Onderwijs in Engeland

Ook in Engeland moet je naar school gaan. Helaas is Hogwarts geen optie, maar er zijn vele andere scholen met voor ieder wat wils. Onderwijs in Engeland is verplicht voor kinderen van 5 tot 16 jaar, ook voor buitenlandse kinderen die voor een jaar of meer in het Verenigd Koninkrijk verblijven. Voor het onderwijs op de staatsscholen hoeft niets betaald te worden! Na de basisschool gaan kinderen op ongeveer 12-jarige leeftijd naar de middelbare school. Vanaf 16 jaar kan men beroepsonderwijs of hoger onderwijs gaan volgen op één van de universiteiten.

Basisschool in Engeland

Kinderen vanaf 2 jaar kunnen al kleuteronderwijs volgen. Vanaf 5 jaar is een kind pas verplicht om (basis)onderwijs te volgen op een basisschool. In Engeland bestaat het National Curriculum, dat uit 4 Key Stages bestaat. De eerste en tweede fase worden op de basisschool voltooid.

Engelse ouders kiezen de basisschool vaak zorgvuldig uit zodat de kinderen op een school met een goede reputatie zitten. Er bestaan religieuze en openbare basisscholen. Een verschil met Nederland is dat op veel scholen in Engeland een traditioneel uniform wordt gedragen, dit uniform is verplicht voor de leerlingen en meestal laag in aanschafprijs. Leerlingen krijgen in tegenstelling tot in Nederland lunch op school. Verder worden er in Engeland geen cijfers gegeven, maar letters. ‘A’ is bijvoorbeeld vergelijkbaar met een 9 of 10 in Nederland, terwijl een ‘F’ een zware onvoldoende is.

Verhuizen begint bij Sirelo!
Om zo min mogelijk stress te ervaren tijdens je verhuizing, is het fijn meer te weten te komen over verhuiskosten, internationale verhuisbedrijven en welke checklist handig is!
Meer lezen over verhuizen naar Engeland

Middelbare school in Engeland

Na de basisschool volgt net als in Nederland de middelbare school, ook wel secondary school of high school genoemd. Hier worden Key Stage 3 en 4 afgerond, met onder anderen de vakken Burgerschap en Moderne Buitenlandse Talen (zoals Frans, Spaans en Duits). In Engeland zijn geen niveaus zoals in Nederland, maar word je niveau uiteindelijk bepaald aan de hand van de resultaten die je behaald hebt. Aan het eind van de middelbare school krijg je een General Certificate of Secondary Education (GCSE) met daarop het eindresultaat (A* t/m F).

Studeren in Engeland

Onderwijs in EngelandIn Engeland zijn heel veel internationale universiteiten die hoog aangeschreven staan in heel de wereld. De Engelse scholen staan erom bekend de studenten te voorzien van praktische kennis waarmee succes bijna gegarandeerd is. Uiteraard is het ook een flink pluspunt wanneer je de Engelse taal uitstekend beheerst. Vrijwel iedere studie wordt wel ergens in Engeland aangeboden. Na de Verenigde Staten is het Verenigd Koninkrijk niet voor niets de meest populaire bestemming voor internationale studenten.

Er zijn veel studentensteden in Engeland en veel van deze steden zijn culturele hotspots met gezellige uitgaansgelegenheden. Vanwege het grote aantal internationale studenten, weet Engeland hoe het met buitenlandse studenten moet omgaan. Gemiddeld zijn de kosten voor studeren hoger per jaar dan in Nederland, maar de meeste diploma’s kunnen in kortere tijd worden behaald dan in Nederland; sommige masters die in Nederland 2 jaar kosten, kun je in Engeland in 1 jaar behalen. Voor een internationale student zijn de jaarlijkse kosten vanaf £8.000,00 tot £36.600,00 (medische studie met de hoogste kosten). Gemiddeld kost een studiejaar ongeveer £12.000,00. De studiefinanciering hangt onder anderen af van de locatie en de studie.

Onderwijs in Engeland

Het onderwijs in Engeland is van hoge kwaliteit. Overal ter wereld worden de Britse universiteiten erkend en staan ze hoog aangeschreven. De meeste universiteiten zijn oud en hebben een eigen karakter. De bekendste universiteiten zijn Oxford en Cambridge, maar ook in Londen zijn zeer goede universiteiten te vinden. Als je wilt gaan studeren in Engeland is het belangrijk om een goede universiteit uit te zoeken die bij je past en die hoge kwaliteit onderwijs biedt. Zo zal je een fijne en leerzame tijd beleven in het Verenigd Koninkrijk!