Regent het in Engeland meer dan in de rest van Europa?

“Ga niet naar Engeland, daar regent het altijd”. Je hebt het vast al eens iemand horen zeggen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Veel mensen onder ons komen niet of nauwelijks in Engeland, mede door het feit dat alleen al een vakantie bij de Britten afschrikt vanwege slecht weer. Regent het in Engeland meer dan in de rest van Europa? Sirelo zoekt het voor je uit!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Waarom denken we alleen maar dat het regent in Engeland?

Regent het in Engeland meer dan in de rest van Europa?Er zijn een paar logische verklaringen voor het feit dat Nederlanders Engeland zien als een plaats waar alleen maar regent valt. Tijdens het voetbalseizoen hoor je analisten praten over de rainy afternoons in de Engelse voetbalstadions. En hoe vaak komt het beeld van rennende ballenjongens die de grasmat bij Wimbledon beschermen tegen de neerdalende regenbuien. Paraplu’s op de beide tribunes wekken het idee dat het nergens anders meer regent dan in Engeland.

Correspondenten van het NRC controleerden de feiten om de discussie voor eens en voor altijd te kunnen afhandelen. De conclusies waren vrij eenvoudig: het regent in Engeland zeker niet meer, maar vooral vaker dan in de rest van Europa. Het voorbeeld van Rome is uitstekend. Ten tijden van het schrijven viel er in Rome (ruim 800 millimeter) namelijk veel meer regen dan in de hoofdstad van Engeland, Londen (bijna 600 millimeter).

We praten dan uiteraard over gemiddelden. In 2013 viel er namelijk wel ruim 800 millimeter neerslag in Engeland. Dat was net iets minder dan in Nederland, waar gemiddeld liefst 847 millimeter neerslag valt. In Noorwegen zijn de hoeveelheden neerslag vergeleken met deze landen buitenproportioneel: daar vielen duizenden millimeters.

Hoe zit het dan wel precies met het Engelse weer?

Het weer in Engeland kan van de één op de andere dag helemaal omslaan. Wisselvalligheid is het absolute woord dat het weer in Engeland kenmerkt. Het heeft alles te maken met de ligging van het Verenigd Koninkrijk. De Atlantische Oceaan is in westelijke richting te vinden, het Europese vasteland in oostelijke. Engeland ligt op het knooppunt van koude lucht uit de Poolcirkel en warme lucht uit tropische landen. Het gevolg: in de zomer zijn enkele tropische dagen vrijwel altijd aanwezig bij de Britten!

Daarnaast is het niet Engeland, maar zijn het voornamelijk Noord-Ierland, Wales en Schotland die voor hoge neerslag zorgen in het Verenigd Koninkrijk. Het kan drie à vier keer zo veel regenen in Schotland dan bij de Engelsen. Vergeleken met die landen valt de regen in Engeland dus wel mee. Op lange, zonnige zomers hoef je de laatste jaren echter niet meer te rekenen, net als in Nederland.

Toch zijn de zomers (indien het droog is) zeker niet onaangenaam, zeker  richting het oosten van het land. In Engeland is de gemiddelde maximumtemperatuur in Engeland namelijk 22 graden in de maanden juli en augustus. En de winters zijn mild; hard vriezen doet het bij de Engelsen niet veel. Maar als je gaat verhuizen naar Engeland dan is een paraplu toch maar een item dat je zeker niet mag vergeten.

Wil je meer informatie over het land Engeland? Dan is onze pagina over wonen in Engeland zeer handig om eens te bezoeken!