Werken in Berlijn

Werken in Berlijn is erg populair, echter liggen de banen er niet voor het oprapen. De Duitse hoofdstad kent een werkloosheidspercentage van ongeveer 15% en dit maakt het vinden van een baan in Berlijn niet gemakkelijk. Zowel wonen als werken in Berlijn is erg geliefd, niet alleen voor expats maar ook voor de Duitse bevolking. Rondom de stad is er relatief weinig werkgelegenheid, dus je zoektocht zal tussen de stadsgrenzen plaats vinden. Berlijn is één van de grootste culturele, politieke en wetenschappelijke centra van Europa. De banen zijn er dus wel degelijk, de vraag is daarnaast ook enorm. Reken dus op veel concurrentie, maar wanneer je eenmaal een baan in Berlijn hebt gevonden kun je wel zeggen dat je in één van de mooiste steden van Europa werkt.

Werkcultuur in Berlijn

Werken in BerlijnDoordat Duitsland onderdeel is van de Europese Unie, heb je geen visum nodig om te mogen wonen en werken in Berlijn. Hierdoor komt je droombaan in Berlijn wellicht een stukje dichterbij. Bedrijven in Duitsland zijn vaak hiërarchischer ingesteld dan in Nederland. Je spreekt je leidinggevende niet snel tegen, dit is misschien iets waar je in eerste instantie aan zult moeten wennen.

Ook moet je niet vreemd opkijken als collega’s elkaar meneer en mevrouw noemen, dit is zeer gebruikelijk bij grotere bedrijven en bijvoorbeeld advocatenkantoren. Door deze hiërarchie nemen werknemers ook minder snel initiatief. Men gaat er standaard vanuit dat de manager zal aangeven wat er moet gebeuren. Bij start-ups of hippere bedrijven zal dit minder snel het geval zijn. Hier vind je een levendige cultuur waar de werkplekken erg flexibel zijn ingericht. Wel heerst er vaak een sterke drang tot efficiëntie, er is geen tijd om stil te zitten. Pauzes duren gemiddeld 15 minuten, de lunchpauze ongeveer 45.

Iets waar je op bedacht moet zijn voor je straks begint bij je nieuwe baan, is de punctualiteit. Te laat komen is echt ‘not done’. Werknemers wringen zich daarom in allerlei bochten om op tijd te komen, dit wordt door de werkgever erg gewaardeerd.

Belangrijke sectoren in Berlijn

In principe is de kans op een baan het grootst wanneer je zoekt naar functies die aansluiten op jouw diploma’s en ervaringen. In Duitsland wordt erg veel waarde gehecht aan je diploma, de kans is maar klein dat een bedrijf je zal aannemen voor een functie die niet aansluit op je opleiding(en). Binnen de sectoren waarbinnen je zult moeten gaan zoeken, is dus grotendeels afhankelijk van je eigen CV. Binnen de kinderopvang en bouwsector heb je als Nederlander relatief snel werk gevonden, wat zeer positief is voor de mensen die hierin geschoold zijn. Dit zijn op dit moment immers niet de beste sectoren om werk in te vinden in Nederland.

Werken in Berlijn

Vacatures in Berlijn

Je zoektocht naar een baan begint vaak online, maar in Duitsland is de eerste stap het opbouwen van een contactenkring. Veel banen in Berlijn worden vergeven aan contacten, het hebben van enige contacten binnen Berlijn kan dus cruciaal zijn voor je zoektocht. Vacatures in Berlijn vind je het meest in kranten en weekbladen, sla vooral de zaterdageditie eens open; deze staat vaak vol met vacatures. Wanneer je op zoek bent naar vacatures in het bedrijfsleven, dan is het Handelsblatt de krant waar je handig gebruik van zou kunnen maken. Voor overheidsvacatures lees je Die Zeit, deze komt uit op donderdag.

Je hebt voor het vinden van een baan in Berlijn helaas meer nodig dan een vlotte babbel. Je zult veel concurrentie hebben: je moet dus kunnen aantonen dat jij de juiste kandidaat bent voor de betreffende functie. Hierbij zullen opleidingen en bijbehorende cijferlijsten ondersteunend werken, minder belangrijk is je werkervaring. Zoek naar vacatures die aansluiten op je CV, je maakt weinig tot geen kans op een baan als je niet voldoende kunt aantonen dat je de expertise in huis hebt die zij van je vragen.

Een CV, ofwel een Duitse Lebenslauf, is strak en zakelijk geschreven. Over het algemeen mag deze uitgebreider zijn dan in Nederland, niet alles hoeft op één A4’tje te passen. Geef duidelijke uitleg over je voorgaande werkzaamheden en verantwoordelijkheden, ook kun je projecten noemen en toelichten wanneer deze relevant zouden kunnen zijn voor de functie. Ga niet in op hobby’s en voeg een zakelijke pasfoto toe. Ook worden kwalificatiebewijzen en referenties van vorige werkgevers vaak toegevoegd aan het CV.

Neem naar een sollicitatiegesprek kopieën van je diploma’s mee, hiermee toon je aan dat je daadwerkelijk de opleidingen hebt gevolgd die vermeld staan in je CV. Dit zal de werkgever op prijs stellen. Neem gerust een paar dagen de tijd om een goed CV en een goede sollicitatiebrief op te stellen, het kost gemiddeld ook een aantal maanden om werk te vinden in Berlijn. Met een goede sollicitatiebrief verkort je deze tijd wellicht, dus lees de brief een aantal keer door of laat deze lezen door iemand die er een kritischere blik op werpt. Het zal je uiteindelijk op weg helpen naar het vinden van je droombaan in Berlijn.

Wil je meer informatie over deze prachtige stad? Bezoek dan onze pagina over verhuizen naar Berlijn!