De beste chocolade in België

Van alle Belgische eetgewoonten is chocolade vandaag de dag zeker een niet te missen begrip. Naast de Belgische bieren is immers ook de chocolade uit het land van onze zuiderburen extreem populair. Bonbons, die in België ook wel pralines genoemd worden, zijn al zeker 100 jaar in omloop. Niet te missen en voor toeristen al helemaal dus. Maar wat is de beste chocolade in België?

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Jean Neuhaus

Beste chocolade in BelgiëWereldwijd zijn 1.500 verkooppunten in 50 landen verbonden aan de naam van Jean Neuhaus. Hij bedacht de praline in 1912. Als kleinzoon van een Zwitserse immigrant maakte hij de met chocolade gevulde bonbons. Die waren direct een succes en worden tot op de dag van vandaag nog gemaakt in Vlezenbeek, dat in de buurt van Brussel ligt.

Je vindt de heerlijke pralines door heel het land. Chocoladewinkels zitten vaak in de familie en worden generatie na generatie overgenomen. Je ziet dat de lekkernij wordt verpakt in een mooi en elegant doosje, dat ook wel een ballotin genoemd wordt. Met Valentijnsdag, Pasen en Kerst pakken de Belgische chocoladewinkels dan ook zeker uit. Waar Nederlanders vaak een bloemetje meenemen voor een gastheer, is in België een doosje chocolade zeker niet ongebruikelijk.

Belvas, Côte d’Or of Jean Galler?

Wat nu precies de beste chocolade in België is, valt zeker te betwisten. Nergens anders in de wereld is er zo’n grote verscheidenheid aan chocolade. Het chocoladetablet bewijst dit ook. Wij kennen hagelslag, de Belgen kennen het dunne plakje chocolade dat je op je brood kunt doen. We zetten hier vijf van de beste soorten chocolade uit België voor je op een rijtje:

  1. Belvas
  2. Bruyerre
  3. Corné Port-Royal
  4. Côte d’Or
  5. Daskalidès

Belvas is een merk dat zich voornamelijk richt op de biologische markt. Haar truffels en pralines zijn gemaakt via biologische en fairtrade ingrediënten. Sociale inzet staat hoog in het vaandel bij dit Belgische merk. Bruyerre staat juist bekend om heerlijke vullingen. Probeer eens de hazelnootpraline of de gianduja, absolute aanraders!

Corné Port-Royal heeft een bekende naam: de manon sucré is een eigen, op slagroom gebaseerde, praline waar ook nougatine en walnoten in zitten. Misschien wel het meest bekend is het merk Côte d’Or, dat je ook volop in de Nederlandse winkels ziet liggen. Het oude merk (1883!) hanteert al tijden een recept vol cacao en uitstekende bonen. Het merk is internationaal enorm verspreid en dat is dan ook dagelijks terug te zien!

We sluiten ons overzicht van de beste chocolade in België af met Daskalidès. Hun pralines zijn groot geworden uit de Griekse familie die zich in de jaren ’30 in België vestigde. Met heerlijke truffels en andere vormen van chocolade is ook dit merk uitgegroeid tot een grote leverancier van Belgische chocolade. En zo zie je maar dat de keuze enorm is in België!