Top 5 universiteiten in Portugal

Studeren tussen de palmbomen met een glaasje port in je hand en een zachte mediterrane bries door je haren? Dat klinkt haast als een droom, maar deze kan verwezenlijkt worden als je in Portugal gaat studeren. De laatste jaren is de kwaliteit van het Portugese hogere onderwijs ontzettend verbeterd! Dit komt door het Bologna Process wat een aantal jaar geleden van start is gegaan. Hierdoor is het hoger onderwijs enorm verbeterd en gemoderniseerd. Dat maakt het, naast het warme, zonnige klimaat, de gastvrije mensen en prachtige oude steden, nóg aantrekkelijker om in Portugal te studeren. Hieronder vind je de top 5 universiteiten in Portugal, gebaseerd op de ranglijkst van Times Higher Education.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

1. Instituto Superior Téchnico

Op nummer één staat de Instituto Superior Técnico in Lissabon en deze behoort tot de Universiteit van Lissabon. In 1911 werd hier voor het eerst les gegeven en sindsdien is het IST het grootste instituut voor technisch onderwijs. Momenteel studeren hier meer dan 6000 studenten en een groeiend aantal daarvan komt uit het buitenland. Naast traditionele technische studies, kun je hier ook moderne, hele hedendaagse studies als Biomedical Engineering, Aerospace en Physics Engineering volgen. Sinds 2011 heeft de IST drie campussen, die verspreid zijn over Lissabon. De graduates hoeven niet bang te zijn dat ze na hun afstuderen lang naar werk moeten zoeken. Uit de praktijk is gebleken dat afgestudeerden vrijwel gelijk een baan vinden en erg gewild zijn in het bedrijfsleven. Zo vindt 85,7 procent van de studenten binnen zes maanden een baan. De andere 14,3 procent wordt betrokken bij de ontwikkeling van start up businesses.

Een leuke bijkomstigheid is dat het erg goedkoop is om een kamer in Lissabon te huren. Zo ben je voor €250,- klaar en dat zit je in het centrum van de stad. Dat is wel even wat anders dan €500,- in Utrecht voor een kamer van 5m2. Daarnaast is student zijn in Lissabon gewoon heel voordelig: je krijgt op veel producten en diensten 50 procent korting, zoals musea en films, maar ook bijvoorbeeld op koffie.

2. Universiteit van Aveiro

De Universteit van Aveiro staat in het noordwesten van Portugal, in de stad Aveiro, met zijn heerlijke klimaat. Daar heeft de stad één campus staan en ook nog twee in de nabij liggende steden Agueda en Oliveira de Azemeis. De universiteit huisvest 10791 studenten, waarvan 10 procent uit het buitenland. De universiteit heeft een heel breed aanbod voor de student: je kunt er werkelijk bijna elke studie volgen. Vooral technische studies worden hier heel goed aangeschreven.

De architectuur van de universiteit is werkelijk prachtig en is gebouwd door de meest bekende architecten van Portugal. Naast collegezalen bevat deze universiteit ook een bibliotheek, sport faciliteiten en een fitness ruimte en een grote residentie voor wel meer dan 1000 studenten! De hoofdcampus Campus de Santiago ligt aan de zuidwestkant van de stad Aveiro. Deze campus leidt een eigen leven binnen de stad, maar de studentensfeer merk je ook in de stad zelf. Er zijn overal zeer betaalbare kroegen, restaurants en terrasjes te vinden, waar je gezellig met je studiegenootjes een drankje kunt doen. Daarnaast is de stad Aveiro sowieso prachtig: het wordt ook wel het ‘Venetië van Portugal’ genoemd, met zijn vele gondels en kanalen.

3. Universiteit van Coimbra

Op nummer drie van onze top 5 universiteiten staat de Universiteit van Coimbra. Wat deze universiteit heel uniek maakt is dat het de oudste universiteit van Portugal is, al opgericht in het jaar 1290. Maar niet alleen in Portugal heeft de UC faam verworven: in heel Europa staat de universiteit bekend als een van de oudste universiteiten in Europa en staat daarom ook niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze universiteit is door de jaren heen alleen maar succesvoller geworden en het studentenaantal is alleen maar gegroeid. Tegenwoordig studeren er meer dan 20.000 studenten aan de UC. De universiteit heeft acht faculteiten: Letteren, Rechten, Geneeskunde, Wetenschap & Technologie, Farmacie, Economie, Psychologie & Pedagogiek en Sportwetenschap & Lichamelijke Opvoeding.

Niet alleen de universiteit van Coimbra is oud, de hele stad zelf is dat ook. Coimbra staat bomvol met oude kathedralen, kerken en prachtige tuinen. Ook feestvieren kun je hier genoeg! Zo is er bijvoorbeeld Festa da Queima des Fitas, een feest ter afsluiting van het academische jaar van de studenten.

4. Nova Universiteit van Lissabon

Geheel anders dan de Universiteit van Coimbra, is de Nova Universiteit van Lissabon juist één van de jongste universiteiten in Portugal. Nog maar 43 jaar geleden is deze universiteit opgericht en tegenwoordig studeren er meer dan 19500 studenten hier. De business faculteit van de Nova Universiteit staat heel hoog aangeschreven. De master Finance wordt aangeschreven als nummer 19 beste van de wereld door de Financial Times.

5. Universiteit van Porto

Met zijn 32720 studenten is de Universiteit van Porto de één na grootste universiteit van Portugal, gebaseerd op het aantal studenten. Daarnaast is deze universiteit in het bezit van één van de beste onderzoekscentra van Portugal. De research & development zijn hier de laatste jaren ontzettend op vooruit gegaan, mede door het Bologna Process. Het meest geüpdatet is wel het onderzoek naar biologie en IT. Naast IT en biologie biedt de Universiteit van Porto nog meer: er zijn nog 13 faculteiten die hoge kwaliteit onderwijs leveren.

Naast studeren, zijn er ook volop mogelijkheden om te ontspannen in Porto. Zo kun je het grootschalige evenement Queima des Fitas echt niet missen als student! Dit is één van de grootste studentenevenementen Europa. Daarnaast zijn er ook vele studie- studenten- en sportverenigingen waar studenten zich kunnen vermaken.

Ben je enthousiast geworden door deze top 5 universiteiten in Portugal en denk je erover om te gaan studeren in dit land? Wellicht kun je dan ook een kijkje nemen op onze pagina over wonen in Portugal.