5 Gedachten van Duitsers over Nederlanders

Of je nu op vakantie gaat naar het Zwarte Woud, Duitsers tegenkomt aan de Zeeuwse kust, studeert met Duitse studiegenootjes of een zakelijke afspraak hebt met de Oosterburen: in ons leven krijgen we veel te maken met de Duitse bevolking. Gelukkig is dat helemaal niet erg, want zo is Duitsland bijvoorbeeld al jaren de grootste economische speler van Europa. Anyway, Duitsers en Nederlanders trekken veel met elkaar op, maar hoe denken Duitsers over Nederlanders?

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

1. ‘Wat hebben jullie een talenknobbel’

Duitsers voelen zich erg comfortabel bij het spreken van hun eigen taal. Zelfs als ze naar een ander land op vakantie gaan, zal het grootste gedeelte zich eerst in het Duits proberen te redden. Het voordeel voor de Duitsers is dat Nederlanders zich altijd weten aan te passen en met hun (soms geringe) kennis van de Duitse taal, kan de Duitser altijd op weg geholpen worden. Een verklaring hiervoor is onder andere dat wij Duits als schoolvak hebben. Duitsers hebben Nederlands echter niet als vak (zou Nederland daar te klein voor zijn?). Een andere aannemelijke reden is dat wij ondertiteling in Nederland kennen in plaats van de nagesynchroniseerde stemmen in Duitsland. Hierdoor is onze luistervaardigheid beter.

2. ‘Was ik maar zo joviaal en outgoing…’

Wij Nederlanders worden bewonderd door de Duitsers om ons minder formele doen en laten. Met enige afgunst moeten de Duitsers toezien hoe wij meer onszelf zijn en durven te zeggen wat we denken. Wij kunnen binnen het bedrijf onze leidinggevende vaak gewoon aanspreken met ‘Jan’ of met ‘Piet’. In Duitsland peinzen ze hier niet over: dat blijft nog steeds ‘Meneer X’. Hoewel de Duitsers ons soms om onze lockere Art benijden, is dit niet bij alles het geval. In het zakenleven bijvoorbeeld wordt het écht niet gewaardeerd.

3. ‘Op tijd, maar 1 minuut eerder kan geen kwaad’

Werkelijk, als je dacht dat Nederland pünktlich was: het is niets vergeleken met Duitsland. Voor Duitsers geldt: er is altijd ruimte voor verbetering. Te laat komen in Duitsland is echt een doodzonde waar je niet mee wegkomt. Maar ook al ben je op tijd, beter is het nog om een aantal minuten voor afspraak aan te komen. Duitsers vinden dit een betrouwbare eigenschap die ze erg kunnen waarderen.

4. ‘Stop met de clown uithangen’

Nederlanders hebben er een handje van om het ijs te breken met een grap of een grol tijdens een zakelijke afspraak. Nu wordt dit in Nederland heus wel gewaardeerd, maar zorg dat je deze techniek niet teveel toepast in Duitsland. Het is nu eenmaal een heel formeel land en wij Nederlanders worden al snel te informeel. Gepaste afstand wordt hier veel meer gewaardeerd, want Duitsers houden privé en zakelijk graag gescheiden. Zij leven onder het motto ‘Dienst is dienst en Schnaps ist Schnaps’. En let op: schouderklopjes zijn al helemaal uit den boze.

5. ‘Hechten jullie geen waarde aan eten en drinken?’

Wat eten en drinken betreft, gaat het er in Duitsland veel rijkelijker aan toe. Voor meer informatie over het leven in Duitsland, kun je op deze link klikken: Wonen in Duitsland. Een jubileum, verjaardag, voetbalactiviteit of binnen het gezin of de vriendenclub: overal wordt een mogelijkheid in gezien om eens lekker te eten of te drinken. Zo wordt bier bijvoorbeeld niet gezien als alcohol, maar meer als een gewone dorstlesser. Wist je trouwens dat je in Duitse steden gewoon op straat mag drinken? Naast dat het voor een wat rommelig straatbeeld zorgt, is het uiteraard wel heel gezellig!