Onderwijs in Noorwegen

Wanneer je naar Noorwegen gaat verhuizen, is de opbouw van het onderwijssysteem in Noorwegen belangrijk om te weten van te voren. Net als de rest van de Scandinavische landen, is het onderwijs in Noorwegen van een hoog niveau en vrijwel gratis. Na aankomst in Noorwegen, kan het onderwijssysteem op het eerste gezicht verwarrend zijn. Het onderwijs in Noorwegen is anders ingedeeld dan in Nederland, maar op deze pagina kun je alle informatie vinden die je nodig heb!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Opbouw onderwijs in Noorwegen

Kinderen in Noorwegen zijn vanaf 6 jaar leerplichtig. Hiervoor kunnen ze naar de “barnehage”, wat een kruising is tussen een crèche en kleuterschool. Hier beginnen de kinderen al met het leren van letters, cijfers en vormen. Het Noorse onderwijs is ingedeeld in klassen, net als wij in Nederland vroeger hadden. Het basisonderwijs heet “barneskole” en is voor kinderen die 6 tot 13 jaar oud zijn. Na de barneskole, volgen de kinderen tot 16 de “ungdomsskole”, wat simpelweg de onderbouw voor het voortgezet onderwijs is. Na de ungdomsskole ga je naar de videregafaende skole, wat de bovenbouw is van het voortgezet onderwijs. De gemiddelde leeftijd hiervoor is van 16 tot 19 jaar.

Na het afronden van het voortgezet onderwijs kunnen de leerlingen doorstromen naar het hoger onderwijs, zoals de universiteiten in Noorwegen.  Als je trouwens naar school gaat in Noorwegen, zit je bij kinderen in de klas die in het zelfde kalenderjaar geboren zijn. Meer informatie vind je hier.

Kind met beperkingen

Het is in Noorwegen gewoonlijk dat de klassen kleinschalig zijn. Klassen groter dan 20 leerlingen zijn zeldzaam. Het voordeel hiervan is dat er veel individuele aandacht is voor de kinderen, ook als zij beperkingen hebben. In Noorwegen is namelijk bijna geen sprake van speciaal onderwijs, omdat het uitgangspunt is dat elk kind welkom is op welke school dan ook. Dit houdt in, dat wanneer het nodig is, de school zelfs aangepast wordt! Mocht een kind niet mee kunnen doen met het reguliere lesprogramma, wordt er voor een aangepast programma gezorgd. Ook voor dove kinderen is het mogelijk om naar een gewone school te gaan, aangezien er genoeg docenten die doventaal beheersen.

Sociaal

Zoals je misschien al is opgevallen, staat sociaal staan in Noorwegen centraal. Ook op school zie je dit terug komen. Naast dat de gewone kennisvaardigheden worden aangeleerd, leren de leerlingen ook hoe ze om moeten gaan met elkaar. Misschien nog wel beter dan in andere landen! Er wordt een focus gelegd op samenwerken, samen spelen en opkomen voor elkaar. De oudere leerlingen van de scholen zorgen ervoor dat de nieuwe leerlingen goed integreren in het schoolleven en zijn ook een aanspreekpunt mocht het nodig zijn.

Lessen

Een schooldag in Noorwegen duurt ongeveer van half 9 tot 2 uur ’s middags. Hier kan afgeweken worden, het onderwijs in Noorwegen is namelijk flexibel ingedeeld. Als het bijvoorbeeld sneeuwt, worden er regelmatig ski-tripjes georganiseerd! Het is gebruikelijk om tussen de middag op school te eten in de pauze die een halfuur duurt. Daarnaast hebben de leerlingen nog een korte pauze in de ochtend.

De vakken die je op de Noorse scholen leert zijn:
– Godsdienst
– Noors
– Wiskunde
– Aardrijkskunde
– Geschiedenis
– Maatschappijleer
– Kunst
– Biologie
– Een vreemde taal (voortgezet onderwijs)
– Muziek
– Voeding, gezondheid, lichamelijke opvoeding

Universiteiten

Ook op de universiteiten in Noorwegen is het mogelijk om gratis te studeren. Ook voor internationale studenten is dit het geval! Door de steeds groeiende internationale interesse voor Noorwegen, worden er ook steeds meer Engelstalige lessen aangeboden. Daarnaast zijn de universiteiten in Noorwegen goed, hierover kun je meer lezen op de pagina over de top 5 universiteiten in Noorwegen.