoorbeeld, zoals in Zambia. In Italië zul je deze zorgen nooit hebben. Alles in Italië is lekker: van ontbijt tot diner.

Italiaanse keuken

Italië heeft een geheel authentieke keuken met verfijnde smaken waarvan belangrijke ingrediënten olijfolie, tomaten en basilicum zijn. De Italiaanse keuken ontvangt roem uit alle hoeken van de wereld. Want: wie kent immers niet de pasta en de pizza? En voor het Italiaans ijs zou je de meeste mensen wakker kunnen maken. Werkelijk, al het eten in Italië verdient een schoonheidsprijs: van ontbijt tot diner en van koffie tot tussendoortjes. Italy got it all!

Eten in Italië

Koffie

Italië is het walhalla voor de koffieliefhebber. Cappuccino, latte macchiato, espresso... het vindt allemaal zijn oorsprong in Italië. Ondanks dat koffie er niet duur is, vind je er de beste kwaliteit koffie. Probeer in Italië overigens niet aan te komen met gekke zoete smaakjes door de koffie en koffielikeuren. Dit zien Italianen als belediging voor de koffiesmaak. Drink de koffie puur zoals ze is, hier kan geen Starbucks tegenop. 

Italiaanse koffie

Italiaanse koffiecultuur

Wil je echt meedoen aan de Italiaanse koffiecultuur? Zorg er dan in ieder geval voor dat je de regel ‘geen cappuccino meer na elf uur ‘s ochtends’ serieus neemt. In Italië drink je cappuccino bij het ontbijt. Vaak doe je dit onderweg naar je werk, staand aan de bar met nog twintig anderen, in een van de koffiebarretjes die Italië rijk is. Hou je van sterke koffie? Dan heb je geluk: in Italië kun je 24/7 espresso drinken. Koffie zou een reden kunnen zijn om te emigreren naar Italië. Er is geen ander land op de wereld wat kan tippen aan de Italiaanse koffie. Nee, ook Brazilië met de arabican koffie niet.

Italiaans ijs

Wat voor de Italiaanse koffie geldt, geldt ook voor het ijs: nergens in de wereld vind je betere kwaliteit ijs. Voor degenen die in Italië zijn geweest, weten dit. De smaak van het Italiaanse ijs is zo puur en vers. Zelfs de duurste ijssalons in Nederland kunnen hier niet tegenop boksen. Ook vind je in Italië de meest uiteenlopende smaken waar je in Nederland nog nooit van gehoord zou hebben. Heb jij wel eens de smaak ananas, mint en pepermunt of roomijs met chocoladesoesjes geproefd? Waarschijnlijk niet nee, want zulk soort smaken vind je enkel in Italië op elke hoek van de straat. En het is ook zeker de moeite waard om originele Italiaanse smaken als stracciatella of mokka te proeven. Die smaak is, zonder te overdrijven, veel rijker dan in welk land dan ook.

Italiaans ijs

Ontbijt

Het ontbijt in Italië is zoet. Zo is het bijvoorbeeld heel gewoon om koekjes te eten als ontbijt of jam rollen. Voor de rest kun je harde broodjes eten met jam en roomboter of een chocoladecroissant. Maar het wordt nog gekker: kinderen drinken vaak warme chocolademelk bij het ontbijt en in Sicilië wordt bijvoorbeeld ijs bij het ontbijt gegeten. In Toscane bijvoorbeeld, is het niet ongewoon om rode wijn te nuttigen bij het ontbijt. Daar dippen ze hun koekjes in. Over het algemeen wordt niet veel aandacht aan het ontbijt besteed, maar koffie is des te belangrijker. Daar start je de dag mee en daarom zul je koffie nooit missen in het ontbijt.

Lunch

Italianen zullen met afkeur kijken naar onze bruine boterhammen met kaas die we eten voor onze lunch. In een boterhamzakje nog wel. Italianen nemen ruim de tijd voor een lunch. Niet eat to live, maar live to eat is hun levensmotto. Wanneer je aan het werk bent, krijg je een lange lunchpauze. Vaak kun je dan lekker met collega’s bij een restaurantje gaan eten. Je kunt dan denken aan een pasta, vis, vlees of salade met bruschetta.

Diner

In Italië eten mensen pas laat, zo rond negen uur. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat ze doorgaans een uitgebreide lunch eten. In Italië wordt lang gedineerd met de hele familie. Eten is om van te genieten en dat mag best wat tijd kosten.

Eten in Italië

Antipasti

Je begint in Italië met de antipasti. De antipasti is bedoelt om eetlust op te wekken en dit is meestal een koud hapje. Denk bijvoorbeeld aan een plakje serranoham of een paar plakjes mozzarella of bruschetta. Heel simpel, maar erg lekker.

Primi

Daarna volgt de primi. De primi is een warm voorgerecht en bestaat uit bijvoorbeeld soep, risotto, lasagne, pasta of gnocchi. Wees niet bang dat je hierdoor al helemaal vol zit. Dit zijn meestal maar kleine porties. Overigens eten ze niet elke dag een diner met een antipasti en een primi.

Secondi

Vast staat dat het diner in ieder geval de secondi bevat. Dit is het hoofdgerecht en is meestal vlees of vis. Ook horen hier groenten bij en bijvoorbeeld aardappelen of pasta.

Il dolce

Elke Italiaanse avondmaaltijd heeft hoe dan ook een toetje, il dolce. Tiramisu en panna cotta zijn hier wel de bekendste van. De maaltijd wordt afgesloten met een drankje, zoals een goede Italiaanse wijn of de befaamde limoncello.

Il dolce

Leerpunt

Als Nederlanders kunnen wij echt wat leren van de eetcultuur in Italië. Vaak nemen wij erg weinig tijd om lekker te eten, met uitzondering van kerst. Natuurlijk moeten we zeggen dat de Nederlandse keuken natuurlijk niet zo spectaculair is als de Italiaanse keuken. De boerenkool met rookworst en de hutspot kunnen natuurlijk nooit opwegen tegen de pasta carbonara en risotto. Om nog maar te zwijgen over de koffie en de lekkere toetjes. Maar dat is geen excuus. Wij kunnen de Italiaanse keuken ook (deels) importeren in ons land. Om de Italiaanse eetcultuur te ervaren, moet je dan ook echt een keer een bezoek brengen aan Italië. You’ll never regret this!