Leukste nationale feestdagen in Europa

14 oktober 2016, Marco Huisman

Vrijwel ieder land heeft wel jaarlijks iets te vieren. Soms is het een belangrijke dag in de geschiedenis, soms is het de verjaardag van een regeringsleider of het is gewoon een reden om lekker te feesten. Hier vind je de leukste nationale feestdagen in Europa. Misschien kan je er eens een bezoeken!

St. Patricks Day – Ierland

In maart gaan de Ieren massaal de straat op om Sint-Patricius, de beschermheilige van Ierland, te herdenken. Dit klinkt niet heel spannend, maar het is een van de leukste nationale feestdagen in Europa! Het vieren van St. Patrick’s Day is zelfs overgewaaid naar de Verenigde Staten. Daar kleuren, net als in Ierland, de straten groen op 17 maart. Er wordt volop bier geconsumeerd. Verder zijn er optochten, concerten en vuurwerk. Tevens is het traditie dat de Ierse premier en de president van de VS samen afspreken.

St Patricks Day

Día de la Hispanidad – Spanje

De Dag van Hispaniteit is de nationale feestdag van Spanje. 12 oktober is de datum dat Columbus Amerika ontdekte. Daardoor werd de Spaanse cultuur verspreidt over heel de wereld. Ook heel veel andere Spaanstalige landen vieren de dag. Op de Día de la Raza, zoals de dag ook weleens genoemd wordt, is het in heel Spanje feest. In Madrid zijn stierengevechten en de koning laat zijn militaire macht zien. Verder zijn er uiteraard heel veel feesten, optochten en processies.

Quatorze Juillet – Frankrijk

In 1880 werd Quatorze Juillet ingevoerd, nadat de Frans-Duitse oorlog vrij matig was verlopen voor Frankrijk. Op deze dag wordt de bestorming van de Bastille herdacht. ’s Ochtends is er een grote parade op de Champs-Elysées. De vlag hangt uit en komt terug in de feesten in de dorpen en steden. Vrijwel ieder zichzelf respecterend dorp heeft ’s avonds een vuurwerkshow. Bijna iedere fransman is hierbij aanwezig! Vaak wordt dit gevolgd door een bal, geschikt van jong tot oud.

Quatorze Juillet

Epétios tou Óchi – Griekenland

Epétios tou Óchi, oftewel Óchi-dag, is de dag van nee. Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde generaal Metaxas het Italiaanse leger toegang tot Griekenland. Daar gebruikte hij, volgens de verhalen, slecht één woord voor: Óchi. Dit betekent simpelweg nee. Dit wordt door Grieken nog over de hele wereld gevierd. Scholieren en militairen lopen in optochten door de steden en dorpen. Uiteraard hangt ook overal de vlag uit. Soms gaan deze optochten gepaard met Óchi geroep.

Koningsdag – Nederland

Er is geen twijfel over mogelijk: Koningsdag is de leukste nationale feestdag in Europa! Waar je ook in Nederland komt, overal is het feest! De Koning bezoekt jaarlijks een gemeente waar half Nederland naar kijkt. Verder zijn er in heel veel dorpen vrijmarkten, waar iedereen rommel verkoopt. En het gezelligste van al: iedereen loopt in het oranje! Iedereen is vrolijk en er zijn optredens, optochten en nog veel meer. Er zijn altijd feesten op Koningsdag in de grote steden, de grootste (Nederlandse) DJ’s treden op en soms draait zelfs de koning een plaatje! Kortom: nodig al je vrienden uit om Koningsdag te vieren!

Koningsdag

Deel dit artikel: