De Ierse cultuur: een reden om het eerste het beste vliegtuig naar Ierland te pakken

Ik durf er mijn hand voor in het vuur te steken: Ieren zijn de aardigste mensen van de hele wereld. En met mij honderden anderen. Er zijn natuurlijk zoveel aardige mensen, maar Ieren zijn different. Ze zijn innemend en daadwerkelijk geïnteresseerd in je. Mocht je niet weten waar ik over praat, omdat je denkt: Ierland, daar ben ik nog nooit geweest… Dan zou ik zeggen: doe eens gek en pak vandaag nog het vliegtuig. Ierland ligt op een steenworp afstand. Met het vliegtuig ben je er al binnen 1 uur en een kwartier. De hoogste tijd dus om kennis te maken met de Ieren en hun fascinerende way of life.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Ieren zijn trots op hun land. Maar het wordt niet irritant, zoals dat bij vele chauvinistische landen als Frankrijk wel het geval is. Het nationalisme spat er niet vanaf zegmaar. Zou dat komen omdat ze het tegenovergestelde van wereldvreemd zijn? Zou het komen omdat ze echte travellers zijn en veel van de wereld gezien hebben? In ieder geval staat vast dat Ieren de wereld graag verkennen en de Ierse Diaspora is een echt begrip. Ondanks dat, zullen Ieren nooit en te nimmer afvalligen worden van hun thuisland. Hun hart ligt in Emerald Isle en daarom zullen ze altijd weer terugkeren naar hun geboorteland.

Pubcultuur

Ieren zijn echte familiemensen  en brengen veel tijd met hun gezinnen door. Echter zou een woonkamer haast overbodig zijn voor de Ieren. Vaak zijn Ieren met z’n allen, soms zelfs met het hele gezin, in de pub te vinden. Bij Ierland denk je aan pubs en dat is zeer terecht: Ierland heeft maar liefst 6.984 pubs! Pubs zijn een onderdeel van de Ierse cultuur. Het woord pub is afgeleid van het woord public. Dit is eigenlijk een korte samenvatting voor de Irish way of life. Individualisme komt niet in hun woordenboek voor. De pub wordt dan ook gezien als public living room, in plaats van zomaar een bar. Je ontmoet hier mensen uit de buurt, je vrienden, kennissen en familie.

In de Ierse pub is alcohol niet de hoofdoorzaak. Yes, Ierland is na Luxemburg het land met de hoogste bierconsumptie (48.1 liter per persoon per jaar), maar ze komen voor iets anders. Het is hun manier om in aanraking te komen met mensen, fijne gesprekken te voeren, wat te dansen, te luisteren naar de traditionele live muziek en gewoon te genieten.

Onder het genot van een pintje Guinness, kom je makkelijk in contact met de Irish. De Ieren zijn mensen met een passie en ze hebben brede interesses. Dit maakt het makkelijk om een leuk en interessant gesprek met hun aan te knopen. Of je nu wilt praten over een zwaar beladen onderwerp, wilt discussiëren over de politiek of gewoon gezellig wilt lachen: in Ierland kan het allemaal. Want: craig (pret) it is.

Aangename Ierse cultuur

Ieren nemen zichzelf niet al te serieus. Zou dat de Ierse cultuur zo aangenaam maken? Ieren kunnen altijd alles relativeren en een grapje heeft al menige wond geheeld. Ze hebben veel zelfspot en ook hun medemens komt vaak niet onder hun plagerijen uit. Door de eeuwen heen hebben Ieren al het een en ander meegemaakt, maar ze blijven optimistisch. Net zo als tijdens de crisis, waar het land veel van heeft geweten. Maar ze komen er wel bovenop. Ze zeggen wel over zichzelf: ‘pret is onze zuurstof.’

Ook laten ze zich niet ontmoedigen, door de vaak grijze en regenachtige luchten met, vooral in de winter, schaarse zonneschijn. Ierland is niet voor niets zo groen, maar daar zit een prijskaartje aan. Het regent er vaak, maar Ieren worden er niet door ontmoedigd. In IJsland is dat bijvoorbeeld wel het geval: daar is het percentage antidepressivaconsumptie het hoogste. Zij zien te weinig zon en de crisis van een paar jaar geleden is er hard ingehakt. Zo niet voor Ierland: het maakt hun niet uit wat de omstandigheden zijn Het percentage depressieven is dan ook zeer laag in Ierland. Bezittingen, macht, invloed en succes, het zegt de Ieren niets. Zij hebben genoeg aan de craic…

Ierse cultuur

De moeite waard

Ieren zijn inspirerend, zeer vriendelijk en toegankelijk en worden wel beneden om de relaxte Ierse manier van in het leven staan. Ze hebben oog voor elkaar, het maakt niet uit wie je bent of hoe je bent, je bent een human being. Het maakt voor Ieren niet uit of je in het bezit bent van een vette bankrekening, een dikke Mercedes hebt of veel status geniet. Ieren genieten samen met elkaar op een hele vredige manier van het leven en zijn daarom één van de gelukkigste mensen op aarde. Hoog tijd dus dat jij het vliegtuig naar Ierland neemt en kennis maakt met de Ierse cultuur, just for the experience.

Overigens, mocht je het bezoekje toch niet de moeite waard gevonden hebben naar Ierland (wat absoluut ondenkbaar is), wees dan niet bang: het heeft je geen rooie cent gekost. Met Ryanair heb je al voor 30 euro een retourtje ;)!