Is het leven in Turkije nog wel veilig?

Het vakantieseizoen is in volle bloei en veel mensen reizen af naar dit transcontinentale land. Onlangs was de luchthaven te Istanbul het doelwit voor terroristen en ook de mislukte couppoging in Turkije zorgde er voor dat veel Nederlanders zich nu afvragen of het leven in Turkije nog wel veilig is. In veel gebieden van het land is weinig te merken van de onrust en daarom verdiep ik me in deze blog wat meer in de Turkse problemen.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Criminaliteit niet erger dan in Zuid-Europa

In Turkije geldt dat de criminaliteitscijfers vergelijkbaar zijn met die van Zuid-Europese landen zoals Spanje en Italië. In grote steden heb je altijd last van zakkenrollers die toeristen veel geld afhandig proberen te maken. Zo zag je op YouTube pas nog hoe een geldautomaat in Wenen was gefraudeerd. Dat heb je simpelweg overal. Het is belangrijk om het gezonde verstand te gebruiken wanneer je iets wilt gaan kopen. Dit is in kleine dorpen vaak eenvoudiger dan in de grote stad.

Hoe zit het met het risico op terrorisme?

De Rijksoverheid schrijft op haar website dat er een verhoogd risico op terroristische aanslagen geldt. Turkije ligt tussen het Europese vasteland en landen als Irak en Syrië. Het grensgebied is om die reden een zeer onveilige plek om te wonen. Zo is de stad Diyarbakir volgens de Rijksoverheid een absolute no-go.

Leven in Turkije nog veilig?Het logische gevolg is dat je gewoon op je hoede moet zijn in Turkije. Verdachte situaties kunnen op dit moment in Turkije ook echt verdacht zijn. Vooral bij grootschalige demonstraties en andere drukke plaatsen moet je erg opletten; je kunt ze soms beter vermijden. In Istanbul heerst veel chaos en mensen op straat zijn heel gevoelig, ondanks het feit dat de stad prachtige bezienswaardigheden te bieden heeft.

In badplaatsen merk je vrijwel niets van alle problemen die zich afspelen aan de grens tussen Turkije en landen als Syrië en Irak. Voor vakantiegangers geldt geen negatief reisadvies naar oorden als Bodrum en Antalya, dus van problemen met betrekking tot de veiligheid is geen sprake. Ook Marmaris, Side en Kusadasi liggen op grote afstand van het probleemgebied aan de grens.

Prachtige plaatsen in Turkije

In schril contrast met de terreurdreiging is het prachtige landschap dat Turkije je te bieden heeft. Het leven in Turkije is uitstekend in gebieden als Alanya en Antalya, waar ook veel toerisme in de buurt in grote hotels bivakkeert. Alanya ligt aan de Turkse Riviéra en trekt niet voor niets veel Nederlandse toeristen vinden een bezoek aan de Rode Toren van Alanya absoluut de moeite waard. En wat te denken van de prachtige scheepswerf? Alanya is erg bijzonder en het weer is geweldig!

Turkije is hoe dan ook een prachtig land dat voor iedere liefhebber van een mooie cultuur een absolute must is. Het is voorlopig echter wel handig om een stad als Istanbul te mijden. De plaatselijke bevolking is onzeker en ook bang, waardoor een gespannen sfeer in de stad heerst. Wil je weten hoe het zit met de regelgeving voor het aanvragen van een visum in Turkije? Navigeer dan verder op Sirelo!