Inwonersaantallen lopen op
![Verhuizen naar een studentenstad]()
Je kent misschien wel mensen die studeren of wonen in Utrecht. Jonge stellen die gaan samenwonen, het eerste kind in huis dat op kamers gaat of de jonge afgestudeerde met een Master-diploma die gaat werken op de Universiteit Utrecht. Cijfers van het CBS toonden aan dat 2015 het jaar was waarin meer dan 25 duizend inwoners van de Domstad er voor kozen de stad te verlaten. Dit aantal is gedurende de laatste jaren steeds iets opgelopen. Daarnaast trokken er ruim 27 duizend mensen naar de stad. Studenten komen en gaan, dat weet iedereen. De steden krijgen daardoor een dynamisch karakter. Loop maar eens door een stad als Utrecht of Groningen; je merkt direct dat de fiets het belangrijkste vervoermiddel is!
Nationale trend zichtbaar
Amsterdam, Delft, Leiden, Groningen, Maastricht en Tilburg; voor velen zijn dit de meest populaire studentensteden die ons land te bieden heeft. Met grote universiteiten trekken deze steden veel inwoners. Veel van deze inwoners huren een kamer of appartement in verband met de studie. De enorme veranderingen in inwonersaantallen zijn dan ook echt te verklaren door de aan- en afwezigheid van studenten. In Groningen zijn 2 op de 10 inwoners student. Zelf studeer ik in Rotterdam en ook daar blijven studenten komen en gaan. Nederlandse universiteiten en scholen zijn erg populair onder internationale studenten.
Het zijn de vrouwen in het bijzonder die naar hogescholen en universiteiten trekken, zo valt te lezen in een artikel van Elsevier. Je kunt in grote steden dan ook merken dat er een vrouwenoverschot is. In Rotterdam, waar ik studeer, zie ik dit ook gebeuren. Veel vrouwen verhuizen naar een studentenstad vanuit het buitenland.
Verhuizen naar een studentenstad?
Studentensteden hebben allemaal iets gemeen: ze hebben een multicultureel of internationaal karakter. Neem bijvoorbeeld onze hoofdstad, Amsterdam. Inwoners hebben vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. Daarnaast valt ook in cultureel opzicht veel te zien. In Maastricht, Utrecht en Delft zie je het culturele karakter van de stad heel duidelijk terug. Oude kerken en monumenten geven inwoners de kans om iets extra’s op te steken van de stad.
Het leven in een studentenstad kan heel divers en dynamisch zijn, maar het vinden van een appartement is niet altijd even makkelijk. Mijn ervaring leert dat het vinden van een kamer of appartement in Rotterdam een erg lastige klus kan zijn voor nieuwkomers in de stad. Dat geldt voor meer populaire bestemmingen voor studenten. Tilburg is in zekere zin een uitzondering op de regel. Daar is het vinden van een leuke flat dichtbij het centrum minder ingewikkeld. Toch moet je dit nemen met een korreltje zout, want studenten gaan op zoek naar het beste voor de laagste prijs. En wonen in een grote binnenstad wordt steeds duurder. Daar staat wel tegenover dat de kans op werk de laatste jaren is toegenomen in de grote steden. Europese hoofdsteden als Amsterdam en Stockholm ontwikkelen zich zeer goed en kunnen hoogopgeleiden meer kans bieden op een goede baan dan voorheen.
Verhuizen naar een studentenstad heeft veel voordelen. De steden zijn dynamisch en je kunt je tijd gezellig op het terras doorbrengen. Huizenprijzen stijgen, maar je kunt zomaar op loopafstand van je werk zitten. Kortom, er is altijd wat te beleven in de Nederlandse studentensteden.