5 redenen waarom Zwitserland niet in de Europese Unie zit

Nog niet lang geleden, in juni, besloot de Zwitserse regering de aanvraag om toe te treden tot de Europese Unie in te trekken. Hier bestaan altijd veel vragen over. Heeft Zwitserland nu wel of geen banden met de Europese Unie? En belangrijker, hoe komt het dat dit welvarende land in economisch en sociaal opzicht goed bewoonbaar is zonder lidmaatschap in de EU? Wij zetten hier 5 redenen op een rijtje waarom Zwitserland niet in de Europese Unie zit!

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

1. Aanvraag zonder inhoud

In 1992 vroeg de Zwitserse regering de Europese Unie formeel om lidmaatschap tot de unie. Dit was enkel en alleen formeel, want in hetzelfde jaar sprak de Zwitserse bevolking middels een referendum uit geen lid te willen worden van de Europese Economische Ruimte. Dit zou men hebben gezien als een eerste stap naar toetreding tot de EU, en dat zagen de Zwitsers op dat moment niet zitten. Zwitserland deed op dat moment dus niets met de aanvraag en dat is sindsdien onveranderd gebleven. Sinds kort heeft het land besloten de aanvraag voor toetreding tot de Europese Unie ook formeel op te zeggen.

2. Schengengebied

Zwitserland niet in de Europese UnieToch hoor je mensen het wel eens hebben over banden tussen Zwitserland en de Europese Unie. Het Alpenland behoort niet tot de Unie, maar is door de geografische ligging gedwongen om afspraken te maken. Honderden kilometers ten noorden, oosten, zuiden en westen van het land zien we namelijk landen die wél tot de EU behoren. Op het gebied van immigratiebeleid en importrechten zijn er om die reden veel afspraken tussen Zwitserland en de EU gemaakt.

En dat vindt het land prima, zeker in de wetenschap dat het wel tot het Schengengebied hoort. Zwitserland is één van de 26 landen van dit gebied. Alle inwoners uit de EU mogen vrij reizen in dit gebied. Overigens is Zwitserland niet het enige niet-EU-land dat wel tot bij het Schengengebied hoort; ook Liechtenstein, IJsland en Noorwegen delen deze eigenschap.

3. Stemming

Maar waarom zit Zwitserland nu niet bij de Europese Unie? In Zwitserland waren de meningen op het moment van stemmen, tientallen jaren geleden, verdeeld maar overwegend negatief. Ongeveer 50,3 procent van de bevolking was ‘eurofoob’. Dat deel van de Zwitsers dacht dat EU-lidmaatschap voor isolatie in Europa zou zorgen. Anderen vinden dat Zwitserland een grote kans heeft laten lopen. Als we naar de cijfers kijken, is dat niet zo. De economie is sterk en ook de financiën zijn gezond. Ten opzichte van andere Europese landen zijn weinig burgers werkloos.

4. Honderden overeenkomsten met EU

Het niet toetreden tot de EU mag dan wel een gemiste kans genoemd worden, toch is het zo dat Zwitserland diverse overeenkomsten met de EU gesloten heeft. Het land weet dat de banden met de Europese Unie belangrijk zijn, en andersom weet Europa dat Zwitserland een sterke speler in het continent is. Zwitserland creëerde reeds vele arbeidsplaatsen voor mensen uit Europa. Afspraken zorgen er dus voor dat de EU-landen goed samenwerken met Zwitserland, zonder dat Zwitserland haar autonomie kwijtraakt.

5. Vrije markt in Zwitserland

Vaak vraagt men af hoe het kan dat de Zwitsers er economisch zo goed voor staan. Het Zwitserleven gevoel is dan ook voelbaar aanwezig in het land waar meer geld binnenkomt dat dat er uit gaat. En dat is, in vergelijking met de landen uit de Europese Unie, een hele prestatie! Zwitserland werkt niet met de euro en voor het land is dit altijd goed uitgepakt. Belastingen zijn laag en het bedrijfsleven is zeer vruchtbaar. De economie van het land is namelijk de meest vrije van alle Europese landen en één van de beste van de hele wereld!

Wil je meer weten over Zwitserland? Bezoek dan onze pagina over verhuizen naar Zwitserland!