Onderwijs in Italië

Het onderwijssysteem in Italië staat op de 32e plaats in de wereld volgens het OECD. De kindergarten wordt zelfs gezien als een van de beste in de hele wereld. Belangrijk is dat er een verschil gemaakt moet worden tussen het noorden en het zuiden in Italië. In het noorden is de kwaliteit van het onderwijs veel beter dan in het zuiden. De indeling van het onderwijs in Italië is iets anders dan in Nederland en het onderwijs is verplicht vanaf 6 tot 16 jaar.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Het goede nieuws is dat het onderwijs in Italië gratis is! We hebben het dan over kindergarten tot universiteit. Ook boeken en andere schoolspullen zijn gewoon gratis. Wel moet hierbij de kanttekening gemaakt worden dat dit niet geldt voor privé- en internationale scholen.

Onderwijs in Italië

Onderwijs in Italië: lagere en middelbare school

In Nederland kennen we enkel de basisschool en de middelbare school als verplicht onderwijs. In Italië is dit anders verdeeld, namelijk in drie onderverdelingen:

Scuola primaria: Dit is de basisschool zoals wij die kennen. Kinderen gaan hier naartoe in de leeftijd van 6 tot 11 jaar. Een schooldag start voor de leerling om 08:30 en duurt vijf uur. Heel anders dan we gewend zijn, gaan de kinderen hier ook op zaterdag naar school. Dit verandert tegenwoordig wel steeds meer naar enkel maandag tot vrijdag. Op de basisschool is het nog geen gewoonte dat kinderen overeten op school. Meestal gaan ze gewoon naar huis en eten daar hun lunch.

Scuola secondaria di Primo Grado: Dit staat gelijk aan de eerste fase van het voortgezet onderwijs en duurt van 11 tot 14 jaar. Je kunt dit onderwijs zien als een brug naar de eindfase van de middelbare school. Deze vorm van onderwijs heeft een oriënterend karakter. Samen met de ouders besluit de school wat de beste studierichting is voor het kind.

Liceo of Scuola Secondaria: Dit staat gelijk aan voortgezet onderwijs van de tweede fase en duurt van 14 tot 19 jaar. Je kunt dit vergelijken met HAVO of VWO in Nederland. Dit wordt afgesloten met het staatsdiploma, de Maturia, en dit diploma biedt een garantie voor de universiteit. Zoals we in Nederland een vakkenpakket kunnen kiezen, kun je hier kiezen tussen drie leerrichtingen, genaamd Licei. Deze drie leerrichtingen zijn Taal en Cultuur (hetzelfde een maatschappijprofiel in Nederland), Wiskunde en Natuurwetenschappen (Natuur in Techniek of Natuur en Gezondheid in Nederland) en Geschiedenis en Sociale Wetenschappen.

Studeren in Italië

Na het behalen van de Maturia kun je dus gaan studeren aan de universiteit. De kwaliteit van het universitaire onderwijs in Italië is over het algemeen goed. Italië staat bekend om de specifieke studieprogramma’s die het land aanbied. Op onze pagina’s over Italië lees je ook over de top 5 universiteiten in Italië, gebaseerd op het wereldwijde rankingsysteem Times Higher Education. Je kunt kiezen uit 90 universiteiten in Italië en zijn 42 public universities. Het academisch jaar aan de universiteit bestaat uit twee semesters. Het academisch jaar begint meestal in september en gaat door tot mei of begin juni. Een bacheloropleiding duurt ongeveer vier jaar.

Internationale studenten in Italië

Als internationale student zijn er vele mogelijkheden om te studeren in Italië. Er zijn grootschalige uitwisselingsprogramma’s opgesteld door Italiaanse universiteiten met buitenlandse universiteiten. Denk dan bijvoorbeeld aan het Europese Erasmus Socrates Programma. Een groot verschil met Nederlandse universiteiten is trouwens het afleggen van examens. Zoals dat in Nederland voornamelijk schriftelijk gebeurt, gebeurt dit in Italië hoofdzakelijk mondeling. Wen hier maar vast aan…

Studeren in Italië is fun! Vier het goede leven, la dolce vita, met je medestudenten in de stad waar je studeert. Doorgaans hebben universiteiten niet heel veel voorzieningen als barretjes en restaurants voor studenten. Maar in het centrum van de Italiaanse steden zitten die des te meer! Rome, Milaan, Bologna en Florence… het is slechts een greep uit de prachtige studentensteden van Italië. Het is een geweldige ervaring om je hier als student in te begeven. Nee, in Nederland vind je zulke imposante steden niet! 

Onderwijs in Italië

Waar moet je rekening mee houden tijdens je studie in Italië?

Iets waar je zeker rekening mee moet houden als je gaat studeren in Italië, is dat je als internationale student niet terecht kunt op residenties bij een campus. In Italië is het heel ongewoon om studenthuisvesting vanuit de universiteit te hebben. Dit komt door de typische mamma cultuur: iedereen blijft graag bij zijn pappie en mammie wonen. Daarom zal je zelf op zoek moeten gaan naar een appartement in de stad waar de universiteit zit. Dit, met uitzondering van de universiteiten in Rome, Bologna en Florence. Zij hebben namelijk wel student areas op de campus.

Het vinden van een kamer

De volgende instituties kunnen je verder helpen bij het vinden van een kamer: Accomodation for Students of EasyStanza. Je kunt dan kiezen uit doppia of singola. Doppia is doorgaans veel goedkoper dan singola, omdat je dan je appartement deelt met een andere student. Het vinden van een goedkope kamer is geen gemakkelijke optie in Italië. Wanneer je in een eenkamerappartement in het centrum van een stad wilt zitten, moet je toch al snel denken aan gemiddeld 650 euro per maand. Uiteraard kun je ook voor een goedkopere optie kiezen: verder van het centrum verwijderd en een kamer in een studentenflat.

Houd er daarnaast rekening mee dat je als internationale student een visum moet aanvragen wanneer je onderwijs in Italië wilt volgen. Je moet dan een studentenvisum aanvragen en je kunt je laten registreren bij de dichtstbijzijnde Italiaanse ambassade. De kosten van het studeren zijn gelukkig niet zo prijzig in Italië: dit varieert van ongeveer 850 tot 1000 euro.