Onderwijs in Australië

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over het onderwijs in Australië. Het onderwijs in Australië verschilt veel met het onderwijs in Nederland, dus een goede voorbereiding is mooi meegenomen voor je verhuizing naar Australië. Je vindt hier onder andere informatie over het lager- en middelbaar onderwijs in Australië en de universiteiten in Australië.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Onderwijs in Australië

Kinderen in Australië zijn leerplichting van hun zesde tot 16e jaar. Ze worden onderwezen in het Engels en het beleid van het onderwijs verschilt per staat in Australië. Ook is het handig om te weten dat het schooljaar hier in januari begint, en eindigt in november/december. Dit alles te maken met het verschil in seizoenen, hun zomervakantie vindt natuurlijk plaats in hun zomer: in december!

Niveau van onderwijs in Australië

Het niveau van onderwijs in Australië is van hoge kwaliteit, de volgende zaken kenmerken het Australische onderwijs:

  • Kleine klassen;
  • Hoogopgeleide leraren;
  • Hoog niveau van technologie;
  • Individuele leerprogramma’s.

Lager- en middelbaar onderwijs

Er kan bij Australische scholen verschil uitgemaakt worden tussen Government Schools en Independent of Catholic Schools. Zo’n 60 procent van de scholen is Government School en de andere 40 procent is onafhankelijk onderwijs. De Government School zijn gratis, terwijl voor het onafhankelijke onderwijs een bijdrage per kind geleverd moet worden. Daarnaast worden voor beide soorten scholen geen boeken en uniformen vergoed, zodat de kosten per kind op ongeveer 316 dollar per jaar komen. Anders dan bij Nederlandse scholen, is het in Australië op de meeste scholen verplicht om schooluniformen te dragen. Kinderen kunnen voor hun zesde ook naar de Kindergartenmaar dit is niet verplicht.

Toch gaat ongeveer 85,7 procent van de Australische kinderen naar de Kindergarten. Net als in Nederland is de lagere school van 6 tot 12 jaar oud. Het lager en middelbaar onderwijs worden gekenmerkt door de goede kwaliteit onderwijs de er wordt gegeven. Over het algemeen wordt er les gegeven aan kleine klassen en het onderwijs wordt zoveel mogelijk aangepast op de leerling zelf. Is een kind bijvoorbeeld bijzonder getalenteerd of hoogbegaafd? Dan krijgt het kind een uitdagender lesprogramma aangeboden.

Andersom geldt ook: heeft het kind wat meer moeite met leren, dan krijgt het extra leerondersteuning. Daarna gaan de kinderen allemaal naar de middelbare school. Deze duurt 4 jaar, waarna er de mogelijkheid is om nog twee jaar verder te gaan. Deze twee jaar zijn voorwaardelijk voor de gene die naar de universiteit willen gaan.

onderwijs Australië

Studeren in Australië

In Australië zijn 39 universiteiten te vinden, waarvan 37 openbaar en 2 particulier. Een diploma van een Australische universiteit doet het goed in andere landen. De hoge kwaliteit van het onderwijs zorgt er voor dat Australische studenten geliefd zijn. Een andere reden hiervoor is dat er veel buitenlanders naar de scholen in Australië toe gaan om er een half- tot 4 jaar te studeren. Hierdoor zijn veel van de studies ook gericht op internationale studenten. Uiteraard worden alle colleges in het Engels gegeven.

Wanneer je gaat studeren in Australië is er veel mogelijk. De Australische universiteiten bieden zowel brede als zeer specifieke programma’s aan. De tijd dat je over een studie doet is overigens wel gelijk aan die in Nederland. Drie of vier jaar doe je over een bachelor en daarna kun je er nog voor kiezen om door te studeren voor een master of PHD.

Het onderwijs in Australië is in veel opzichten iets anders dan in Nederland. Zo bestaat het schooljaar ook in Australië uit twee semesters. Het eerste semester begint meestal in de eerste week van maart en eindigt in de laatste week van juni. Het tweede semester begint in het einde van juli en loopt door tot eind november. Daarna is er dus een hele lange zomervakantie. Wanneer je in de zomervakantie het studeren nog niet zat bent is dat geen probleem. Veel van de universiteiten bieden uitgebreide zomercursussen aan. Deze worden ook ingezet om internationale studenten gewend te laten raken aan het Australische schoolsysteem.

Het inschrijven bij een Australische universiteit doe je direct bij de faculteit waar je je in wilt schrijven. Hierbij is het belangrijk dat je je eerst inschrijft bij een universiteit en afwacht tot je een ondertekende goedkeuring hebt voordat je een studentenvisum aan gaat vragen. Er worden namelijk wel eisen gesteld aan de studenten die komen studeren. Denk hierbij aan dingen als je academische achtergrond, de kosten van de studie en hoe goed je Engels is.

Waar moet je rekening mee houden tijdens je studie in Australië?

Wanneer je gaat verhuizen, houd er dan rekening mee dat het leven in Australië gemiddeld duurder is dan in Nederland. De inkomsten liggen in het land ook hoger, dus het is handig om een baantje te zoeken naast je opleiding. Ook is het vaak mogelijk om een studiebeurs te ontvangen wanneer je in het buitenland gaat studeren. Dit kan veel in de kosten schelen. Uiteraard komt daarbij dat het niveau van het onderwijs in Australië zeer hoog is.

Wanneer je inderdaad een studentenbaantje wilt nemen naast je opleiding dan mag dat. Je hoeft wanneer je een studentenvisum hebt geen apart visum meer aan te vragen voor studentenwerk. Let hierbij wel op dat je pas mag gaan werken wanneer je studie officieel begonnen is. Ook zit er een maximum aan het aantal uren dat je mag werken als student. Volgens de officiële immigratieregels is het maximale aantal werkuren 40 uur per twee weken. Deze beperking geldt overigens niet in de vakanties.

Onderwijs in Australië

Verzekeringen voor studenten

Naast het werken is het ook verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Iedere buitenlandse student moet deze ziektekostenverzekering afsluiten. Hiervoor zijn speciale studentenprogramma’s opgezet. Een voorbeeld hiervan is het OSHC (Overseas Student Health Cover). Dit kun je eenvoudig afsluiten via de universiteit waar je gaat studeren. De kosten voor het OSHC zijn veel lager dan een gemiddelde verzekering in Nederland. Denk hierbij aan ongeveer 300 euro voor een jaar. Dit kan per stad, verzekering en universiteit wat variëren.

Voor meer informatie over het regelen van een (studenten)visum is het handig om de Australische Department of Immigration and Border Protection website te bekijken. Deze is te vinden via onderstaande pagina: https://www.homeaffairs.gov.au/.

Video: Samenvatting onderwijs in Australië