Rare gewoontes op de wereld

13 april 2017, Ellen Prins

Heb je ook wel eens iets meegemaakt toen je een land bezocht waarvan je dacht “is dit een grap?” Veel landen hebben gewoontes die voor hun heel normaal zijn, maar voor buitenstaanders roept dit vraagtekens op. In Nederland bijvoorbeeld is het voor een buitenlander best raar als iedereen ineens in oranje gehuld op een doordeweekse dag door de stad heen zwalkt met een biertje in de hand. Wil je je goed voorbereiden op een bezoek aan een ander land en de gewoontes die hier bij horen? Wij hebben een paar opvallende dingen voor je opgezocht die voor ons nogal raar kunnen overkomen.

Wil je douchen?

Brazilië is gastvrij, érg gastvrij. Naast dat ze natuurlijk vriendelijk zijn, word er waarschijnlijk wel 100 keer aan je gevraagd of je wilt douchen. Wees niet bang, in de meeste gevallen vinden ze niet dat je stinkt maar dit heeft alles te maken met gastvrijheid. Brazilië is een warm land en voor Brazilianen is het normaal dat ze zich bij iemand thuis even kunnen opfrissen.

Cadeautjes van de dood

Wanneer je in China op bezoekt bent bij een local, wil je deze graag bedanken voor zijn gastvrijheid. Maar let alsjeblieft op, Chinezen zijn nogal bijgelovig en dan vooral met betrekking tot cadeaus. Een klok, zakdoekjes, schoenen en dingen die wit of zwart zijn lijken heel onschuldig, en wij als Nederlanders zien hier geen kwaad in. Wanneer je één van deze dingen cadeau geeft aan een Chinees, gaan ze waarschijnlijk erg moeilijk kijken: deze spullen worden geassocieerd met de dood.

Paraplu tegen de zon

Waar wij bij elke zonnestraal in onze zwembroek in de tuin liggen om bruin te wonen, is dit voor Chinese vrouwen ondenkbaar. Wanneer je een gekleurde huid hebt door de zon, wordt dit vaak gezien alsof je “laagopgeleid werk” verricht en niet “welvarend” bent. Vaak zie je dus vrouwen in China met een paraplu of een parasolletje rond wandelen om zo wit mogelijk te blijven.

gewoontes in de wereld

Duckface

Oké, een duckface maken is een trend die je wereldwijd tegenkomt. Voordat het hip was om met je lippen getuit op Instagram te staan, waren er al culturen die dit dagelijks deden. In landen als de Filipijnen, maar ook bijvoorbeeld in Colombia is het erg onbeleefd om met je vinger naar iemand te wijzen. Wanneer je dus iemand ziet die een soort mislukte duckface uitdrukking naar je maakt, is de kans groot dat diegene over je aan het roddelen is.

Kiss kiss

Wij Nederlands en de rest van Noord-Europa zijn meestal wat afstandelijk tegenover vreemden, wat ons volkomen recht is. In veel landen, vooral de zuidelijk gelegen landen, is het een gewoonte om elkaar te begroeten met een aantal kussen op de wang. Wij als stugge Nederlanders kunnen dit als ongemakkelijk ervaren (ik weet er alles van), maar het is een beleefdheid en wordt in deze landen niet gezien als iets raars.

Weer eens iets anders dan een vrijgezellenfeestje..

Wanneer je gaat trouwen in Schotland, heb je de kans dat je te maken krijgt met “blackening the bride.” Toekomstige bruiden worden meegenomen door vriendinnen en (publiekelijk) te schande gezet door een emmer met melk, eieren, veren en andere troep over zich heen te krijgen. Lekker. Dit wijst terug naar dat huwelijksproblemen niet fijn zijn, maar dat deze vieze douche veel erger is. Hopelijk komt de bruid op de terugweg een gastvrije Braziliaan tegen waar ze kan douchen.

Lelijkste sport ter wereld

Trek je ook altijd de meest lelijke gezichten naar vrienden of vriendinnen? Verhuis dan naar Engeland, waar lelijke gezichten trekken gezien wordt als een sport. Niemand ziet er prachtig uit als die lekker aan het sporten is, maar dit loopt wel een beetje uit de hand. Gurning kan je zien als een soort omgekeerde schoonheidswedstrijd. Natuurlijk hebben wij een voorproefje gevonden om alvast voor te bereiden.

 

Deel dit artikel: