Onderwijs in België

Zodra je in België de leeftijd van zes jaar bereikt hebt, is het verplicht om twaalf jaren naar school te gaan. Hierdoor geldt de leerplicht tot het achttiende levensjaar. Het onderwijs in België is in veel opzichten vergelijkbaar met ons systeem in Nederland. Je gaat als minderjarige gedurende dezelfde maanden naar school en dit wordt vanuit de overheid gereguleerd. Toch zijn er wel degelijk verschillen tussen scholen in België en Nederland die de moeite waard zijn om te bekijken!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Onderwijs in België: lagere en middelbare school

Het Belgische scholensysteem verloopt zeer gestructureerd. Vlaamse scholen verplichten kinderen op de basisschool de Franse taal te leren vanaf het vijfde leerjaar. Andersom geldt ook dat schoolkinderen in Wallonië verplicht een tweede taal moeten leren vanaf het vijfde leerjaar. Zogenoemde onderdompelingsprogramma’s stimuleren het leren van een tweede taal bovendien. Een Belgische school mag zich pas een basisschool noemen wanneer het onderwijs voor kleuters organiseert, maar ook lager onderwijs aanbiedt. Het aantal autonome kleuterscholen of lagere scholen neemt in België langzaam af. Deze organisatie van het basisonderwijs dient de overgang van de kleuterschool naar de lagere school in België te stimuleren.

Het Gemeenschapsonderwijs in België (GO!), ook wel bekend als staatsscholen, leidt ongeveer een vijfde van de Belgische scholieren. Het Provinciaal Onderwijs Vlaanderen (POV) heeft hetzelfde leerplan en is opgezet door de provinciescholen en Provinciebesturen. Het gemeentelijk onderwijs wordt gevormd uit scholen in België wiens inrichting voornamelijk door gemeentes worden gestuurd. Deze scholen vallen onder de OVSG. Hier mag iedere school zijn eigen leerplan bepalen.

De lagere en middelbare scholen in België zijn gratis. Dit wil zeggen dat men niet verplicht is om te betalen, doordat de overheid dit reguleert. Na twaalf jaar onderwijs kunnen Belgische scholieren gaan studeren in het binnen- of buitenland. Voor Nederlandstalige inwoners van België is het Informatiepunt voor Ouders een Leerlingen in het Basisonderwijs, per telefoon te bereiken via +32 2 553 04 15.

Studeren in België

Onderwijs in BelgiëNet als in Nederland is studeren na het middelbaar onderwijs niet gratis op scholen België. Hier is inschrijfgeld voor nodig en dit bedrag wordt ieder jaar bepaald door de Belgische gemeenschappen, Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen geldt dat het contract en het aantal studiepunten invloed hebben op het te betalen inschrijvingsgeld. In Wallonië verandert het bedrag naar aanleiding van het soort onderwijs (universitair of hoger onderwijs, bijvoorbeeld). Dit is te vergelijken met HBO en WO in Nederland. Voor Nederlanders is er geen bijkomend inschrijfgeld van toepassing doordat beide landen in de Europese Unie liggen.

Times Higher Education bracht voor het schooljaar 2015-16 een lijst uit met de beste universiteiten ter wereld. In totaal is er pakweg een tiental universiteiten in België waaraan studenten uit Nederland ‘gewoon’ een Bacheloropleiding kunnen gaan volgen. Enkele populaire universiteiten in België zijn het Europacollege te Brugge en het Instituut voor Tropische Geneeskunde te Antwerpen. Het Vesalius College (Brussel) richt zich meer op stijlen die je ook op Amerikaanse universiteiten tegen komt.

De Belgische universiteit KU Leuven stond hierin het hoogst genoteerd van alle universiteiten uit België, Nederland en Luxemburg samen! Leuven is een echte studentenstad waar tegenwoordig meer dan duizend Nederlanders studeren. Vooral geneeskunde is erg populair en deze ‘Nederlandse’ trend toont aan dat het onderwijs in België ook buiten het eigen land goed op de kaart staat.

Waar moet je rekening mee houden tijdens je studie in België?

Je kunt natuurlijk gewoon in Nederland blijven wonen, wanneer je gaat studeren in België! Maar dat kun je helemaal zelf bepalen. Het is wel belangrijk dat je bij je keuze voor een universiteit let op de voertaal die gevoerd wordt op die school. Wanneer je gaat voor een diplomacontract van 60 studiepunten aan een Belgische universiteit, dan zijn er drie tarieven voor het studiegeld dat je dient te betalen:

  1. Beurstariefstudent: 105 euro
  2. Bijna-beurstariefstudent: 470 euro
  3. Niet-beurstariefstudent: 890 euro

Zorg dat je bij de Sociale Dienst in België controleert welk tarief van toepassing is op jouw situatie. Zo kun je goed voorbereid op zoek gaan naar een goede school in België! En op onze pagina over verhuizen naar België kun je altijd meer informatie vinden over verhuizen! Zo helpen wij je verhuizen met een glimlach. 🙂