Top 5 universiteiten in België

Studeren in België is populair onder Nederlandse jongeren, het onderwijs in België is redelijk vergelijkbaar met dat van Nederland. Echter hoef je in België minder collegegeld te betalen dan in Nederland, bovendien staat studeren in het buitenland goed op je cv. Ook is er in België geen sprake van een lotingssysteem, waardoor het voor sommige studies zeer aantrekkelijk is om voor België te kiezen. Wel moet er voor sommige studies een toelatingstoets worden gemaakt. In België is de studeercultuur meer hiërarchisch dan in Nederland, het studeren is erg prestatiegericht. Om je te helpen met kiezen, is er een lijst gemaakt van de top 5 universiteiten in België.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

In België spreekt men Nederlands, Frans en in een klein gedeelte Duits. Daarom is het belangrijk om te weten of je studie in Nederlands of Frans wordt aangeboden, hoewel heel veel studies ook in Engels worden aangeboden. Hieronder vind je een top 5 van Belgische Universiteiten, die allemaal openstaan voor internationale studenten.

1. KU Leuven

Een van de bekendste universiteiten in België, de Katholieke Universiteit Leuven, is de oudste van het land. Het is ook de grootste universiteit van de Benelux met ruim 40.000 studenten en wordt beschouwd als één van de beste universiteiten ter wereld, met een 35e plaats op de Times Higher Education Supplement (THES) ranglijst. De universiteit bevindt zich in Vlaanderen, zodoende worden de meeste studies in het Nederlands aangeboden. Er zijn ook veel studies beschikbaar in het Engels.

De KU Leuven is ook populair vanwege de leuke stad. Leuven is namelijk een echte studentenstad, die ook wel de bierhoofdstad van België wordt genoemd. Het historische stadje telt ongeveer 99.000 inwoners. De stad is dankzij haar centrale ligging in België makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer.

2. Universiteit van Gent

Universiteiten in BelgiëDe Universiteit Gent (UGent) werd gesticht door Koning Willem I om het zuiden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden gelijk te trekken met het noorden. Er zijn meerdere campussen, maar de grootste campus bevindt zich in het centrum van Gent. De universiteit heeft een goede reputatie, door THES gewaardeerd als tweede van België. Er zijn 11 verschillende faculteiten, variërend van geneeskunde tot economie, van architectuur tot wijsbegeerte enzovoort. Enkele studies worden aangeboden in het Engels, hoewel de meeste studies in het Nederlands zijn.

De stad Gent heeft veel mooie architectuur, unieke street art en veel uitgaans- en horecagelegenheden. De stad is goed bereikbaar en met het openbaar vervoer of de fiets kan je heel ver komen in Gent.

3. Universiteit van Antwerpen

Op de derde plek van de top 5 universiteiten in België staat de Universiteit Antwerpen. Deze universiteit telt 20.000 studenten, waaraan het ruim 100 opleidingen aanbiedt in het Nederlands. Er zijn ook nog meer dan 30 Engelstalige opleidingen. Van de 9 campussen zijn er 3 gelegen in het centrum, de overige 6 zijn buitencampussen. De studenten van de universiteit worden vertegenwoordigd door een democratisch verkozen studentenraad. De kernwaarden van de Universiteit Antwerpen liggen bij onderzoek, onderwijs en dienstverlening.

Antwerpen heeft veel te bieden en is met 517.000 inwoners de grootste gemeente van België. Het centrum van de stad is zeer levendig en buiten het centrum zijn veel gezellige pleintjes, kroegjes en terrasjes te ontdekken.

4. Universiteit van Luik

De Universiteit van Luik (ULg) is een Franstalige universiteit met meer dan 20.000 studenten, waarvan bijna een kwart internationale studenten zijn. Een grote specialiteit van de universiteit is buitenlandse talen en bereidt studenten voor om waar dan ook in Europa te kunnen gaan werken. De banden die de school heeft met de studenten zijn zeer sterk, de Luikse Universiteit heeft zich verbonden aan 600 Belgische en internationale bedrijven die studenten zoeken om te werken.

Luik is de derde stad van België en is niet ver bij de Nederlandse en Duitse grens vandaan. In de stad wonen veel studenten en er zijn veel bezienswaardigheden.

5. Vrije Universiteit Brussel

In Brussel bevindt zich de Vrije Universiteit Brussel (VUB), een instituut dat is opgesplitst in een afzonderlijke Nederlands en een Frans gedeelte. De universiteit is opgericht op onafhankelijk te zijn van de staat, in tegenstelling tot de Rijksuniversiteiten van Luik, Gent en Leuven. Tegenwoordig biedt de universiteit alle opleidingen aan in het Nederlands, variërend van Recht en Criminologie tot Lichamelijke Opvoeding.

De Vrije Universiteit Brussel is de grootste Nederlandstalige werkgever in de regio. Brussel is een interessante stad met veel internationaal allure en er is veel te doen in en buiten het centrum. De Belgische en Europese hoofdstad heeft een levendig uitgaansleven, vooral in het centrum. Het is voor studenten een leuke en afwisselende stad om te studeren.

Ben je overtuigd door één van de universiteiten in België? Op Sirelo kun je informatie vinden over verhuizen naar België en nog veel meer! Zo helpen wij je verhuizen met een glimlach. 🙂