Top 10 universiteiten in Duitsland

In Nederland wordt studeren ieder jaar duurder. Daarom is het voor Nederlandse jongeren aantrekkelijk om in Duitsland te gaan studeren. In Duitsland hoef je namelijk in veel deelstaten geen collegegeld te betalen. Dit betekent niet dat het onderwijs van lage kwaliteit is; integendeel zelfs. Duitsland heeft 9 universiteiten in de top 100 van de wereld staan (THES). Heel veel universiteiten in Duitsland hebben meer dan 10% internationale studenten. Wereldwijd staat een studie in Duitsland dan ook goed op je CV. Het studieaanbod is zeer ruim en er zijn naast Duitse ook Engelse programma’s beschikbaar. Voor Duitse opleidingen is soms een examen vereist. Het is aan te raden om ook goed Duits te leren in je studietijd in Duitsland en dat je gesprekken in het Duits durft aan te gaan!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

De Duitse studies zijn meer dan in Nederland gericht op theorie. Er is minder persoonlijke begeleiding op de scholen zelf, maar er is op vrijwel iedere universiteit een buitenlandbureau. Sommige universiteiten bieden echter een programma waarin Duitse studenten buitenlandse studenten enkele semesters begeleiden. Dit is erg handig als je de Duitse taal onder de knie wilt krijgen, hetgeen uiteraard ook goed op je CV staat. Hieronder staan de top 10 universiteiten van Duitsland.

1. LMU München

De meer dan 500 jaar oude Ludwig Maximilian Universiteit van München is de hoogst scorende universiteit in Duitsland op de THES ranglijst. Op de universiteit zitten meer dan 50.000 studenten uit meer dan 130 landen! De universiteit heeft veel prijswinnaars voortgebracht, waaronder 20 Gottfried Wilhelm Leipniz Prijswinnaars, de hoogste academische eer in Duitsland. Ook Paus Benedictus XVI heeft op de LMU gestudeerd.

De LMU München staat ook bekend vanwege haar academische vrijheid; tijdens de Tweede Wereldoorlog rebelleerde een groep studenten tegen het naziregime. Tegenwoordig heeft de universiteit 18 verschillende faculteiten en zijn er heel veel verschillende studies beschikbaar  in de Duitse taal.

2. Heidelberg Universiteit

Universiteiten in DuitslandDe Universiteit van Heidelberg, opgericht in 1386, is de oudste universiteit van Duitsland. De universiteit biedt meer dan 100 verschillende onderwerpen om te studeren. Meer dan 30.000 studenten, waarvan ongeveer 20% internationaal, volgen een studie aan deze universiteit. Meerdere invloedrijke politici, filosofen en wetenschappers hebben gestudeerd aan de Universiteit van Heidelberg. Het motto van de universiteit is ‘Semper apertus’, oftewel ‘altijd open’. Het instituut probeert zoveel mogelijk openminded en tolerant te zijn.

Heidelberg is een relatief klein stadje aan de rivier Neckar. Het is populair onder toeristen vanwege onder andere het Kasteel van Heidelberg en de oude stad. De stad is erg studentvriendelijk en heeft veel sportactiviteiten en film- en muziekfestivals.

3. Humboldt Universiteit van Berlijn

De hoogst scorende universiteit van Berlijn is de Humboldt Universiteit, waaraan 40 Nobel prijswinnaars geassocieerd zijn. De universiteit heeft een geweldige reputatie op het gebied van kunst- en humanitaire studies. Het is vernoemd naar oprichter Wilhelm von Humboldt en zijn broer Alexander, een wetenschappelijke reiziger die ook aan de HU Berlin heeft gestudeerd. Andere bekenden van de school zijn Albert Einstein, die er les gegeven heeft, en Karl Marx, die er gestudeerd heeft.

Het hoofdgebouw van de universiteit is gevestigd in een voormalig paleis en heeft een prachtige uitstraling. De universiteit beschikt ook over een bibliotheek waarin meer dan 6,5 miljoen boeken te vinden zijn! Er worden veel verschillende studies aangeboden aan de bijna 30.000 (waarvan 16% buitenlands) studenten die het instituut rijk is.

4. Technische Universiteit van München

De uitvinders van de koelkast en de dieselmotor hebben gestudeerd aan de Technische Universiteit van München. In 2015 zijn 69 patenten aangevraagd door studenten aan de universiteit. De universiteit heeft meer dan 400 gebouwen verspreidt over drie campussen, om de ruim 35.000 studenten in kwijt te kunnen. Sinds 2006 is er een programma dat zelfstandig ondernemen stimuleert, sinds de start van dit programma zijn er meer dan 800 start-ups uit de studenten en staf van de universiteit voortgekomen. Er studeren momenteel zo’n 35.000 mensen aan de Technische Universiteit van München.

Universiteiten in Duitsland

5. Vrije Universiteit van Berlijn

De Vrije Universiteit is in 1948 opgericht als West-Duitse tegenhanger van de Humboldt Universiteit, die zich destijds in Oost-Berlijn bevond. Op de Vrije Universiteit waren en zijn waarheid, gerechtigheid en vrijheid de kern van de universiteit, ook terug te vinden in het wapen. De school is erg internationaal georiënteerd met 20% internationale studenten en veel samenwerkingsverbanden met universiteiten in de hele wereld. Op de Vrije Universiteit van Berlijn werken momenteel vijf Nobelprijswinnaars. Opvallend: er wordt een grote opleiding Nederlandse Taal en Cultuur aangeboden op de Freie Universität Berlin.

6. Universiteit van Tübingen

Één van de oudste en bekendste universiteiten in Duitsland is de Universiteit van Tübingen. In de binnenstad van Tübingen zijn nauwelijks gebouwen te vinden die niet met de universiteit te maken hebben en ongeveer een derde van de inwoners zijn studenten! De universiteit is van oudsher bekend door de uitstekende theologiestudies, maar er zijn in totaal 14 faculteiten in uiteenlopende onderwerpen. Internationale studenten zijn ook van harte welkom op de Universiteit van Tübingen! Het stadje is met de trein te bereiken vanuit Stuttgart en ook onder de inwoners van die stad populair.

7. Universiteit van Freiburg

Ook Freiburg is een echte universiteitsstad. Veel bekende wetenschapers en culturele figuren hebben aan de Universiteit van Freiburg gestudeerd of lesgegeven, waaronder negentien Nobelprijswinnaars. Er zijn drie grote campussen bij het historische stadscentrum en één van de grootste bibliotheken van Duitsland bevindt zich in Freiburg. Je hoeft geen collegegeld te betalen, alleen jaarlijkse administratiekosten. Het is wel relatief lastig om binnen te komen; in 2010 werd maar 15% van de aanmelders geaccepteerd. Desondanks is Keulen een echte universiteitsstad, al sinds de 14e eeuw.

8. Universiteit van Bonn

Een hele mond vol: de Rheinische Friedrich Wilhelms Universiteit van Bonn. De universiteit heeft 35.000 studenten die verspreidt zijn over de faculteiten theologie, rechten, medicijnen, filosofie, economie, wiskunde en natuurwetenschappen. Er wordt door de Universiteit van Bonn veel aandacht gegeven aan internationale studenten, waarvan het er momenteel 4.000 heeft. De universiteit heeft samenwerkingsverbanden met 70 universiteiten over de hele wereld, onder andere met de Universiteit van Wageningen. Maar ook als je nog moet beginnen aan een studie, is de Universiteit van Bonn een mooie optie!

9. Universiteit van Göttingen

De Universiteit van Göttingen, oftewel Georg-August-Universität Göttingen, is een zeer prestigieuze universiteit in Duitsland. Zeven hoogleraren van de universiteit, bekend als de Zeven van Göttingen, publiceerden in 1837 een protest tegen de beperking van de vrijheid van meningsuiting. Alle zeven, waaronder de gebroeders Grimm, werden daarop ontslagen. Sindsdien is de universiteit bekend geworden als centrum van natuurkunde en wiskunde in Europa, hoewel er tegenwoordig heel veel verschillende studies worden aangeboden. Het stadje heeft een gezellige uitstraling en is vooral bekend vanwege de universiteit.

Universiteiten in Duitsland

10. Universiteit van Mannheim

De Universität Mannheim is gevestigd in het barokpaleis van Mannheim. De universiteit is opgericht in 1967 en is daarmee de jongste van het stel. Het heeft ook de minste leerlingen van de 10 met ongeveer 11.000. Deze universiteit is vooral gefocust op economie; de vijf faculteiten zijn Economie en Rechtswetenschappen, Bedrijfskunde, Economische Informatica en Econometrie, Sociale Wetenschap en Filosofie. De stad Mannheim telt ongeveer 300.000 inwoners en heeft een interessante indeling, opvallend is dat ijshockey de populairste sport is in de stad. Meer informatie over het Duitse hoger onderwijs, studiebeurzen en veel ervaringsberichten vind je op de website www.studereninduitsland.nl.

Vond je de lijst van universiteiten in Duitsland leuk en wil je meer weten? Navigeer op de website en ontdek meer informatie over het onderwijs en over wonen in Duitsland!