Top 5 universiteiten in Italië

De Italiaanse universiteiten bieden zeer gespecialiseerde cursussen aan. Kenmerkend voor het Italiaanse hoger onderwijs is dat het onderwijs sterk beïnvloed wordt door kunsten en geesteswetenschappen. Natuurlijk helemaal niet gek, als je bedenkt dat Michelangelo en Galileo Galilei hier vandaan komen. Zo is het Italiaanse onderwijs één van het meest prestigieuze en oudste van de hele wereld. Men zegt wel dat de naam universiteit uit Italië stamt. Daarnaast staan 15 van de 90 universiteiten in de 500QS University Ranking. Hieronder lees je meer over de top 5 universiteiten in Italië.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Financieel gezien is het aantrekkelijk een van de top 5 universiteiten in Italië te bezoeken als Nederlandse student, want je betaalt er minder collegegeld. In Italië betaal je zo’n 850- 1.000 euro aan collegegeld, in Nederland is dit bijna 2.000 euro! Kortom: grijp je kans om te studeren aan één van de 50 universiteiten die het land rijk is.

1. Scuola Normale Superiore di Pisa (SNS)

De SNS is vergelijkbaar met de École Superieure Normale in Frankrijk, tevens de nummer 1 van de beste universiteiten in Italië. Naast dat de SNS de beste universiteit van Italië is, behoort de institutie ook tot de beste 50 universiteiten van Europa. Wat deze universiteit, gesticht in 1810, kenmerkt is het elitaire karakter. De universiteit heeft slechts 462 studenten die zorgvuldig geselecteerd worden. Je kunt je hier aanmelden voor de programma’s Geesteswetenschappen, Wiskunde en Natuurwetenschappen. Research is een sterk punt van deze universiteit.

De universiteit doet er alles aan om studenten te motiveren, bijvoorbeeld door wedstrijden te organiseren voor masterstudenten. Door deze manier maken studenten kans om gratis te studeren aan welke institutie dan ook. De campus van de SNS is echt een bezoek waard, de institutie heeft prachtige, oude gebouwen, afstammend uit het Romeinse Rijk.

2. Scuola Superiore Sant’Anna

Als internationale student hoef je je niet alleen te voelen op Scuola Superiore: maar liefst 17 procent van de 169 studenten is internationaal. Deze universiteit ligt, net als de SNS, ook in Pisa. Dit is eveneens een kleine universiteit.

Op minder dan honderd kilometer van Londen bevindt de University of Cambridge zich op een gunstige geografische locatie. Met ruim 18 duizend studenten vinden bovendien ieder jaar velen zich in één van de beste leeromgevingen te wereld. Deze wordt gevuld met ruim 100 bibliotheken en diverse musea voor kunst, wetenschap en cultuur. Van alle studenten komen overigens vierduizend internationale studenten uit maar liefst 120 verschillende landen.

Top 5 universiteiten in Italië

3. Universiteit van Trento

De ‘jongste’ universiteit in deze top 5 universiteiten in Italië is de Universiteit van Trento. Opgericht in 1972, herbergt de Universiteit van Trento meer dan 16.000 studenten. De drie main areas zijn Ecnomie en Recht, Technische studies en Gedragswetenschappen. Deze universiteit vindt het internationale aspect heel belangrijk en gaat wereldwijd partnerschappen met andere universiteiten aan. De universiteit is één van de weinige universiteiten die een studentenresidentie op hun campus hebben.

Daarnaast is de Universiteitsbibliotheek een plaats waar de studenten goed opgevangen kunnen worden. De universiteit is werkelijk 24/7 geopend en je kunt hier altijd terecht om te studeren, informatie op te zoeken of boeken te lenen. Wat betreft de stad zelf, is het genieten om er rond te lopen. De stad wordt lovend ‘een genot voor het oog genoemd’. Wij Nederlanders kunnen de schoonheid van zo’n typische Italiaanse stad haast niet aan. Overal zie je de prachtigste torens en paleizen.

4. Universiteit van Bologna

Zo oud als de Universiteit van Bologna, vind je er niet veel. De in 1088 opgerichte universiteit is de oudste nog functionerende universiteit van Europa. De universiteit van Bologna staat bekend om het burgerlijk recht. De universiteit staat in de stad Bologna, maar heeft tegenwoordig ook campussen op nog vijf verschillende vestigingen. Dit zijn allemaal steden in de buurt van Bologna: Ravenna, Cesena, Forli en het bekende stapoord Rimini. De universiteit heeft een oneindig aantal aan bekende alumni die aan de Universiteit van Bologna hebben gestudeerd, waaronder veel pausen en ook Gallei Gallei en Erasmus.

De stad Bologna, is net als haar universiteit, ook oud. Er zijn tal van oude gebouwen, pleintjes en karakteristieke huisjes. Zo’n universiteitsstad kom je niet tegen in Nederland: Amsterdam of Utrecht komt nog niet eens in de buurt!

5. Polytechnische universiteit van Milaan

Voor technische studies kun je terecht aan (de naam zegt het al) Polytechnische universiteit van Milaan, de laatste van de top 5 universiteiten in Italië. Deze universiteit leidt architecten, ingenieurs en industriële ontwerpers op. Innovatie en kwaliteit zijn twee waarden waar de universiteit zich op focust. Het internationale aspect van de universiteit kenmerkt zich door het grote percentage internationale studenten wat hier studeert: 12 procent. Daarnaast heeft de universiteit vele partnerships met andere internationale universiteiten.

Het is de grootste technische universiteit van Italië met meer dan 40.000 studenten. In 1863 is  deze universiteit opgericht en heeft nu verschillende campussen in vijf verschillende steden. De hoofdcampus en tevens de grootste campus staat in Milaan. Hoe geweldig is het om te studeren in deze modestad! Maar naast dat Milaan dé modestad is, is het ook een echte studentenstad. Er staan vele hoger onderwijs instituties in deze stad.

Studie in Italië

Studeren in Italië, het land met de hoge levensstandaard en werelds 25 meest ontwikkelde land, wie wil er niet studeren? Er gaat een wereld voor je open om te studeren in één van de prachtige Italiaanse steden. Het onderwijs is er goed en mogelijkheden zijn er genoeg. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer te weten komen over studeren in Italië en alles wat daar bij hoort? Bezoek dan eens onze pagina onderwijs in Italië. Hier vind je interessante en bruikbare informatie over bijvoorbeeld studiebeurzen, studiefinanciering en huisvesting.