Verhuizen binnen Nederland

Verhuizen is een proces waarbij je even je papieren goed op orde moet hebben. Het inschrijven in een nieuwe gemeente, het kiezen van het juiste verhuisbedrijf, een goede schilder voor je huis, het regelen van gas, water, licht of internetaansluiting. Deze pagina over verhuizen helpt je met:

 1. Soorten verhuizingen
 2. De voorbereiding op je verhuizing
 3. De verhuisdag zelf
 4. Het doorgeven van de verhuizing aan de gemeente
 5. Benodigde documenten voor je inschrijving
 6. Het kiezen van het juiste verhuisbedrijf
 7. Aankomst in nieuwe woning
 8. Het regelen van diensten en instellingen

Soorten verhuizingen

Er zijn, in het kort, verschillende soorten verhuizingen waar je mee te maken kunt krijgen. Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Voor meer algemene informatie over verhuizen, inclusief verhuistips en hulp bij de voorbereiding, vind je uiteraard door verder te lezen op deze pagina.

Hieronder vind je algemene informatie met betrekking tot verhuizen. Van de voorbereidingen tot zelfs na de verhuizing zijn er namelijk veel zaken waar je aan moet blijven denken. Benieuwd hoeveel mensen het afgelopen jaar verhuisden naar de grootste Nederlandse steden?

StadInwonersVerhuizingen vanuit Nederland *
Amsterdam849.79938.049
Den Haag524.47420.758
Rotterdam638.71425.546
Utrecht343.02821.468
Nederland (totaal)17.100.648766.990

* Gebaseerd op het jaartal 2016. Bron: CBS

Verhuizen: de voorbereiding

Heb je al last van verhuisstress? Voordat je gaat verhuizen, bedenk dan wat je zelf kunt. Veel mensen kunnen het gros van hun spullen zelf inpakken en enkele meubelstukken uit elkaar halen. Je kunt het ook handen geven aan een professionele verhuisservice. De voorbereiding begint voor de best voorbereide mensen al 3 maanden voor de verhuizing. Je moet bijvoorbeeld vrije dagen opnemen, mensen zoeken die je kunnen helpen en een lijst maken met spullen die het meest belangrijk voor je zijn en als eerst mee moeten in de verhuiswagen.

Het is belangrijk dat je voor het inpakken beschikt over de juiste materialen. Verhuisdozen, tape, pakpapier voor het breekbare goed, noppenfolie en natuurlijk een pen of stift om de dozen te markeren. Je kunt de weken of maanden voor de verhuizing rustig nadenken over de spullen die je wilt meenemen, en je kunt spullen die je niet veel gebruikt ook direct inpakken en opslaan op zolder. Er zijn dus veel dingen om niet te vergeten. Een uitgebreide verhuischecklist vind je uiteraard ook op Sirelo!

Verhuizen en verhuisdozen

De verhuisdag zelf: Wat moet je regelen?

In de aanloop naar de verhuisdag dien je alle inboedel in te pakken om voorbereid te zijn op de ochtend dat je verhuist. Als je zelf verhuist, heb je tegen deze tijd je inboedel gesorteerd en weet je welke dozen en meubelstukken achterblijven of mee gaan naar de nieuwe woning. Als je kleiner gaat wonen, is dit bijvoorbeeld erg belangrijk. Het nummeren van dozen kan hierbij helpen; bijvoorbeeld wanneer je enkele spullen tijdelijk opslaat. Gebruik daarnaast onderstaande checklist voor de verhuisdag:

 • Sleutels en wat geld apart leggen
 • Medische papieren en verzekeringsdocumenten apart leggen
 • Het controleren van alle kamers (van boven naar beneden) op spullen
 • Gas en elektra afsluiten, net als de waterleiding ’s winters
 • Het sluiten van alle deuren, ramen en poorten

Hoe geef ik mijn verhuizing door aan de gemeente?

Belangrijk om te weten als je binnen Nederland verhuist, is hoe je de verhuizing doorgeeft. Omdat je van een Nederlandse gemeente naar een andere gaat, is het niet noodzakelijk om dit te melden bij de Belastingdienst. Vanaf 4 weken voor de verhuizing (precies 28 dagen) tot zelfs 5 dagen na de verhuizing kun je je verhuizing doorgeven aan de gemeente. Zodra dit gelukt is, zorgt de gemeente dat je adres in het BRP (Basisregistratie Personen) is aangepast zodat je post en dergelijke op het juiste adres terechtkomen. Doe je dit niet op tijd? De gemeente mag je in totaal tot 325 euro in rekening brengen!

Volgens de Rijksoverheid mag iedereen die 16 jaar of ouder is de verhuizing zelf doorgeven aan de nieuwe gemeente. Aan de gemeente die je verlaat, hoef je niets door te geven. Dit moet dus ook wanneer je binnen de gemeente verhuist. Partners of mensen met een geregistreerd partnerschap kunnen dit ook voor elkaar doen. Andere mensen die dit mogen doen, zijn:

 • Ouders of voogd voor kinderen die minderjarig zijn
 • Curator, indien een persoon onder curatele gesteld is
 • Schriftelijk gemachtigden

Welke documenten moet ik meenemen bij mijn inschrijving?

Het is bij de inschrijving belangrijk om de bijbehorende documenten bij je te hebben als je naar het gemeentehuis gaat. Zorg eerst dat je een geldig legitimatiebewijs op zak hebt. Dit kan een paspoort, rijbewijs of ID-kaart zijn. Zorg tevens voor een bewijs van de woning waarin je woont/woonde. Denk aan een huurcontract of koopakte van je huis. Bij een binnenlandse verhuizing is dit dus niet ontwikkeld, al komen er bij een verhuizing vanuit het buitenland ook meer zaken bij kijken zoals een geboorteakte of huwelijksakte.

Wanneer je je vanuit het buitenland in Nederland vestigt, dan gelden er iets andere regels. Kijk hiervoor op onze pagina over verhuizen naar Nederland vanuit het buitenland.

Verhuizen binnen Nederland

Het kiezen van het juiste verhuisbedrijf

Ga je niet zelf verhuizen? Onze verhuisbedrijven kunnen je hier met hun ervaring goed bij helpen. Sirelo biedt je de kans om 515 verhuisbedrijven te vergelijken door middel van klachten, reviews (scores) en ervaringen.

Je ontvangt gratis en vrijblijvend offertes van verhuisbedrijven én je bespaart tot wel 40% op je verhuizing. Het kost bijna geen moeite, is binnen 1 minuut gepiept en neemt je veel zorgen uit handen.

Bespaar tot wel 40% op jouw verhuizing!
Vraag 5 gratis offertes aan

Aankomst in het nieuwe huis

Zodra je in het nieuwe huis aan komt, zul je direct nieuwe kamers kunnen verdelen, als dit nog niet is gedaan. Het verhuizen gaat nu pas echt beginnen. Denk aan het ophangen van gordijnen, eventueel leggen van laminaat en verven van deuren, muren en het plafond zijn nu de prioriteit. Vervolgens kun je de koelkast en ijskast (waterpas) aansluiten. Je kunt gordijnen ophangen en vervolgens de kamers inrichten met meubels.

Verhuizen binnen Nederland: Instellingen en diensten regelen

Wat te denken van bijvoorbeeld de financiële diensten die je hebt lopen, zoals je bank, verzekeringsmaatschappij en je hypotheek. Verder heb je waarschijnlijk op je huidige adres ook nog veel abonnementen en diensten lopen. Het is slim om even af te lopen welke zaken mogelijk nog afgehandeld dienen te worden. Hierover vind je alles op onze speciale pagina over internet, TV en telefonie:

Wat andere voorbeelden zijn:

 • Gas/water/licht
 • Kabel
 • Binnen 4 weken na verhuizing contact opnemen met de Belastingdienst
  • indien je recht hebt op huurtoeslag
  • indien je vanuit het buitenland naar Nederland verhuist
 • Huur
 • School en kinderopvang