Johans verhuizing naar Bolivia

Iedereen kent dat heerlijke gevoel wel van op vakantie gaan. Het avontuur tegemoet en even geen last van de dagelijkse dingetjes. Nieuwe culturen, fascinerende mensen en een ander klimaat. Dit gevoel duurt vaak de hele vakantie, afhankelijk van de duur van de reis. Dat weekendje weg is als een warm bad, die week vakantie ontspant je hele lichaam en die backpackreis verandert je leven.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Maar hoe is het eigenlijk om te verhuizen naar Bolivia of een ander land? Houdt het voor altijd die charme die je ervaart als je op vakantie gaat, of verdwijnt dit snel? Deze vraag hebben we ook gesteld aan een aantal expats die zijn verhuist naar het buitenland. Hieronder lees je het verhaal van een student die na zijn studie naar Cochabamba in Bolivia is verhuisd om daar een paar jaar te werken.

Van loeiende koeien naar spugende lama’s

Verhuizen naar Bolivia

Jarenlang droomde Johan ervan om Spaans te leren en het avontuur op te zoeken. Tijdens zijn studie communicatie in Breda was hij in aanraking gekomen met de taal. Na het eerste jaar les was hij helemaal overtuigd. Hij wilde de taal écht gaan beheersen. Ook was hij door zijn ouders gefascineerd geraakt met Zuid-Amerika. Zij hebben daar jarenlang een revalidatiecentrum gehad maar zijn voordat hij geboren werd teruggekomen naar Nederland. Het jeukte al zijn hele leven om een keer te gaan kijken in het land waar zijn ouders zo veel betekend hebben voor de mensen en waar ze met zo veel plezier op terugkijken.

Dan is het eindelijk zo ver. De studie is afgelopen en Johan heeft de mogelijkheid om eerst een paar maanden bij een gastgezin te gaan wonen in Cochabamba. De op een na grootste stad van Bolivia telt meer dan een miljoen inwoners. Daar leert hij Carlos en Janet kennen, een getrouwd stel met een kind waar hij een aantal maanden verblijft om het land te leren kennen. Tijdens die tijd leert hij met handen en voeten Spaans. Het wordt steeds eenvoudiger voor hem om zich verstaanbaar te maken. De plaatselijke bevolking spreekt bijna geen Engels, waardoor het lastig is om een goed gesprek te voeren. Door les te nemen en veel met Carlos en Janet te praten wordt hij de taal snel meester.

Verhuizen naar Bolivia

Verhuizen naar BoliviaOm meer van het land te zien heeft hij besloten om anderhalve maand door Bolivia te reizen. Van La Paz naar de Salar de Uyuni en van Copacabana op een bootje naar de Isla del Sol, hij bezoekt het allemaal. De prachtige natuur en de ontzettend aardige mensen maken veel indruk op hem. Tijdens de reis ontmoet hij veel lotgenoten die ook opzoek zijn naar een antwoord op de vraag wat ze willen doen in het leven. Na de anderhalve maand weg van Carlos en Janet weet hij het zeker. Hij wil niet meer terug naar het leven in Nederland waar haast, drukte, chaos en prestatiedrang op hem wachten. Hij wil het ogenschijnlijk ontspannen leven van Bolivia niet meer loslaten.

Het besluit is gemaakt: hij gaat verhuizen naar Bolivia! Snel vult hij via onze website zijn gegevens in en kiest hij een verhuisbedrijf die al zijn spullen voor hem naar Cochabamba verstuurd. Zijn ouders zijn wild enthousiast en komen samen met de spullen naar Bolivia om hem te helpen met de verhuizing.