Top 10 universiteiten in Frankrijk

Het zal geen verrassing zijn dat Frankrijk een fijne bestemming is om te gaan studeren. Dat is ook niet gek als je bedenkt dat Frankrijk het herkomstland is van vele verlichte filosofen, zoals Descartes en Rousseau. Het hoger onderwijs in Frankrijk is sterk vertegenwoordigd: Frankrijk heeft zo’n 100 universiteiten en 83 daarvan zijn openbaar. Al deze 83 universiteiten staan open voor internationale studenten. De kwaliteit van het Franse hoger onderwijs is goed en is vergelijkbaar met het Nederlandse onderwijs. In deze lijst is informatie te vinden over de 10 beste universiteiten in Frankrijk.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Deze lijst met 10 beste universiteiten is gebaseerd op Times Higher Education’s World University Rankings 2015-16. Uit de lijst komt dat Parijs echt de place to be is: de top 5 van de universiteiten in Frankrijk komt uit Parijs. Maar ook universiteiten van plaatsen als Lyon, Grenoble, Marseille en Bordeaux komen voor in de top 10.

1. École Normale Supérieure in Parijs (ENS)

De beste universiteit van Frankrijk, die stamt uit 1794, is vergelijkbaar met universiteiten zoals Oxford of Harvard. Ook hier is sprake van een zorgvuldige selectie van de aangemelde studenten. Jaarlijks worden er 200 studenten, die normaliens genoemd worden, toegelaten. Momenteel zitten er 2.700 studenten op deze universiteit. Deze universiteit kan met recht prestigieus genoemd worden door haar prachtige, karakteristieke architectuur en de goede kwaliteit van studies. De ENS kan haar studenten opleiden tot toekomstige leiders op elk professioneel gebied, zoals onderzoek, media, publieke service en de particuliere sector.

De ENS is uniek om haar residential campus. Hierdoor zijn de collegezalen binnen handbereik en op deze manier bouw je snel vriendschappen om met je medestudenten aan de ENS. Vriendschappen kun je daarnaast op opbouwen door middel van de vele studie- en studentenverenigingen die de ENS biedt. Met meer dan 50 verenigingen biedt de ENS een breed scala aan activiteiten en zo is er voor elk wat wils.

2. École Polytechnique

Op plaats twee van de beste universiteiten in Frankrijk staat de École Polytechnique. Net als het ENS, is École Polytechnique ook een prestigieuze universiteit met een strenge selectie. De universiteit richt zich vooral op de technische kant van de wetenschap. Het motto van deze universiteit luidt daarom ook: “For the Homeland, Science and Glory”. Ondanks dat er minder dan 3.000 studenten op de universiteit zitten, is toch 30 procent van de studenten van internationale afkomst. Dat deze universiteit veel investeert in haar internationale aspect blijkt uit het feit dat er in 2017 een nieuw Bachelor Programma van start gaat. Dit programma, met een specialisatie in wiskunde, is specifiek gericht op internationale studenten. Ook deze universiteit ligt in het hartje van Parijs in Palaiseau, met slechts 15 kilometer afstand van het centrum van Parijs.

3. Université Pierre et Marie Curie (UPMC)

Met 75 masters, 31.000 studenten en 120 laboratoria zijn de mogelijkheden voor ambitieuze studenten haast onbeperkt te noemen aan de UPMC. Ongeveer 20 procent van de studenten is internationale student. De universiteit is voornamelijk gespecialiseerd in Natural Sciences& Mathematics en Engineering & Technology en geneeskunde. Ook wordt er volop onderzoek gedaan op het UPMC, met name naar groene energie en vervoersmiddelen en daarnaast ook naar het menselijk lichaam.

De UMPC, vernoemd naar het wetenschappersechtpaar dat de Nobelprijs in Natuurkunde won, biedt naast studeren nog vele andere mogelijkheden voor studenten om zich te ontplooien. Zo zijn er wel 113 studentenverenigingen en de universiteit is erg toegespitst op sport. Er worden vele sportevenementen en trainingsprogramma’s georganiseerd.

4. Paris-Sud Universiteit

Top 10 universiteiten in FrankrijkOok deze universiteit staat hoog aangeschreven in onze top 10 universiteiten in Frankrijk. Paris-Sud heeft de grootste campus in Frankrijk. Ook bij deze universiteit geldt weer: voor elk wat wils. Maar met name naar scheikunde en gezondheidswetenschap wordt onderzoek gedaan. Dat de universiteit werkelijk excellent is, blijkt uit het feit dat de universiteit wel twee Nobelprijzen en vier Fields medailles heeft gewonnen. Daarnaast hebben ook veel bekende zakenmensen aan deze universiteit gestuurd. Denk bijvoorbeeld aan Bertrand Serlet, de vorige vice president van software engineering bij Apple. Om een indruk van de mate van internationaliteit te geven: er studeren zo’n 4.800 internationale studenten uit 125 landen.

5. Paris Diderot Universiteit

In hartje Parijs, in het nieuwe en snel ontwikkelende gedeelte Paris Rive Gauche, staat de Paris Diderot Universiteit. De universiteit staat naast de Bibliotheque Nationale de France en grenst aan de oevers van de Seine. Deze universiteit is de jongste van alle universiteiten in Frankrijk. De Paris Diderot Universiteit oogt hypermodern en stamt nog maar uit 2007. Wat de Paris Diderot Universiteit zo uniek maakt, is de ‘multidisciplinaire’ manier van lesgeven. Vanuit verschillende onderzoeksvelden worden hier de hoofdstudies gegeven. Een groot voordeel van deze onderwijsmethode is dat er nauwe samenwerking is tussen vele onderwijsinstanties.

6. École Normale Supérieure de Lyon

Anders dan de vorige vijf universiteiten, staat deze universiteit in Lyon. De EMS Lyon, die opgericht is in 1880, biedt 12 verschillende studieprogramma’s aan en zelfs 45 master degrees. Deze universiteit wordt gezien als een van de drie meest prestigieuze universiteiten en staat wereldwijd op de 100e plaats. De universiteit is vooral gespecialiseerd in geesteswetenschappen en exacte wetenschappen.

Misschien ook leuk om te weten: als internationale student heb je voorrang op de residentie van de universiteit. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je niet snel een kamer zult vinden! Voor je vrije tijd zijn er studentenclubs die het leven op de campus nóg aantrekkelijker maken. Deze clubs zijn vooral specifiek gericht op sport, cultuur en kunst.

7. Joseph Fourier Universiteit

De Joseph Fourier Université biedt studieprogramma’s aan in exacte wetenschappen, technologie en gezondheid. De campus van de universiteit ziet eruit als een park en ligt in het hart van de Rhône alpen in Grenoble. Voor skiliefhebbers is er leuk nieuws: het is slechts één uur reizen naar de dichtstbijzijnde skipistes. Ook deze universiteit is erg internationaal gericht: zo heeft de Joseph Fourier Universite zo’n 17.000 studenten, waarvan 2.400 afkomstig uit een ander land. Ook wordt er hier veel onderzoek gedaan in de 50 onderzoekslaboratoria die de universiteit heeft.

8. Paris Descartes Universiteit

Ook de nummer 8 van de beste universiteiten in Frankrijk staat in Parijs. Hier studeren 28.000 studenten, waarvan 17% internationale student is. Deze universiteit staat bekend om zijn goede kwaliteitsonderwijs in de studies geneeskunde en geesteswetenschappen. Alleen al om de prachtige bouwstijl van deze universiteit zou je hier willen studeren.

9. Aix-Marseille Universiteit

De Aix-Marseille Universiteit bestaat al sinds 1409, maar zijn huidige vorm heeft hij pas gekregen sinds 1 januari 2012. Dit kwam door een samenwerking met de Universiteit van Provence, de Universiteit van de Mediterranen Paul Cézanne Universiteit. Dat de Aix-Marseille Université een zeer goede universiteit is, blijkt ook uit het hoge aantal belangrijke economen, rechtsgeleerden en diplomaten die zijn afgestudeerd aan deze universiteit. Naast dat deze universiteit de meeste studenten heeft van alle Franse universiteiten, heeft het ook het grootst besteedbare budget. Niet alleen Parijs is een leuke studentenstad, de havenstad Marseille met zijn leuke steegjes is dat net zo goed!

10. Universiteit van Bordeaux

Als er één universiteit in Frankrijk nieuw is, is het wel de Bordeaux Université. Deze universiteit is nog maar in 2014 opgericht door een samenwerking met drie belangrijke universiteiten. De Universiteit van Bordeaux mag zich nu de derde grootste universiteit van Frankrijk noemen, met zijn 53.000 studenten. Ook deze universiteit biedt een breed scala van studies, variërend van Business Management tot Natural Sciences & Earth Sciences. Ook Bordeaux is een geweldige stad voor de échte student met zijn vele sportactiviteiten, studentenverenigingen en het altijd bruisende campusleven.

Zoals je kunt zien aan de hand van deze 10 beste universiteiten van Frankrijk, biedt Frankrijk genoeg voor studerenden met zijn hoge kwaliteit van onderwijs en zijn leuke aanbod van studentensteden. Mocht  je enthousiast zijn geworden om ook in Frankrijk te gaan studeren, dan kun je meer informatie vinden op onze pagina verhuizen naar Frankrijk. Bonne chance!