Gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland

De kwaliteit van de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland valt te vergelijken met de gezondheidszorg in West-Europa. De kosten per persoon zijn relatief laag en de zorg voor iedereen is toegankelijk. Wel kent de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland lange wachtlijsten voor operaties. Door een particuliere ziektekostenverzekering te nemen, kun je dit probleem vermijden. Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland. Daarnaast word je wegwijs gemaakt in het kiezen van een ziektekostenverzekering als expat.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland verplicht?

De gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland is gedeeltelijk geregeld door de overheid en is gedeeltelijk in publieke handen. De private gezondheidszorg wordt wel steeds populairder onder de bevolking in Nieuw-Zeeland.

Publieke gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland

Maak je gebruik van de publieke gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland? Deze zorg is nagenoeg gratis! Een van de weinige dingen die je zelf moet betalen is het bezoek aan de huisarts of de tandarts. De kosten hiervoor zijn omgerekend ongeveer €23 tot €36 per bezoek. Voor kinderen onder de 14 jaar geldt hiervoor een uitzondering: zijn mogen gratis naar de tandarts en huisarts. Voor volwassenen is gebruik maken van de tandarts wel een duur grapje. Dit valt niet onder de publieke gezondheidszorg en kan daardoor hoog oplopen in de kosten.

Financiering

De publieke gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland wordt gefinancierd door subsidies door de overheid en door belastingen. Werknemers en werkgevers betalen beiden maandelijks een bedrag aan de Accident Compensation Corporation (ACC). Dit is vergelijkbaar met een ziekenfonds. Je betaalt ACC-premie via je loon. Ook zelfstandigen moeten ACC-premie betalen

Let op: als expat heb je alleen recht op publieke gezondheidszorg, wanneer je een Nieuw-Zeelands visum voor langer dan twee jaar hebt. Is dat niet het geval, dan moet je een particuliere zorgverzekering nemen. Het voordeel hiervan is dat je hiermee voorrang krijgt en zo de lange wachtrijen voor de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland kunt omzeilen.

gezondheidszorg-nieuw-zeeland

Particuliere zorgverzekering in Nieuw-Zeeland

De kosten van verschillende zorgverzekeraars verschillen. Er zijn ook zorgverzekeringen die tandartskosten verzekeren. Hieronder vind je een overzichtje van de kosten en de dekking van de grootste particuliere zorgverzekeraars omgerekend naar euro’s:

  • Aviva: dekking is €377 (kosten €1.664 per jaar)
  • Bupa International: dekking €258 (kosten €1.889 per jaar)
  • Axa PPP: €181 (kosten €1.895 per jaar).

Verzekeringen in Nieuw-Zeeland

Wanneer je in het bezit bent van een visum die geldig is voor langer dan 2 jaar, kun je gebruik maken van de publieke gezondheidszorg. Je een vast percentage aan belastingen per jaar. Om toegang te krijgen tot de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland moet je je registeren bij de General Practioner, de huisarts. Je keuze hierin is vrij: je kunt zelf een huisarts kiezen.

Een arts bezoeken in Nieuw-Zeeland

Wanneer je bent verhuisd naar Nieuw-Zeeland en je bent op zoek voor een huisarts, kun je het beste kijken op de website van ‘Ministry of Health’. In principe is het bezoeken van een arts doorgaans niet moeilijk. De bereikbaarheid van huisartsen in Nieuw-Zeeland is vrij groot. Tenzij je in een klein dorpje woont, dan kan het nog lastig zijn om een arts in de buurt te vinden. De consultijden voor de huisarts zijn vergelijkbaar met de consultijden in Nederland: van 08:30 tot 17:30. Het is raadzaam om eerst een arts te bellen om een afspraak te maken, maar dit is niet perse verplicht. De wachtlijsten voor de gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland zijn een groot probleem. Wel is er tegenwoordig een boete ingesteld op klinieken die een wachtlijst hebben langer dan een half jaar. Dat geeft enige verbetering.

Gezondheidszorg in Nieuw-Zeeland

Vaak zijn huisartsenpraktijken groter en uitgebreider dan we in Nederland gewend zijn. Er zitten meestal meerdere specialisten in een gebouw, zoals kinderartsen en verloskundigen. Ook heeft een praktijk in Nieuw-Zeeland meestal zijn eigen verpleegsters, welke je kunt benaderen voor kleine gezondheidsproblemen. Dit is voordelig, want een verpleegster benaderen is goedkoper dan op consult bij de huisarts. Verpleegsters in Nieuw-Zeeland zijn well trained en mogen ook medicijnen voorschrijven en bepaalde behandelingen uitvoeren als injecties indienen.

Medicijnen in Nieuw-Zeeland

Tegenwoordig worden medicijnen niet meer zo snel voorgeschreven als dat vroeger wel het geval was. Apothekers houden goed in de gaten wie nog medicijnen heeft thuis liggen. Daarnaast worden alle overbodig medicijnen zo goed en kwaad als het gaat, geschrapt. De prijzen voor medicijnen liggen ongeveer 30 procent lager dan de prijzen die wij in Nederland gewend zijn. Per receptregel betaal je in Nieuw-Zeeland €2. Het strenge toezicht op het medicijngebruik heeft wel als resultaat dat er een klein aanbod aan medicijnen is.