Top 5 universiteiten in Noorwegen

Noorwegen is waarschijnlijk niet het eerste land waar je aan denkt om te gaan studeren. Toch zijn er in Noorwegen goede universiteiten te vinden en is het natuurlijk een prachtig land om in te wonen! Het grondbeginsel van het Noorse onderwijs is vrije toegang, dit betekent ook dat je geen collegegeld hoeft te betalen. Dit is mogelijk door de financiële gezondheid van het land, er wordt veel geld gestopt in het onderwijs. Wil je ook studeren in Noorwegen? Zie hier een overzicht van de beste universiteiten in het land, opgesteld door uniRank!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

1. Universiteit van Oslo

Op nummer één staat de grootste en oudste universiteit van Noorwegen: de universiteit van Oslo. Het is een universiteit met ongeveer 28.000 studenten, waarvan 15% uit het buitenland komt. De universiteit biedt meer dan 800 Engelstalige programma’s aan op alle niveaus. Door de hoge kwaliteit van de universiteit trekt het studenten aan uit het hele land, maar ook steeds meer uit het buitenland. In Oslo vind je nog veel meer buitenlandse studenten, het is namelijk een populaire stad voor een Erasmus uitwisseling.

2. Universiteit van Bergen

Gelegen in de stad Bergen, vind je de Universiteit van Bergen. Bergen is de tweede stad van Noorwegen, en ook zeer populair onder de studenten. De universiteit heeft rond de 15.000 studenten, waarvan er 1.500 uit het buitenland komen. De onderzoekprogramma’s maritiem onderzoek en klimaatonderzoek van de universiteit scoren hoog op internationaal gebied. De focus op deze gebieden benadrukken de eeuwen oude positie van Bergen als een stad van handel en commercie met als belangrijke punten de scheepvaart, visserij en olie. Ook Bergen heeft een Erasmus programma wat veel buitenlandse studenten aantrekt. Er worden veel activiteiten georganiseerd door de Erasmus organisatie, wat door de meeste studenten erg gewaardeerd wordt.

3. Technisch-natuurwetenschappelijke Universiteit van Noorwegen

Een hele mond vol, maar de Technisch-natuurwetenschappelijk Universiteit van Noorwegen wordt vaker de NTNU genoemd. De NTNU is een universiteit in de Noorse stad Trondheim, en is de op een na grootste universiteit van Noorwegen. De universiteit is gespecialiseerd in technologie en natuur wetenschappen zoals je kan zien aan de naam, maar biedt ook programma’s aan op het gebied van economie, architectuur, gezondheid, kunst en educatie.
Op de universiteit zitten ongeveer 40.000 studenten, waarvan 3.600 buitenlands is. De NTNU onderhoudt 300 studentuitwisselingsprogramma’s met scholen in 58 landen. Ook neemt de NTNU deel aan uitwisselingsprogramma’s binnen Europa, zoals Erasmus en Leanardo da Vinci. Dus wil je gaan studeren in Trondheim, dan is de NTNU een uitstekende keuze!

4. Universiteit van Tromsø

Altijd al willen studeren aan de meest noordelijke universiteit ter wereld? Kies dan voor de universiteit van Tromsø! Deze universiteit is het grootste onderzoeks- en leerinstituut in het noorden van Noorwegen. De unieke ligging van de universiteit kan je ook terugvinden in het studieprogramma. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het poollicht, de ruimtewetenschap, visserij, biotechnologie, taalkunde, Saami cultuur en telegeneeskunde. Verder is er ook veel focus voor het onderzoeken van het poolgebied. Op dit moment studeren bijna 16.000 studenten op deze universiteit. Het aantal buitenlandse studenten ligt een stuk lager in vergelijking met andere universiteiten. Toch heeft de universiteit van Tromsø ruim 400 studenten afkomstig uit het buitenland. Wil je studeren in een unieke omgeving, en houd je van de natuur en sneeuw? Ga dan studeren in Tromsø.

5. Hogeschool van Østfold

Op nummer vijf vinden we officieel geen universiteit, maar een hoger onderwijsinstelling in de provincie Østfold. De hogeschool van Østfold heeft twee locaties: Fredrikstad en Halden. Het is een kleinschalige school met ongeveer 5.000 studenten, maar biedt een goed niveau onderwijs. Het is op deze school mogelijk om je bachelor en master te halen op verschillende studiegebieden. Het aantal buitenlandse studenten is laag op deze kleinschalige school, maar dit is juist een kans om meer om te gaan met de echte locals!