Verhuizen naar Milaan

De Santa Maria delle Grazie is één van de unieke verkooppunten van de stad Milaan. Bij deze kerk uit 1492, waar Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci te bewonderen is, hoort ook een prachtig klooster. Deze cultuurhistorische bezienswaardigheid is slechts één van de vele redenen waarom jaarlijks veel Nederlanders verhuizen naar Milaan. Denk jij na over een permanent verblijf in deze prachtige stad? Lees dan vooral verder!

Verhuizen naar Milaan

Milaan ligt in het noorden van Italië, in de buurt van Zwitserland. De stad heeft in totaal een oppervlak van 182 km², dit is kleiner dan de gemeente Amsterdam. Met ruim 1,3 miljoen inwoners is de Italiaanse stad echter wel een stuk groter. Milaan is het economische centrum van Italië en dat maakt het interessant voor veel Nederlanders om te verhuizen naar Milaan.

Verhuizen naar Milaan

Het regelen van een verhuizing naar Milaan vergt wat tijd en moeite. Gelukkig ligt Italië net als Nederland binnen de Europese Unie. Dat maakt het verhuisproces in vergelijking met landen in bijvoorbeeld Zuid-Amerika een stuk eenvoudiger.

Vergunningen en documenten

Het kan in Italië wel even duren voordat je je verblijfsvergunning daadwerkelijk hebt ontvangen. Zorg dus dat dit één van de eerste dingen is die je regelt zodra je het land binnenkomt. Dit geldt ook voor je codice fiscale, vergelijkbaar met het Burgerservicenummer dat we in Nederland kennen. Je dient in Italië premies af te dragen aan het sociale verzekeringsstelsel. Hiervoor is dit codice fiscale hard nodig. Dit geldt ook voor algemene documenten zoals je paspoort, je verblijfsvergunning en een verklaring van je werkgever. Zodra je gaat verhuizen naar Italië, merk je dat dit proces wat rommelig kan zijn. Je merkt echter snel dat het proces makkelijk en snel verloopt.

Ben jij al klaar om te verhuizen naar Milaan? Vraag dan 5 gratis verhuisoffertes aan!

Bespaar tot 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Wonen in Milaan

Maar wat heeft het leven in Milaan je precies te bieden? Het La Scala Theater opent zijn deuren voor operaliefhebbers. Het is namelijk één van de mooiste operagebouwen die je op de hele wereld tegen kunt komen. Voetballiefhebbers uit Milaan zitten bijna wekelijks op de steile tribunes van Stadio Giueseppe Meazza (beter bekend als San Siro). Aartsrivalen AC Milan en Inter Milan voetballen in dit prachtige stadion, waar ruim 80.000 mensen in passen. Daarmee behoort San Siro tot de grootste voetbalstadions in Europa.

Eten in Milaan

De Italiaanse samenleving houdt van tradities en traditioneel voedsel. Het begrip familie is in Italië stukken sterker dan in Nederland. Kijk maar eens hoe Moederdag in Italië wordt gevierd. Ook het eten kent zijn tradities. Een pizza Margherita in een Milanese pizzaria zal je laten ervaren wat smaaksensatie betekent. In Milaan is de risotto Milanese erg populair. Als je meer houdt van gepaneerd vlees, dan is de escalopa Milanese iets voor jou. In Milaan eten mensen rond de Kerst vaak een speciale vruchtencake. Zo zie je dat Milaan zich onderscheidt van andere Italiaanse steden.

Verhuizen naar Milaan

Kosten van levensonderhoud

Milaan heeft een gedeelte plaats met Rome als het gaat om de de duurste steden binnen Italië. In Milaan en Rome betaal je het meest als het gaat om huurprijzen, boodschappen en gas, water en elektra. Gelukkig is Milaan nog niet zo duur als Parijs, Londen, Sydney of Dubai. Wat kun je verwachten bij een verhuizing naar Milaan als het gaat om huurprijzen? Wanneer je een appartement in het centrum huurt, betaal je toch al snel rond de 2.100 euro. Ga je iets verder vanaf het centrum van Milaan wonen, dan liggen de kosten rond 1.300 euro. Wat kosten betreft, kan Milaan wel vergeleken worden met Amsterdam, hoewel het in Milaan allemaal nog net iets duurder is.

Werken in Milaan

Milaan wordt ook wel omschreven als het economisch hart van Italië. De Italiaanse beurs, de Borsa Italiana, zit bijvoorbeeld in Milaan. Dat maakt de stad een stuk aantrekkelijk om te werken dan steden als Bologna of Rome, waar je in het centrum minder aantrekkelijke posities voor buitenlanders hebt.

Verhuizen naar Milaan

Wanneer je gaat verhuizen naar Milaan en je werkt in de mode-industrie, dan ben je zeker aan het juiste adres. De Italiaanse en zelfs de mondiale mode-industrie is gevestigd in deze Noord-Italiaanse stad. Fieramilano, een beurs- en congrescentrum dat jaarlijks veel zakenlui op beurzen die het hele jaar doorgaan. In het hart van Milaan kom je continu zakenlui in pak tegen en dat geeft de stad een fantastisch aanzicht. Daarnaast zijn veel restaurants in Milaan bestemd voor zakelijke ontmoetingen. Er zijn enorm veel mogelijkheden om het werken in Milaan makkelijk te maken.

Baan vinden in Milaan

Omdat Italië net als Nederland in de Europese Unie ligt, hoef je geen werkvergunning aan te vragen om te werken in Italië. Er is tussen vrijwel alle landen uit de Europese Unie een flexibele doorstroom van werkenden. In het hele land geldt een werkloosheidsratio van 11 procent. Het is echter algemeen bekend dat het tekort aan banen voornamelijk in het zuiden van het land is. In het noorden, in en rondom Milaan, is het veel eenvoudiger om werk te vinden. Noordelijke regio’s als Trentino, Veneto en Emilia-Romagna bieden immigranten de meeste kans op een baan.

Je verhuizing naar Milaan is eenvoudiger als je al mensen kent. Zo kom je makkelijker aan een been wanneer je al persoonlijke contacten hebt opgedaan. Daarnaast is het spreken van de Italiaanse taal een absoluut voordeel op je sollicitatiegesprek. Ook als je talen als Engels, Frans of Duits spreekt, heb je een goed voordeel ten opzichte van andere kandidaten.

Vervoer in Milaan

In Milaan kun je je op verschillende manieren van A naar B verplaatsen. Een makkelijke en goedkope oplossing is de metro. Je betaalt één euro voor een ticket en je kunt bij een halte naar keuze uitstappen. Wanneer je eenmaal bent uitgestapt, moet je opnieuw betalen voor een kaartje. Voor lange ritten is de metro dus een goedkope oplossing.

Je kunt in Milaan daarnaast reizen met trams, bussen en taxi’s. Wat betreft de taxi’s hoef je je niet in New York te wanen. Ga naar de dichtstbijzijnde taxistandplaats en je vindt snel een taxi. De betaling van een taxirit gaat via een automatische meter. Er is genoeg te doen in Milaan. Ben je klaar voor je verhuizing? Vraag gratis verhuisoffertes aan via Sirelo en vergelijk verhuisbedrijven!