Wonen in Australië

Wonen in Australië wordt vaak omschreven als relatief goedkoop, veilig en comfortabel. Wanneer je kijkt naar de top tien meest leefbare steden in de wereld, dan staan Melbourne, Perth, Adelaide, Brisbane en Sydney te pronken in deze lijst. Het is dus niet vreemd dat steeds meer Nederlanders naar Australië verhuizen.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

In Melbourne en Sydney zijn de huisprijzen momenteel aan het dalen, terwijl in Western Australia de prijzen juist stijgen. Zoals in veel landen, geldt voor Australië ook: hoe verder je van het stadscentrum vandaan woont, hoe goedkoper je woning zal zijn. Wonen in Australië is niet per definitie goedkoop maar de kosten van het dagelijks leven liggen aanzienlijk lager dan in Nederland. Tevens is het je geld dubbel en dwars waard, want Australië behoort tot één van de mooiste landen ter wereld.

Cultuur in Australië

Over het algemeen verhuizen mensen naar Australië vanuit het streven naar een betere kwaliteit van leven. De combinatie van de vriendelijke bevolking, het goede klimaat en het schitterende landschap zorgen samen voor een prettige leefomgeving. Wonen in Australië staat voor velen voor genieten en relaxen. Van stille dorpjes tot bruisende steden, je vindt het hier allemaal. De bewoners hebben een ‘easy going’ mentaliteit en zijn daarom makkelijk in de omgang. Australiërs zijn open, sociale en belangstellende mensen. Als buitenlander kom je makkelijk in contact met de plaatselijke bevolking, dit is een groot voordeel ten opzichte van landen waar de bevolking iets meer gesloten is. De inwoners van je nieuwe woonplaats zullen je vol lof over hun land vertellen en laten je maar al te graag kennis maken met de omgeving.

Australiërs zijn hardwerkende mensen, het land kent één van de langste werktijden ter wereld. De economie is in bloei en dit zorgt voor veel werkgelegenheid. Europeanen zijn geliefd, dus het vinden van werk in Australië is niet alleen weggelegd voor de huidige bevolking. Indien je meer informatie wilt over werken in Australië, bezoek dan eens onze pagina werken in Australië.

Wonen in AustraliëDoor de grootte van Australië zijn er vele klimaten te vinden. Voor het grootste deel geldt dat er in Australië een subtropisch klimaat heerst, in het uiterste noorden heerst een tropisch klimaat. De zomer duurt van december tot februari, dit is voor veel Europese toeristen dan ook een geliefde tijd om de kou in Europa te ontvluchten en naar Australië te trekken.

Australië heeft geen eigen keuken zoals Azië dat bijvoorbeeld wel heeft. Dit komt door het grote aantal immigranten dat zich gevestigd heeft in Australië. Iedere groep immigranten heeft zijn eigen eetgewoonten meegebracht, hierdoor is een mengelmoesje van eten ontstaan. Niet anders dan in Nederland, vind je in de steden restaurants met eten uit iedere uithoek van de wereld. Iets waar je zeker van op de hoogte moet zijn voor je gaat wonen in Australië, is de Tim Tam. Dit is een knapperig koekje met een crème vulling en een laagje chocolade. Australiërs eten dit als volgt: Je bijt er 2 hoekjes vanaf, vervolgens neem je een warme drank en gebruik je het koekje als een soort rietje. Je eet het koekje op wanneer hij vol zit met warme drank.

Huizen in Australië

Wanneer je opzoek bent naar een woning in Australië, is het lezen van kranten een goed begin. Hier wordt vaak geadverteerd met nieuwe in de verkoop genomen woningen. Voor zowel een huur- als koopwoning kun je ook terecht bij een makelaar. Deze makelaars, in Australië ‘real estate agents’ genoemd, vind je in en rond winkelcentra.

De prijzen van woningen in Australië variëren aanzienlijk van plek tot plek. In Sydney betaal je voor een woning met twee slaapkamers tussen de 470.000 en 600.000 Australische dollar. In Melbourne zou je voor hetzelfde stulpje 100.000 tot 200.000 dollar minder betalen. Nog goedkoper woon je in Brisbane, Darwin, Perth en Adelaide. Huren in Sydney is duur, terwijl je in Perth relatief goedkoop uit bent. Informeer hiervoor bij lokale bevolking, want de meeste woningen worden verhuurd via particulieren.

Wonen in Australië

De regels van een huurovereenkomst zijn in Australië vastgelegd per staat of gebied. De rechten van de overeenkomst zijn goed beschermd door de staat, zowel voor huurder als verhuurder. Bij het huren van een woning in Australië dien je rekening te houden met twee belangrijke aspecten: de borgsom en de kale huurprijs. Vaak wordt een borgsom gerekend, deze krijg je terug wanneer de woning na de huurperiode in dezelfde staat verkeerd als voor je komst. Zorg vooraf dat je weet hoeveel deze borgsom betreft. Ook is het opletten geblazen wanneer je huurprijzen vergelijkt. Een woning kan erg goedkoop overkomen, maar dit betreft dan vaak een kale huurprijs. Het verschil tussen inclusief en exclusief gas, licht en water kan erg groot zijn. Wanneer je akkoord gaat met een kale huurprijs, hou er dan rekening mee dat er aardig wat kosten bij komen. Vaak ben je goedkoper uit wanneer je een all-in huurprijs betaalt.

Je dagelijkse kosten als je gaat wonen in Australië?

Wanneer je gaat verhuizen, dan zijn de kosten van het dagelijkse levensonderhoud in Australië zijn redelijk te vergelijken met die in Nederland. Maar benzine, auto’s, CD’s en eten – met name vlees, fruit en groente – zijn juist goedkoper. De prijzen verschillen per stad of regio, de kosten van het dagelijks leven zijn dus afhankelijk van je toekomstige woonplaats in Australië.

Verhuizen naar Australië?

Begin op tijd met het vergelijken van internationale verhuisbedrijven! Sirelo helpt je graag verder.

Verhuizen naar Australië?
Klik op de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!