Top 10 universiteiten in Canada

Canada is in veel opzichten een goed land om te studeren. De natuur is er prachtig, de universiteiten zijn goed en men spreekt overal Engels. In vergelijking met de Verenigde Staten is studeren in Canada goedkoper, het aanmelden makkelijker en heb je meer kans om permanent te wonen in Canada. Om de mogelijkheden op een rijtje te zetten, vind je hier een lijst met de top 10 universiteiten in Canada.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

1. University of Toronto

De universiteit van Toronto is de bekendste universiteit van Canada. De school heeft een heel goede reputatie. Internationale studenten zijn er heel belangrijk. Dat moet ook wel, aangezien 15% van de studenten uit het buitenland komt. De UoT liep voorop bij stamcelonderzoek en de ontdekking van insuline. Ook de elektronenmicroscoop komt uit Toronto.

Op de universiteit zitten heel veel sport fans. De school heeft een heel goede reputatie in football en ijshockey. Ook zijn er meer dan 1000(!) studentenorganisaties te vinden. Tevens is er een kunstgalerij, theater en concertgebouw aanwezig.

Toronto is het economische centrum van Canada. Het wordt ook wel het Hollywood van Canada genoemd, omdat er heel veel films en televisieseries worden opgenomen. Vanwege de vele kansen die in Toronto liggen, is het ook de ideale plaats om na je studie te blijven wonen.

Universiteiten in Canada

2. University of British Columbia

De universiteit van British Columbia is de nummer twee op deze lijst. Sinds 1908 heeft de school veel onderzoek gedaan en wordt gezien als een academische autoriteit. Jon Jessop, de gouverneur van British Columbia destijds, vond dat er in de provincie beter onderwijs moest komen. Dat is gelukt, blijkt uit het voortbestaan van de universiteit, die inmiddels meer dan 50.000 studenten heeft. Maar liefst een kwart daarvan is internationaal.

De oudste universiteit van Canada biedt tegenwoordig zo’n 500 Bachelor en Master opleidingen aan. Vakken zoals sciences, linguistics, liberal arts en IT zijn dagelijkse kost. Er is heel veel keuze en heel veel opleidingen zijn uiteraard in het Engels.

Veel van de campussen van de Universiteit van British Columbia zijn gelegen in Vancouver. De stad met 600.000 inwoners is niet gigantisch, maar er is wel veel te zien en te doen. Maar ook buiten Vancouver is veel te doen: de universiteit biedt activiteiten als skiën en archeologie aan.

3. McGill University

McGill University is een van de weinige engelstalige universiteiten in Quebec. De studenten komen uit meer dan 150 landen. De school heeft 11 faculteiten, die huizen in 300 gebouwen. Beroemde mensen als Leonard Cohen en William Shatner hebben op McGill gestudeerd. Het feit dat je atomen kan splitsen, is ontdekt op deze school. Tevens claimt McGill universiteit het moderne American football, hockey en basketbal te hebben uitgevonden.

De grootste campus van de universiteit is in het centrum van Montreal, aan de voet van Mount Royal. Naast de campus ligt Milton Parc, een bewoond gebied waar heel veel studenten huizen. De tweede campus ligt in een minder stedelijk gebied. Op McGill University worden meer dan 300 studies aangeboden.

4. University of Montreal

Met plaats 103 op de ranking van Times Higher Education valt de universiteit van Montreal net buiten de top 100 universiteiten ter wereld. De universiteit heeft een zeer goede reputatie, vooral internationaal heeft de school aanzien. Vanaf Mont Royal kijkt de school over Montreal. De school is een van de beste franstalige universiteiten in Canada en ter wereld. De Université de Montreal kan indrukwekkende cijfers overleggen:

 • 000 studenten (25% internationaal)
 • 16 faculteiteiten
 • 600 opleidingen
 • 7000 werknemers

Vooral op het gebied van onderzoek heeft de universiteit een hoge reputatie in Canada. Een half miljard dollar research revenue is zeer indrukwekkend; het hoogste van de staat Quebec. Ook de ligging vlakbij Montreal is intrigerend en de stad is zeker een bezoekje waard.

5. University of Alberta

Aan de rand van de North Saskatchewan River Valley ligt de universiteit van Alberta. De universiteit is opgericht in Edmonton, het thuis van allerlei festivallen. De grootste campus bespant maar liefst 50 blokken van de stad. In totaal telt de school 150 gebouwen, verspreidt over vier campussen. Van de ongeveer 36.000 studenten komt ongeveer een kwart uit het buitenland.

De zuidelijke Campus is gericht op agricultural research, maar er zijn ook meerdere sportclubs en –teams te vinden. Er is ook een franstalig gedeelte in Edmonton. Ook uniek: het is de enige universiteit die studies heeft over de oorspronkelijke bewoners van Canada. Daar kun je onder andere de taal, cultuur en geschiedenis van de originele bewoners leren.

6. McMaster University

In de stad Hamilton is de McMaster universiteit gevestigd. Een Master volgen aan de McMaster universiteit staat natuurlijk goed op je cv. En dat niet alleen vanwege de naam! De school is redelijk gespecialiseerd en herbergt 6 faculteiten:

 • Natuurwetenschappen
 • Geneeskunde
 • Techniek
 • Geesteswetenschappen
 • Sociale wetenschappen
 • Economie

Origineel was de universiteit gevestigd in Toronto. De school werd echter te groot voor het gebouw en is daarom verhuisd naar Hamilton. De universiteit heeft een eigen bibliotheek en museum. In dat museum zijn onder andere werken van Claude Monet en onze eigen Vincent van Gogh te vinden. Verder heeft de school een aantal studentenhuizen gebouwd, bijna de helft van de eerstejaars studenten woont op een van de campussen. Het is een van de beste universiteiten in Canada.

7. University of Waterloo

De universiteit van Waterloo wil graag bouwen aan een betere toekomst voor Canada. Innovatie en samenwerking zijn de sleutels tot succes. Op het gebied van computerwetenschap is de school ver gevorderd. De universiteit bestaat uit de volgende faculteiten.

 • Applied Health Sciences
 • Engineering
 • Environment
 • Mathematics
 • Science

Er zijn zo’n 30.000 studenten. Met 14% internationale studenten heeft de school relatief niet heel veel buitenlanders. Toch kan je ook als Nederlander heel goed aan de slag op de Universiteit van Waterloo, zoals te lezen in het blog van Melissa.

8. University of Calgary

In de stad Calgary is, hoe kan het ook anders, de universiteit van Calgary te vinden. Origineel was het een gedeelte van de universiteit van Alberta. Sinds 1966 staat de universiteit op eigen benen. Gezien de meer dan 160.000 alumni is dat geen slechte beslissing geweest.

UCalgary is gespecialiseerd in neurologie. In 2011 zijn er boeken van meer dan 500 jaar oud over dat onderwerp aan de bibliotheek toegevoegd. Ook de uitvinding van de neurochip komt van de universiteit. Er worden echter ook nog veel andere studies aangeboden. En er is ook een campus in Qatar!

Universiteiten in Canada

9. Queen’s University

Queen’s University is een van de oudste universiteiten in Canada. In 1841 werd de universiteit opgericht door Queen Victoria. De universiteit is gelegen aan Lake Ontario, in de stad Kingston. Er is echter ook een faculteit in Engeland.

De stad Kingston zelf is zeer studentvriendelijk. De BBC nam de stad op in de top 5 studentensteden ter wereld. Ook voor mensen die van eten houden is Kingston een goede keuze: nergens ter wereld vind je meer restauranten per hoofd van de bevolking. Naast dat is Queen’s University een zeer goede universiteit met een groot studieaanbod. Daarom staat de school natuurlijk in deze top 10 van universiteiten in Canada!

10. Simon Fraser University

We sluiten de lijst af met de Simon Fraser University. Deze universiteit is te vinden in de stad Burnaby, in de provincie British Columbia. Simon Fraser was een ontdekkingsreiziger, die een groot gedeelte van deze provincie in kaart bracht. De universiteit heeft 8 faculteiten, verspreid over 3 campussen.

Voor de sporters: de Simon Fraser University is het enige Canadese lid van de NCAA, de grootste collegiate sports organisatie ter wereld. Van de universiteit zijn dan ook twee Olympische gouden medaillewinnaars afkomstig. Ongeveer 20% van de studenten komt uit het buitenland en er zijn partnerprogrammas met universiteiten in Europa, Australië, Azië en de Verenigde Staten.

Overtuigd door een van de universiteiten in Canada? Op Sirelo vind je alles wat je nodig hebt om te verhuizen naar Canada.