Onderwijs in Canada

Het onderwijs in Canada is redelijk vergelijkbaar met het Nederlandse onderwijs. De structuur is hetzelfde: Canada kent eveneens de basisschool, het voortgezet onderwijs en het hoger onderwijs. De verplichte leeftijd is ook hetzelfde als in Nederland: van zes tot zestien jaar. Natuurlijk zijn er ook verschillen, denk dan aan de voertaal op de scholen, dit kan zowel Frans als Engels zijn. En wat te denken van de schooluniformen op sommige scholen? Hieronder lees je alles over het Canadese onderwijs van basisschool tot hoger onderwijs.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Lager onderwijs in Canada

Net als in Nederland is de leerplicht in Canada vanaf vijf á zes jaar, maar bijna elk kind gaat rond zijn vierde al naar de basisschool. De kinderen blijven tot hun twaalfde op de basisschool en stromen daarna door naar het voortgezet onderwijs. In Canada spreken ze niet over groepen, maar over grades. Totaal beslaan het lager en middelbaar onderwijs twaalf grades. Ter verduidelijking: wanneer je zes jaar bent, zit je in de eerste grade en wanneer je in de brugklas zit, zit je in Canada in de zevende grade. De kindergarten is uiteraard een ander verhaal: hier werken ze nog niet met grades.

Canada is een verhaal apart, wat betreft haar tweedeling (Frans- en Engels- Canada). In Frankrijk is geen unaniem systeem, maar elke provincie heeft een eigen Ministerie van Onderwijs. Het vakkenpakket op de basisschool is redelijk vergelijkbaar met Nederland. Maar het verschil zit hem wel in het feit dat ze in Canada meer aandacht besteden aan naschoolse activiteiten en muziek en kunst. In Nederland is elke school gratis, ongeacht of het een ‘speciale school’ is of een openbare school. Elke school wordt gefinancierd door de overheid. In Canada is dit niet het geval.

Wanneer je kinderen denken veel vrije dagen tegemoet te gaan tijdens hun schoolperiode in Canada: forget it! Het schooljaar loopt van begin september tot eind juni en kent slechts twee vakanties (zomervakantie en kerstvakantie). De schoolbus haalt je kent vijf dagen per week op tussen negen en half vier en dat 190 dagen per jaar.

Middelbaar onderwijs in Canada

Met ingang van grade zeven begint ook een nieuwe fase van het Canadese onderwijs: de middelbare school. Net als in Nederland, zijn Canadese kinderen ook rond de twaalf jaar, wanneer het middelbare onderwijs van start gaat. Dit duurt tot ongeveer het achttiende levensjaar van de leerling. Junior high school staat voor onderbouw en senior high school duidt de bovenbouw aan.

Over het algemeen is Engels de voertaal op Canadese scholen. In Franse gedeelten is Frans vaak de tweede verplichte taal die wordt gegeven op deze scholen. Leerlingen kunnen in Canada zelf hun vakkenpakket samenstellen, uiteraard zijn er wel een paar verplichte vakken die elke leerling krijgt. Het Canadese onderwijs is voor elk wat wils: leerlingen die op zoek zijn naar meer uitdaging, kunnen dat ook krijgen. En andersom, leerlingen die moeite hebben met de lesstof krijgen meer begeleiding. Het onderwijs in Canada kent ook verschillende studierichtingen. De ene studierichting krijgt een praktische invulling en is vergelijkbaar met het vmbo. De andere studierichting is vergelijkbaar met het gymnasium. Het high- school diploma wat je daarmee haalt, is een voorwaarde om aan de universiteit te gaan studeren.

In Nederland is het zo dat na half vier de school ook echt afgelopen is. Dat geldt absoluut niet in Canada. De schooldagen duren hier ongeveer van half negen tot drie uur, maar daarna begint het pas echt! Het is hier de gewoonte om je als leerling te bewijzen in een sportteam of mee te doen in de toneelclub. Daarnaast is het ook de gewoonte op vele high schools in Canada om één keer per jaar het prom plaats te laten vinden. De jongens komen dan in smoking en de meisjes in een prachtige galajurk.

Studeren in Canada

Het hoger onderwijs in Canada bestaat uit Community Colleges (oftewel: mbo/hbo- opleidingen) en universities. De Community Colleges duren rond de drie tot vier jaar. Je kunt dan een diploma halen op het gebied van wetenschap, techniek of kunst. Canada heeft meer dan 130 Communitie Colleges, dus keuze zat! Community Colleges kunnen ook worden gezien als een pre- universitair programma.

Het universitair onderwijs van Canada wordt aangeduid als ‘zeer hoge kwaliteit’. De universiteit van Toronto is de beste universiteit van Canada en staat op nummer 16 in de ranking van Times Higher Education. Zoals al eerder genoemd werd, wordt het Canadese onderwijs niet geregeld door de nationale overheid, maar door lokale overheden.

Dit betekent dat het universitair onderwijs ook per provincie verschilt. In de meeste Engelstalige provincies geldt dat je na het behalen van je middelbare schooldiploma kunt gaan studeren aan de universiteit. In Franstalige provincies werkt dat vaak anders: de leerlingen zijn hier vaak al eerder klaar met de high school. Zij moeten daarna overbruggingsjaren volgen aan de universiteit om vervolgens echt een universitaire studie te beginnen.

Naast de Universiteit van Toronto, zijn de York Universiteit, Universiteit van Brits- Colombia en Université du Québec á Montréal ook hele goede universiteiten. Wil je hier meer over weten? Dan kun je meer lezen hierover op onze pagina top 10 beste universiteiten in Canada.

Waar moet je op letten?

De Canadezen werken niet met het cijfersysteem. In plaats daarvan gebruiken zij letters om aan te geven of de leerlingen voldoende hebben gehaald of niet. Een F is het laagste ‘cijfer’ en een A+ is het maximale wat je kunt behalen. Wel moet gezegd worden dat dit beloningssysteem ook weer niet geldend is voor heel Canada. Per provincie kunnen er ook nog wel eens verschillen zijn. Verwarrend hé?

Mocht je nog meer willen weten over Canada zelf, dan kun je ook kijken op onze pagina verhuizen naar Canada voor meer informatie.