Make America great again?

4 oktober 2016, Hennie Lievense

De Amerikaanse verkiezingen zijn altijd een big deal. De Amerikaanse verkiezingen anno 2016 zijn wel heel noemenswaardig, vanwege de ‘twee niet bepaald-doorsnee- presidentskandidaten’. We kennen ze allebei vanwege hun controverses en verschillende schandalen: Hillary Clinton en Donald Trump. De grote vraag is: hoe ziet Amerika eruit, wanneer óf Clinton óf Trump wordt verkozen? Zal Amerika er heel anders uit gaan zien dan onder de regie van Obama?

Amerikaanse verkiezingen

Wie moeten de Amerikanen gaan kiezen?

Tja… het is geen nieuwtje dat beide presidentskandidaten nogal uitgesproken persoonlijkheden zijn. De opvallende, blonde kuif van Donald kan je de laatste tijd niet ontgaan zijn. Waar eerst nog lacherig over Trumps persoonlijkheid werd gedaan, is het nu een bloedserieuze zaak. Er is een kans dat Trump, oftewel Big Donald zoals hij zichzelf noemt, president van de Verenigde Staten wordt. Vroeger was Trump een succesvol zakenman, dat kan niemand ontkennen. Zijn fortuin wordt geschat op zo’n 4 tot 10 miljoen volgens het zakentijdschrift Forbes. Maar wat heeft hij een absurde kijk op de wereld!

‘Big Donald’

Je zou boeken kunnen schrijven over deze man. Wat heeft hij al vaak stof op doen waaien met zijn gewaagde uitspraken. Hij wordt wel eens omschreven als vrouwenhater, maar daar maakt hij het misschien zelf wel een beetje naar. Hij zegt soms dingen die niet zo handig zijn. Hij heeft wel eens het volgende gezegd over zijn dochter: ‘If Ivanka weren’t my daughter, perhaps I’d be dating her.’ Daarnaast ontbreekt het hem bepaald niet aan zelfvertrouwen. Hij kan wat overmoedig overkomen. In plaats van de bescheiden slogan van Obama ‘Yes, we can’ zegt meneer Trump overmoedig: ‘yes, I can.’ We’ll see, mr. Trump

Een vrouw met power

Of wordt het nu misschien werkelijkheid: voor het eerst in de geschiedenis een vrouw als president? Dat gaat zeker de geschiedenisboeken in, we weten niet beter of we hebben een mannelijke president gehad. Je moet wel je mannetje staan, wil je het zover kunnen schoppen als vrouw. Er zijn mensen die onderzoek verrichten naar Clintons persoonlijkheid en zeggen dat ze kan worden omschreven als een adaptive etilist narcissist. Tenminste, dat zegt de Study of Personality in Politics. Ze is erg ambitieus, maar kan daarnaast ook zo dominant zijn als Margareth Tatcher.

Heartless Hillary?

Ook is er een boek verschenen over haar persoonlijkheid, waarin ze wordt neergezet als koud, afstandelijk, oneerlijk en a big liar. Dat schrijft de former presidental Secret Service agent Gary Byrne. Daarnaast kan Clinton last hebben van anger issues. Clinton is natuurlijk ook wel wat lastig te vertrouwen (onder andere door het emailschandaal), maar dat is geen nieuwtje voor haar. Ze is zich hiervan bewust en antwoordde hierop: ‘I have work to do!’ Wat een zelfkennis, Clinton!

Wat zijn de plannen voor de Amerikaanse economie?

‘My core beliefs are I want a major tax cut!’ roept Trump de hele tijd. Dit klinkt misschien heel aantrekkelijk (want wie wil er nu niet minder belasting betalen?), maar het is op de lange termijn geen goed idee. De overheidsschulden zullen torenhoog oplopen als ze dat nog al niet waren: 5,3 triljoen is de schatting daarvoor, volgens de US Debt Clock. Dit betekent dat de schulden door latere belastingbetalers betaald moeten worden. Wil je dat je kinderen en kleinkinderen aandoen? Maar Trump is een optimistisch man, hij verwacht de huidige staatsschuld van 19 biljoen binnen acht jaar te kunnen wegwerken. Zijn strategie? Zijn negotiation skills lekker in de strijd gooien.

Importtarieven

Daarnaast wil Trump China, economisch gezien, ‘afmaken’. Hij is bang dat Chinezen veel banen afpakken van Amerikaanse werknemers, omdat ze in China veel lagere lonen hebben. Zijn voorstel? Het 25 Tariff: tarieven van 45 procent heffen op importproducten in China. “Natuurlijk geen goed idee” zeggen experts als professor J.W. Mason van het Roosevelt Instituut. “Het is daarnaast verkeerd om te denken dat buitenlandse handel het grote probleem voor de Amerikaanse arbeiders is.” Deze maatregel van Trump zou een handelsoorlog kunnen veroorzaken. Nog een oorlog erbij, daar zit niemand op te wachten.

Wat Trump ook van plan is, is het verbeteren van de infrastructuur. Hij vindt het een schande dat mensen niet in staat zijn zich volledig op hun werk te kunnen richten door uren in de file te staan. Hij gaat hier geld voor uittrekken en zorgen dat dit probleem uit de wereld geholpen kan worden.

Presidentsverkiezingen

‘Banen, banen, banen’ dat is waar Clinton op hamert. Ze wil 275 miljard dollar gaan investeren in infrastructuur. Door middel van de verbetering van bruggen, wegen, havens en vliegvelden, zal dit voor meer banen zorgen. Daarnaast wil Clinton ook dat het minimum loon omhoog gaat en ze wil meer mogelijkheden voor vrouwen om deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Dit klinkt veelbelovend, maar Mrs. Clinton moet niet vergeten dat ze uiteindelijk ook de gasbelasting moet verhogen. Experts zeggen dat dit nodig is om een betrouwbare bron van transport te kunnen financieren.

Veelverdieners: opgelet

Clinton is van plan om de grote bedrijven eens lekker aan te pakken. “Give them their fair share” dat is wat Clinton wil. En als je veel verdient in Amerika, be warned, Clinton gaat belastingen voor hun verhogen. Iemand met een inkomen van meer dan 5 miljoen gaat 4 procent meer belastingen betalen, zo kun je lezen in The Washington Post. Clinton wil wel meer support geven aan de middenklasse en hun een tax cut geven. Maar hier zijn tot nu toe nog geen concrete plannen over en dit blijft allemaal nog een beetje vaag.

Wat zijn de plannen voor de buitenlandse politiek?

Veel landen hebben al beledigingen naar hun hoofd geslingerd gekregen door Trump. Zo niet voor meneer Poetin: Trump kan zich zelfs voorstellen goede maten te zijn met Poetin. Hij is ervan overtuigt dat er dan sprake zal zijn van een much more stable world. Wat betreft de onrust in de wereld: “I would bomb those suckers” zegt Trump over de IS, die voornamelijk deze onrust veroorzaakt. Trump kent een drastische manier van problemen oplossen. Het is echter de vraag of dit meewerkt aan wereldvrede.

Clinton is niet zo lovend over Poetin en Rusland als Trump dat is. Clinton beschrijft de relatie tussen Rusland en Amerika als ingewikkeld. Bij Clinton verloopt alles net iets genuanceerder dan bij Trump. Waar Trump vooral kritiek uit, wil Clinton graag samenwerking aangaan met grootmachten als de EU of China. Volgens Clinton zal er dan sprake zijn van een much more stable world. Als we het hebben over de onrust in het Midden- Oosten: Clinton is voor militaire interventie.

Wat gaat er met immigranten gebeuren?

De ‘wall’ is voor menig wereldburger een echt begrip geworden. Een absurd idee, voor de gemiddelde westerling. Echter, sinds kort heeft Trump de muur, die immigranten tegen zou houden, laten varen. Wel heeft hij alweer alternatieven bedacht, want de immigranten moeten buiten de deur blijven. Zijn Immigration Action Plan gaat de staat veel geld kosten, zoals het er nu naar uitziet, zou dat ongeveer 400 tot 600 miljoen dollar gaan kosten. Maar dat niet alleen, het zou ook zorgen voor een daling in de ‘net weer op gang gekomen’ werkgelegenheid. Er zouden 11 miljoen plaatsen minder zijn voor werknemers op de arbeidsmarkt, zo schrijft The New York Times.

Presidentsverkiezingen

Clinton moet niks van een muur weten. Zij wil juist vijf miljoen undocumented immigrants de juiste papieren geven zodat ze gewoon in Amerika kunnen blijven. Dat is het programma van Obama, genaamd de Deferred Action for Parental Accountability. Clinton heeft beloofd dit programma nog meer uit te breiden.

Hoe gaat de gezondheidszorg eruit zien?

Trump wil dat de Obamacare de prullenbak ingaat en hij wil het vervangen voor Health Savings Account. Clinton wil wel dat de Obamacare blijft, maar ze is voor de rest vrij onduidelijk over een verdere invulling hiervan.

Wapens

Trump is een groot voorstander van wapenbezit. Volgens hem redt het mensenlevens en hij verwacht dat het strenger maken van de wapenwet burgers weerloos zou maken tegen gevaar. Clinton is voorstander van een betere screening van wapenbezitters en daarnaast wil ze wapenleveranciers verantwoordelijk houden voor wapengeweld.

Onderwijs

De presidentskandidaten hebben hier uiteenlopende meningen over. Trump wil ervoor zorgen dat afgestudeerden zo snel mogelijk een baan binnen kunnen halen, zodat ze hun studieschuld af kunnen betalen. Clinton denkt aan de middenklasse en wil het hoger onderwijs goedkoper maken.

Doodstraf

Beide kandidaten zijn voor uitvoering van de doodstraf, maar Clinton is hier veel gematigder in. Trump wil dat de doodstraf veel vaker toegepast moet worden dan nu.

Even afwachten

We zullen wel zien wat er van komt. De Amerikaanse verkiezingen van 2016 worden wel ‘een van de meest deprimerende verkiezingen aller tijden genoemd.’ Er zijn wel eens positievere geluiden gehoord over voorgaande Amerikaanse verkiezingen. De meningen over deze presidentskandidaten zijn niet van de lucht: ‘given the alternatives, I would vote for Mr. Trump, because he may only destroy the U.S. economy, but Hillary Clinton will destroy the whole world.’aldus Marc Faber. Reacties als deze benadrukken ‘het kiezen uit twee kwaden.’

Presidentsverkiezingen 2016

De tijd zal het leren. Zoals het er in ieder geval nu naar uitziet, staat Clinton voor op Trump. Volgens de peilingen  kan Clinton op 44 procent van de kiezers rekenen, terwijl dit voor Trump 36 procent is. Nog even afwachten welke presidentskandidaat America great again zal maken over een aantal maanden. Be patient!

Deel dit artikel: