Onderwijs in Portugal

Het onderwijs in Portugal is tot het 18e levensjaar verplicht, maar tevens gratis voor Portugese jongeren. Het systeem is voor minderjarigen ingedeeld in drie cycli, gevolgd door drie jaren middelbaar onderwijs. Ook in financiële hulp voor het betalen van maaltijden en boeken kan door de Portugese autoriteiten worden voorzien. Op deze pagina beschrijven we het onderwijssysteem in Portugal door middel van de verschillende fasen en uitgebreide informatie over het studeren in Portugal.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Basisschool in Portugal

Voordat je in Portugal naar de basisschool gaat, kunnen kinderen in de leeftijd van drie tot vijf naar de peuterspeelzaal zoals wij die kennen. De staat organiseert deze Portugese scholen. Hoewel het niet verplicht is, kiest het merendeel van de ouders in Portugal er voor om kinderen toch naar school te laten gaan. Je kunt een school in Portugal vinden door direct contact op te nemen met een school, of met het regionale onderwijsdistrict (Direcção Regional de Educação).

Zodra kinderen in Portugal naar de basisschool gaan, kan men kiezen voor een staatsschool of privéschool. In het algemeen worden de staatsscholen gefinancierd door de regering. Je begint de basisschool zodra je zes jaar bent. Vanaf die leeftijd is het verplicht om naar school te gaan. Men blijft hier in Portugal tot de leeftijd van 15, waarna enkele jaren middelbare school volgt.

Op de basisschool (Ensino Básico) zijn er drie cyclussen. Het eerste programma duurt vier jaar. De andere twee cyclussen duren respectievelijk twee en drie jaar. Zodoende is het onderwijs in Portugal zo geregeld dat men de basisschool afsluit rond de leeftijd van 15.

Middelbare school in Portugal

Anders dan in Nederland duurt de middelbare school in Portugal slechts drie jaar. Dit zijn de eerste drie jaren die volgen na de basisschool. De leerplicht duurt tot de leeftijd van 18, waardoor veel algemene en specifieke vakken zorgen het onderwijs in Portugal haar leerlingen klaarstoomt voor het grotere werk, niet alleen in een specifiek vakgebied maar ook voor het verbeteren van een algemeen basisniveau.

In het middelbaar onderwijs en ook het basisonderwijs zijn in Portugal veel internationale scholen te vinden. Hier is de voertaal Engels. Populaire locaties voor dergelijke scholen zijn de Algarve en natuurlijk ook de hoofdstad van Portugal, Lissabon.

Studeren in Portugal

Onderwijs in PortugalNa het doorlopen van de middelbare school kun je in Portugal gaan studeren. Universidade Nova de Lisboa, de officiële naam van de universiteit van Lissabon, is een erg populaire bestemming voor internationale studenten in Europa (en zelfs daarbuiten). Met haar prachtige weer een mooie kust is Lissabon uiteraard een fantastische stad, maar ook steden als Porto en Coimbra genieten veel populariteit onder studenten. Hierdoor kunnen we echt spreken van drie grote steden die voor internationale studenten zeer aantrekkelijk zijn.

Het onderwijs is in Portugal niet heel anders geregeld dan dat in Nederland, wanneer je kijkt naar de universiteiten. Het hogere onderwijs bestaat uit universitaire en non-universitaire opleidingen, vergelijkbaar met het hoger onderwijs en WO in Nederland. Privé-opleidingsinstanties kunnen alleen opereren wanneer ze door het Ministerie van Wetenschap en Hoger Onderwijs zijn erkend als scholen in Portugal.

Waar moet je rekening mee houden tijdens je studie in Portugal?

Het volgen van hoger onderwijs (zowel universitair als non-universitair) kost nu eenmaal geld en dat is logisch. Doorgaans dienen studenten een bedrag van 950 à 1.250 euro per jaar over te maken aan de overheid. Dit is een stuk goedkoper in vergelijking met de Nederlandse tarieven, die voor het gevoel duurder zijn geworden na het afschaffen van de studiefinanciering. Voor PhD programma’s ben  wat meer kwijt: denk aan een bedrag tegen de 3.000 euro!

Bovendien mag je ook wel rekening houden met het warme weer. Een zonnebril en wat zonnebrandcrème kunnen geen kwaad. Wil je meer weten over het leven in Portugal? Lees dan over dit prachtige land op onze pagina over verhuizen naar Portugal!