Vijf Belgische gerechten die je moet proberen!

Mensen denken bij het eten in België snel dat het niet erg verschilt van de Nederlandse keuken. Naast dat je in België redelijk veel Nederlandse en Franse invloeden kan vinden, hebben ze toch wel gerechten en lekkernijen die typerend zijn voor de Belgische keuken! Wanneer je een daagje over de grens bent of van plan bent om je geluk te gaan zoeken in België, zijn de volgende Belgische gerechten aan te raden om te proberen!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

1. Belgische friet

De discussie in Nederland of het nou friet of patat is, gaat in België niet op. In Vlaanderen eten ze Vlaamse frieten, en daarmee zijn ze de beste ter wereld! Je zou denken waarom, maar België heeft namelijk het hoogst aantal frituren/frietkotten ter wereld. Deze zijn vergelijkbaar met onze snackbars, maar dan op zijn Vlaams en het land telt er maar liefst rond de 8000! Het verschil tussen Nederlandse patat en Vlaamse friet is de manier waarop ze gebakken worden: de Vlaamse frieten worden eerst vijf minuten gefrituurd in olie om ze te garen en na enkele minuten rust afgebakken op 180 graden.

Vlaamse friet Belgische gerechten

2. Luikse Wafels

Je kunt ze eigenlijk ook overal in Nederland en België vinden, maar de wafels zijn de bekendste lekkernij afkomstig uit Luik! De suikerwafel moet je niet verwarren met de Brusselse wafel, die minder zoet is maar wel wordt gegeten met poedersuiker. Daarnaast is de Luikse wafel meer plakkeriger en ronder dan de Brusselse wafel. De Luikse wafel wordt gewoon koud gegeten, maar je kan het ook combineren met een bolletje ijs of vers fruit. Een heerlijk nagerecht of gewoon lekker bij de koffie!

Luikse wafels Belgische gerechten

3. Moules-Frites

Mosselen met de typische Vlaamse friet wordt ook wel gezien als het nationale gerecht in België. Wanneer je uit eten gaat in één van de grotere steden, staan ze bijna overal op het menu. De mosselen worden geserveerd in een grote pan met losse frieten erbij. De mosselen kunnen op verschillende manieren bereid worden, maar op de Vlaamse manier zul je ze het vaakst tegen komen: met verschillende groenten, witte wijn, knoflook en selderij.

Moules-frites Belgische gerechten

4. Stoofvlees

In België wordt het ook wel stoverij of stoofkarbonade genoemd, maar stoofvlees is ook bekend in de Nederlandse keuken. Toch is het ook een typisch Belgisch gerecht, en bestaat uit rundvlees, bruin bier, gebakken uien, peper, zout, kruidnagel, tijm en laurier. Stoofvlees kun je overal in België vinden en het wordt meestal gegeten met, hoe kan het ook anders, Vlaamse friet! Wist je trouwens dat in België 1 maart de Nationale stoofvlees-frietdag is? Natuurlijk kan het ook op elke andere dag van het jaar gegeten worden.

Stoofvlees belgische gerechten

5. Waterzooi

Wat we ook niet kunnen missen in dit lijstje is waterzooi. Wat? Ja waterzooi. Ik weet het, het klinkt niet heel erg smakelijk maar gelukkig smaakt het heerlijk en ziet het er een stuk beter uit dan dat het klinkt! Het is een romige soep verschillende groenten, aardappels en vis of kip. Waterzooi komt oorspronkelijk uit Gent, maar wordt door heel België gegeten. In Gent heb je veel kippenboerderijen, dus als je waterzooi met kip eet is het officieel: “Gentse waterzooi.”

Waterzooi belgische gerechten