Top 10 universiteiten in Amerika

Studeren in Amerika is voor vele jonge studenten een droom. Amerika is het land van de onbegrensde mogelijkheden. Het universitair onderwijs in Amerika is echt een begrip in de wereld: veel van de beste universiteiten zijn in Amerika gevestigd. Je kunt je voorstellen dat studeren in Amerika goed op je CV zal staan. Zo heeft Times Higher Education al zes Amerikaanse scholen in haar eigen top 10 van de wereld zitten. Voor een exclusieve lijst vind je hier onze top 10 universiteiten in Amerika.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

1. California Institute of Technology

De onbetwiste nummer één van de wereld is de California Institute of Technology, volgens Times Higher Education. Dit ligt niet aan het internationale aanzien, maar aan het geweldige hoge niveau van onderwijs. Met name in natuurwetenschappen en technologie scoren zeer hoog. De onderwijsinstelling werd opgericht in 1891 in Pasadena in Californië en in 1920 kreeg het haar huidige naam. De missie van de universiteit is eenvoudig: kennis van de mens blijven uitbreiden door middel van gericht onderwijs.

Hoewel de populariteit van het California Institute of Technology voornamelijk beperkt blijft binnen Amerika, is Pasadena een fantastische plaats om naartoe te gaan. Pasadena is een voorstad van Los Angeles. Wat betreft het inwonersaantal is de stad gelijk aan bijvoorbeeld Dordrecht en daarmee verlies je het overzicht niet wanneer je in Pasadena rondloopt!

2. Stanford University

Beste universiteiten in AmerikaEen veel bekendere naam is wellicht Universiteit van Stanford. Op het internationaal vlak scoort deze universiteit simpelweg stukken beter dan het California Institute of Technology. Het is niet voor niets dat Stanford bij de beste universiteiten in Amerika hoort. In kunst en technologie is de universiteit namelijk één van de mondiale voorlopers. Van de bijna 16 duizend studenten is pakweg 22 procent internationaal.

Liefst 700 gebouwen zijn verspreid over de gehele universiteit, die in totaal over ruim 8 duizend hectare spreidt. Vanuit de Universiteit van Stanford zijn al diverse grote bedrijven opgericht. Namen als Snapchat, Netflix en Instagram vallen hieronder. Bovendien behaalde Sally Ride, de eerste vrouw in de ruimte, haar diploma aan deze Amerikaanse school. Hier wil toch iedere student studeren?

3. Massachusetts Institute of Technology

Op nummer 3 van deze top 10 universiteiten in Amerika staat het Massachusetts Institute of Technology, beter bekend als het MIT. Een prestigieuze universiteit die studenten volgens eigen zeggen door rijkdom aan kennis wil ‘voorbereiden op wetenschap en technologie om de wereld van vandaag te bevoordelen’. Winnaars van diverse awards (inclusief Nobelprijzen) behoren tot de alumni van deze universiteit. Op het MIT studeren ongeveer 11.000 mensen die zich voornamelijk focussen op digitale vormen van onderwijs en duurzame energie.

4. Harvard University

Hoe kon het ook anders: de Universiteit van Harvard is de nummer zes van de wereld en dus één van de meest populaire universiteiten die er is. Met een geschiedenis die teruggaat tot 1636 en één van de beste onderzoeksfaciliteiten van het land mag Harvard zich met recht één van de beste universiteiten in Amerika noemen.

Aan deze universiteit hebben vele Amerikaanse presidenten gestudeerd, zoals Bush, Kennedy, Obama en Roosevelt. Momenteel studeren meer dan 20.000 studenten aan Harvard en je vindt hier meer dan 400 studentenorganisaties. Maar liefst een kwart van de studenten van Harvard is internationaal, dus dat biedt mooie perspectieven voor iedere student!

5. Princeton University

De Universiteit van Princeton geniet wellicht wat minder naamsbekendheid. Het is één van de oudste onderwijsinstellingen van het land (opgericht in 1746) en bovendien een wat minder grote. Met 10.000 studenten is Princeton simpelweg iets persoonlijker. Op het gebied van onderzoeksfaciliteiten loopt de universiteit op internationaal vlak voor op universiteiten uit alle landen van de wereld. De privé-universiteit hoort tot een illuster rijtje genaamd de Ivy League. Dit weerspiegelt het hoge academische niveau van de universiteit. Princeton zelf is slechts een klein stadje in New Jersey, dus je kunt studeren in Amerika en tegelijkertijd buiten de grote stad wonen.

6. University of Chicago

Terug naar de grote steden: Chicago. De Universiteit van Chicago is 210 hectare groot en ligt ‘downtown’ in Chicago. De prachtige gotische invloeden zorgen voor een mix van klassieke en hedendaagse architectuur. Hierdoor is de stad Chicago een uitstekend thuis voor de universiteit; er heerst een prettige leeromgeving en er is overal iets te doen. De Universiteit van Chicago huist ruim 14.000 studenten, waarvan een groot aandeel (21 procent) internationaal is.

7. John Hopkins University

JHU, voluit geschreven bekend als de John Hopkins Universiteit, is te vinden in Baltimore in de staat Maryland. De onderwijsinstelling is vernoemd naar de gelijknamige filantroop. Liefst 15.000 studenten studeren aan het JHU, verspreid over vier campussen. Liefst 120 landen zijn vertegenwoordigd op de universiteit uit Baltimore. De stad is de grootste in de staat Maryland en is met 650.000 inwoners vergelijkbaar met Amsterdam. Gelegen aan de rivier Patapsco en Chesapeake Bay biedt het ’s zomers uitstekende gelegenheden voor ontspanning. Kortom, een mooie stad om te studeren!

John Hopkins universiteit

8. Yale University

Ook Yale University behoort tot de Ivy League, waardoor het een onderwijsinstelling is die op academisch vlak indrukwekkende prestaties levert. Het is de derde oudste hogere onderwijsinstelling in de Verenigde Staten en tevens één van de beste universiteiten in Amerika! In 1701 werd de universiteit opgericht en tegenwoordig heeft het 14 scholen waar in totaal 11.800 studenten aan leren. Opvallend is dat Yale University, gelegen in New Haven, de op één na rijkste universiteit ter wereld is!

9. University of California, Berkeley

Op de voorlaatste plaats in deze top 10 universiteiten in Amerika staat de Universiteit van Californië, die in Berkeley gevestigd is. Op het gebied van klinische wetenschappen scoort deze onderwijsinstelling indrukwekkend hoog. De kleuren van de universiteit zijn blauw en goud. Het blauwe staat voornamelijk voor de prachtige lucht en oceaan in en rondom Californië; het goud vertegenwoordigd ‘De Gouden Staat’ Californië zelf! Een student aan de Universiteit van Californië studeert met ruim 36.000 medestudenten, waarvan zo’n 5.000 studenten internationaal zijn!

10. Columbia University

En last but not least hebben we ook nog de Columbia Universiteit; één van de vele universiteiten in New York, beoordeeld als de nummer 15 van de wereld. De cijfers die de universiteit voorlegt zijn indrukwekkend. In vergelijking met onze Nederlandse universiteiten staat studeren aan de Amerikaanse universiteiten beter op je CV wanneer je wilt solliciteren bij grote, internationale bedrijven. New York, de stad die nooit slaapt, biedt hoe dan ook mogelijkheden om te genieten van een buitenlands avontuur. En dat weten de pakweg 7.000 internationale studenten aan deze universiteit maar al te goed!