Verhuizen naar Italië

6 steden die je moet zien!

Aaah… Italië. Land vol temperament, heerlijke wijnen en uiteraard pizza, pasta en het beroemde schepijs. De natuur is er mooi, de mensen zijn gepassioneerd en het eten is verrukkelijk en smaakvol. Italië is niet alleen een populaire vakantiebestemming, er zijn ook veel Nederlanders die verhuizen naar Italië. Het land biedt namelijk een grote diversiteit aan mogelijkheden. Van afgelegen berghutjes tot prachtige villa’s aan het strand. Ook zijn er een aantal grote steden waar het bruist van het leven. Hieronder omschrijf ik de 6 must-see steden van Italië in geur en kleur.

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Een bezoek aan Rome

Een van de meest bekende steden van Europa en misschien wel van de wereld is Rome. De Italiaanse hoofdstad is door de jaren heen een soort openlucht museum geworden waar je je kont niet kunt keren of je staat voor het volgende prachtige gebouw. Millennia lang hebben verschillende bevolkingsgroepen, zoals de Romeinen, hun stempel gedrukt op deze stad. Ze hebben het Colosseum, het Forum Romanum en nog vele andere dingen achter gelaten in de stad. Omsingeld door Rome is Vaticaanstad te vinden. Hét middelpunt van het Christendom.

De echte Italiaan drinkt hier zijn koffie heet en ongemoeid. Blijf lekker met je vers gezette espresso aan de bar hangen tussen de locals (dat scheelt ook nog eens een paar euro) of geniet van de vele restaurants, bars, clubs en het drukke straatleven. Wat een fascinerende stad. Veel mensen noemen Rome de meest interessante en zelfs mooiste plek van Italië.

Wanneer iemand wil verhuizen naar Italië is Trastevere in Rome een échte aanrader. De wijk heeft een heel centrale ligging aan de Tiber en biedt veel rust, kunst, leuke lokale restaurantjes en gezelligheid!

Venetië: Romantische plaats

Verhuizen naar ItaliëBij romantiek kom je toch al snel terecht bij Venetië. De stad van de liefde, romantiek en prachtige plaatjes. Dit komt onder andere door de hoeveelheid bruggetjes  die de 117 eilanden met elkaar in verbinding brengen. De 400 unieke bruggen zijn een lust voor het oog en kijken stuk voor stuk over de prachtige kanalen waar gondelbootjes de verliefde toeristen laten genieten van de stad.

Ik zou iedereen die de stad wil bezoeken aanraden om een plekje in het centrum uit te zoeken. De verbindingen tussen de verschillende eilanden kosten veel tijd, omdat alles over het water moet gebeuren. Hoewel dit de eerste paar keer erg romantisch en rustiek is, gaat het wel ten koste van de tijd die over blijft om alle mooie plekjes te bezoeken, zoals het San-Marcoplein. Voor wie wel zin heeft in langere tochten is een bezoek aan het eilandstadje Burano een echte aanrader. De huisjes op het eiland hebben allemaal een eigen prachtige kleur en staan in contrast met de rest van de stad.

Cultuur proeven in Napels

Het kloppend hart van Italië is voor sommige mensen toch echt Napels. Andere grote steden, zoals Turijn, Florence en uiteraard ook Milaan zijn absoluut het bezoeken waard, maar voor de ziel van het land moet je echt naar Napels toe.

Gelegen aan de voet van de Vesuvius vulkaan en aan een van de mooiste stranden/baaien van de hele wereld is Napels te vinden. In Napels proef je echt nog het Italiaanse temperament. Overal waar je komt, leeft het straatbeeld. Waslijnen hangen over de straten heen, kinderen spelen op straat en worden scherp in de gaten gehouden door temperamentvolle moeders die uit het raam hangen en de oude garde zit met een glas wijn te discussiëren over het leven en de politiek.  Napels is dus het toonbeeld van het Italiaanse leven. De pizza en pasta wordt er op traditionele wijze bereid, zonder te veel poespas die is overgenomen uit andere westerse landen.

Wanneer je echt op zoek bent naar bovenstaande is het historisch centrum een aanrader. Daar heeft de maffia nog een grote vinger in de pap en er wordt nog “gewoon” Napolitaans gesproken door de arme mensen in de wijk. Het bezoeken van de wijk is een aanrader, maar wanneer je gaat verhuizen naar Napels is een andere wijk een beter idee!

Verhuizen naar Italië: Bologna

Even genoeg grote steden. Er is nog meer te beleven wanneer je wilt verhuizen naar Italië. Misschien zijn juist de wat kleinere steden, die ook minder toeristisch zijn, net zo leuk om te bezoeken. De stad is het toonbeeld van écht Italiaans eten. De stad wordt namelijk ook La Grassa genoemd (de vette). Deze naam hebben ze te danken aan het heerlijke traditionele eten in de stad. Alles wat je er krijgt, zoals tortellini’s gnocchi’s, lasagnes en uiteraard de wereldberoemde Bolognese-saus wordt er in overvloed geconsumeerd en geserveerd.

Het is overigens ook een echte studentenstad en heeft de oudste universiteit van Europa. Er zijn hierom ook veel leuke barretjes die zich onder andere rond het imposante stadsplein vormen (Piazza Maggiore).

Schat uit Ligurië: Genoa

Als vijfde stad heb ik gekozen voor Genoa. Een van de grootste en meest onderschatte steden van Italië. Gelegen aan de Ligurische zee is het de hoofdstad van Ligurië. De kustplaats heeft een fantastisch klimaat (bijna subtropisch) en staat vol van de bezienswaardigheden. Een van de mooiste pleinen is de Piazza de Ferrari. Hier bevindt zich het hart van de stad rondom de monumentale fontein.

Wanneer je voor je rust gaat verhuizen naar Italië, is Genoa ook fantastisch. De stad heeft ongekend veel mooie parken en plekjes om te ontspannen en je kijkt er je ogen uit in de nauwe steegjes die uitkijken op de hoge, oude gebouwen.

Je zou overigens niet de eerste Nederlander zijn die verliefd wordt op de stad en gaat verhuizen naar Genoa. Mocht je echt geïnteresseerd zijn in de stad en zijn prachtige geschiedenis, lees dan vooral het boek La Superba van Ilja Pfeijffer. Hij heeft de plek aan de Italiaanse Bloemenriviera schitterend omschreven en zorgt er voor dat ook jij je hart sneller laat kloppen voor de stad!

Milaan: Een niet te missen topper

Uiteraard mag Milaan niet ontbreken in deze lijst. De stad van de mode. Hier worden de belangrijkste beslissingen genomen op het gebied van kleding en design. Wat wij vandaag dragen is daar ontwikkelend en al gedragen door de bekende modellen die over de catwalk paraderen.

Maar naast deze eigenschap heeft Milaan nog veel meer te bieden. Na Rome is Milaan namelijk de belangrijkste stad van Italië. Met meer dan 1.3 miljoen inwoners is de in het noorden gelegen stad de hoofdstad van Lombardije. De stad heeft zo veel cultuur te bieden dat het bijna niet op te noemen is. Zo zijn er al 15 musea te vinden in de stad en staan er waar je ook kijkt prachtige oude gebouwen, zoals het beroemde La Scala. De pracht is overigens niet alleen terug te zien in gebouwen, kunst en mode maar ook in auto’s. Rond de stad bevindt zich namelijk het bekende merk Alfa Romeo. Deze klassieke Italiaanse auto is voornamelijk bekend om zijn prachtige vormen en elegante looks. Voor iemand die niet zo veel zin heeft in al die pracht en praal is een bezoekje aan AC Milan of Internationale ook zeker een aanrader. De twee clubs spelen beiden in het zelfde stadion, maar delen niet dezelfde groep fans.

Bij het verhuizen naar Italië heb je keuze uit geweldige steden. La bella Italia heeft voor iedereen wel iets in petto. Je kunt meer informatie over dit land vinden op de pagina over verhuizen naar Italië.