Onderwijs in Amerika

Het onderwijssysteem in Amerika is in veel opzichten anders dan in Nederland. Denk maar eens die scholarships waar je in films veel over hoort. In Amerika kom je namelijk niet ver met het collegegeld dat je in Nederland moet betalen. Tienduizenden euro’s moeten afgedragen worden wanneer je onderwijs in Amerika volgt. Naast het studentenleven zijn er wel meer dingen anders geregeld met betrekking tot het onderwijs in Amerika.

Verhuizen naar Amerika met kinderen?
Lees dan snel verder!

Het onderwijsstelsel

Het verplichte onderwijs in Amerika begint met de Kindergarten en wordt gevolgt door 12 jaar klassikaal onderwijs. Daarna is het aan de leerlingen om hun diploma van de middelbare school, de High School, te halen. Totaal beslaat het verplichte onderwijs in Amerika 13 jaar. Amerika heeft geen nationaal onderwijssysteem, maar dit wordt geregeld door elke staat afzonderlijk. Hieronder vind je het Amerikaanse onderwijs op een rijtje:

  • Kindergarten: groep 1 en 2
  • Elementary school: groep 3 tot 8
  • Middle School (Junior High School): klas 1 en 2
  • High School: klas 3 tot klas 6
Overweeg je een verhuizing naar Amerika?
Sirelo helpt jou! Om zo min mogelijk stress te ervaren tijdens je verhuizing, hebben wij handige info verzameld over verhuiskosten, de checklist, en ervaringen van anderen.
Meer lezen over verhuizen naar Amerika

Basisonderwijs in Amerika

Zoals je hebt kunnen lezen, begint het basisonderwijs dus bij de Kindergarten, ook wel pre-K en K genoemd. Kinderen gaan hier naartoe, wanneer ze drie tot vijf jaar zijn. Vervolgens volgen kinderen hierna zes jaar lang basisonderwijs (Elementary of Primary School). Na het doorlopen van de basisschool zullen de kinderen naar de High School gaan. Dit is vergelijkbaar met onze middelbare school. Tussendoor kunnen ze ook nog naar de Junior High School gaan, ook wel bekend als Middle School. Iedere staat heeft dit weer anders geregeld. Dat komt doordat een Junior High niet altijd al zodanig gezien wordt. In sommige staten duurt de Elementary School daardoor acht jaar, gevolgd door vier jaar high school.

Middelbaar onderwijs in Amerika

Scholen in andere Amerikaanse staten laten kinderen zes jaar lang naar de basisschool gaan, gevolgd door drie jaar Junior High en drie jaar High School. Dit is niet raar vergeleken met Nederland, waar het onderscheid in VMBO, havo en VWO ook voor verschillende lengtes van het middelbaar onderwijs zorgt. In totaal zijn leerlingen dus twaalf jaar bezig met hun lagere en middelbare school. Vandaar dat je men in films veel hoort praten over 12th grade wanneer ze slagen. Dit wordt ook wel het K-12 (K-through-12) onderwijs genoemd, doordat je vanaf de Kindergarten in totaal 12 klassen doorloopt.

Het onderwijs in Amerika is zo geregeld dat je leerplicht tot de leeftijd van 16 of 18 hebt. In tegenstelling tot in Nederland kan dit verschillen per staat, al blijven de meeste Amerikaanse burgers studeren tot ze minimaal 18 jaar zijn. Wel is de voertaal voor alle staten hetzelfde: men spreekt vrijwel overal Engels. Voor de lagere en middelbare scholen in Amerika meldt je je kinderen gewoon aan in de buurt, waar je woont. Door de steden rijden regelmatig schoolbussen die kinderen kunnen ophalen en thuisbrengen.

Studeren in Amerika

Onderwijs in AmerikaNa je High School kun je officieel gaan studeren. Dit wordt ook wel College genoemd. Het systeem van het onderwijs in Amerika schrijft niet voor dat dit verplicht is, maar de universiteiten in Amerika staan bekend als ‘op en top’. Denk maar aan het bekende Harvard of MIT, twee universiteiten die een hoge reputatie genieten. Er zijn in heel Amerika dan ook tientallen universiteiten die er wereldwijd erg hoog op staan. Overigens loopt ieder academisch jaar van september tot mei of juni in het volgende jaar.

Studeren in Amerika is duur!

Er is echter een groot probleem: collegegeld in Amerika blijft maar toenemen. De staatsschuld wordt hoger en studenten moeten steeds meer betalen. Je betaalt soms wel meer dan 35.000 dollar per jaar en dat is in vergelijking met Nederland (ruim 1.900 euro per jaar) zeer extreem. In Amerika wordt hoger onderwijs echt gezien als een investering in een eigen carrière. Er wordt daardoor veel door de studenten bij geleend en dat maakt het er voor de Amerikaanse studenten niet beter op. Het laatste probleem is dan dat hoogopgeleide Amerikanen in takken als filosofie en geschiedenis niet eens gemakkelijk aan een baan kunnen komen.

In Nederland is het onderwijssysteem heel anders dan in de Verenigde Staten. De universiteiten zijn echter vergelijkbaar: je betaalt voor je opleiding en je kunt extra geld van de overheid lenen indien nodig. Maar waarom kost het onderwijs in Amerika zo veel duurder dan in Nederland? De overheid pompt vele miljarden in voorzieningen, maar particuliere universiteiten maken gebruik van dit geld en kunnen hun collegegelden probleemloos hoog houden. Openbare universiteiten kunnen hier niet tegenop, waardoor lage prijzen vrijwel onmogelijk zijn.

Alles weten over het onderwijs in Amerika?
Wil je meer weten over het onderwijs in Amerika? Het Nuffic geeft antwoord op al jouw vragen.
Hier vind je alles wat je zoekt

Waar moet je rekening mee houden tijdens je studie in Amerika?

Het onderwijs in Amerika is duur, maar je kunt een beurs verdienen als je getalenteerd bent of wanneer je in enkele sporten uitblinkt. Die beurs geeft recht op het collegegeld waarvoor je anders veel geld bij moet lenen. Vergeet bovendien niet dat het Amerikaanse beoordelingssysteem heel anders is dan het systeem uit Nederland. Een A halen is wat je wilt, dit is het hoogst haalbare en vergelijkbaar met een 9 in Nederland. Dit wordt gevolgd door een B, C, D en F. Laatstgenoemde beoordeling is een zware onvoldoende; wellicht herken je het wel van shows op TV!

Daarnaast geldt dat er enorm veel scholen in Amerika zijn. De openbare universiteiten bieden fantastische mogelijkheden om uitstekende scholing te verkrijgen. Maar wat dacht je van die geweldige natuurparken die Amerika te bieden heeft. Yosemite National Park is slechts één van de voorbeelden. En als je in de buurt van New York gaat studeren, dan is een bezoekje aan de Niagara Falls absoluut de moeite waard! Op die manier maak je van studeren in Amerika een geweldige ervaring, want dat is zeker één van de redenen waarom je moet gaan studeren in de Verenigde Staten!