Onderwijs in Oostenrijk

Het onderwijs in Oostenrijk is een heel ander verhaal dan het onderwijs in Nederland. Het niveau is van hoge kwaliteit, maar qua omgang met leraren en lesvormen is het anders dan dat wij gewend zijn. Kinderen in Oostenrijk zijn verplicht om minimaal negen jaar lang naar school te gaan. Hierna kunnen ze een vakschool kiezen of zich voorbereiden op het hoger beroepsonderwijs. Wil je meer weten over het onderwijs in Oostenrijk? Op deze pagina staat alle informatie die je nodig hebt.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Schoolsysteem

Kinderen in Oostenrijk gaan vanaf hun zesde jaar naar de basisschool. Tot zes jaar is het mogelijk om naar de kleuterschool te gaan, de Kindergarten. Op de kleuterschool worden basisvaardigheden geleerd met een focus op de ontwikkeling. Het is in Oostenrijk echter niet zo dat er onbeperkt plek is op de Kindergarten. Het ligt aan de gemeente of regio of er plaats is.

Wanneer de kinderen zes jaar oud zijn, moeten zij naar de basisschool, de Volksschule. De basisschool duurt tot wanneer de kinderen 10 jaar oud zijn. Deze school is verplicht, en de gemeente is verantwoordelijk hiervoor.

Met hoge cijfers kunnen de leerlingen doorstromen naar de Allgemeinbil­dende höhere Schule (AHS)Dit is het gymnasium in Oostenrijk, en duurt acht jaar. Ze kunnen ook door naar Hauptschule, een onderbouwtraject van vier jaar waarna ze door kunnen stromen naar een vierjarig gymnasium: Oberstufenrealgymnasium. Daarnaast is het mogelijk om na de Hauptschule een beroepsopleiding te volgen. Mocht je dit allemaal afgerond hebben, kun je nog verder studeren aan een hogeschool of universiteit . Er zijn dus een hoop mogelijkheden. Voor een duidelijker beeld van het systeem, zie hieronder de tabel:

LeeftijdOnderwijsNiveau/schoolDuur in jaren
6-9Lager onderwijsBasisschool, Volkschule4
10-13Voortgezet onderwijsLager middelbaar onderwijs, Hauptsschule4
10-17Voortgezet onderwijsAcademisch VO, AHS/Gymnasium 8
14-17Voortgezet onderwijsBovenbouw academisch VO, Oberstufenrealgymnasium4
14-15Voortgezet onderwijsBeroepsvoorbereidend onderwijs1
14-18BeroepsonderwijsBeroepsonderwijs5
 18+Hoger onderwijsHogescholen en universiteiten

Meer weten over het schoolsysteem in Oostenrijk? Lees dan dit document. 

Cultuur en onderwijs in Oostenrijk

Het onderwijs in Oostenrijk is heel verschillend in vergelijking met het Nederlandse onderwijs. De docenten in Oostenrijk hebben erg veel gezag en het schoolsysteem is competititief. Studenten moeten erg hard werken in vergelijking met andere EU landen. Als kinderen een Nederlandse school gewend zijn, zal een Oostenrijkse school heel erg wennen voor ze zijn. Er is ook nog veel sprake van standverschillen, en de leraar wordt hier echt als de baas gezien. Er is vaak geen ruimte voor discussies en ook de ouders hebben veel minder in breng op de scholen dan wij hier in Nederland gewend zijn. Het is misschien een ouderwets systeem, maar aan het kwaliteit hoef je zeker niet te twijfelen.

Hoger onderwijs

In Oostenrijk zijn verschillende goede universiteiten te vinden voor het vervolgen van de studie. Wenen, Graz, Salzburg en Innsbruck zijn populaire steden onder de studenten. De toelatingseisen in Oostenrijk zijn veel soepeler dan in Nederland. Met het juiste diploma kun je je inschrijven voor elke opleiding, aangezien Oostenrijk geen lotingsysteem hanteert. Daarnaast wordt het collegegeld door de staat betaalt! Mocht je een Nederlands diploma hebben, kun je je op de hogescholen inschrijven met je HAVO-diploma. Op de universiteiten heb je toegang met je VWO-diploma. In Oostenrijk heb je 22 openbare universiteiten, 12 openbare hogescholen en 13 privéuniversiteiten waar je kunt gaan studeren. Houd er rekening mee dat de lessen meestal in het Duits worden gegeven. Tegenwoordig worden gelukkig Engelstalige opleidingen steeds populairder.