Onderwijs in Singapore

Vanaf het begin af aan is het onderwijs in Singapore belangrijk geweest. Er werd veel geïnvesteerd in het onderwijs om de economie te stimuleren. Tot op het heden wordt er nog steeds 20 procent van het nationaal budget besteed aan het onderwijs in Singapore. Dit is een hoop, want het onderwijs wordt nog steeds als erg belangrijk gezien! Er wordt soms zelf gesproken over een wonder als het om een Singaporese onderwijssysteem gaat. In Singapore vind je overal verschillende culturen, ook in het onderwijs. Wil je meer weten over de topkwaliteit en de mogelijkheden in het onderwijs in Singapore? Dan ben je hier op de goede pagina!

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Er zijn in Singapore 185 basisscholen, 154 middelbare scholen, 14 junior colleges en 16 scholen die de laatste twee combineren. De basistaal van het onderwijs is Engels, maar Singapore is een multiculturele samenleving waardoor het verplicht is om een extra taal te leren: Maleis, Chinees of Tamil. Op het basisonderwijs wordt er de eerste jaren nadruk gelegd op het leren van deze talen, samen met rekenen. Sommige kinderen kunnen het leren van meerdere talen echter niet aan, waarvoor een speciaal programma is gemaakt met maar één taal.

Opbouw onderwijs in Singapore

Kinderen volgen ongeveer zes jaar basisonderwijs voordat ze naar het voortgezet onderwijs gaan. Wanneer ze naar de middelbare school gaan, kunnen de kinderen een keuze maken. Je kan kiezen voor een gewone middelbare school, een gespecialiseerde school, een “express school” – deze bieden versneld onderwijs – of een privé school. Na het voortgezet onderwijs is het mogelijk om door te stromen naar junior colleges, hogescholen en instellingen voor technisch onderwijs gevolgd door universiteiten.

Speciaal onderwijs

Het onderwijssysteem van Singapore is van hoge kwaliteit, maar soms hebben kinderen met speciale aandacht het moeilijk. Gelukkig zijn er genoeg scholen die een speciale focus hebben op kinderen die zich niet thuis voelen in het reguliere onderwijs. Er zijn leraren beschikbaar die ervaring hebben met kinderen met leerproblemen. Verder zijn er rond de 20 speciale schools met aangepast programma, speciaal voor kinderen met zwaardere fysieke en mentale handicaps.

Universiteiten in Singapore

Wanneer je gaat studeren aan één van de universiteiten als inwoner van Singapore, moet je er rekening mee houden dat de top universiteiten slechts toegankelijk zijn voor de beste studenten van het land. De selecties die gemaakt worden gaat terug naar de basisschool, het gehele leertraject is dus belangrijk! Het systeem is erg anders dan in Nederland, er is meer hiërarchie merkbaar in de lessen. De leraar geeft de lessen en lezingen, de vragen worden na de les gesteld. Daarnaast is het erg belangrijk om respect te tonen naar de leraren en niet op een directe manier zoals wij in Nederland doen.

Ben je een uitwisselingsstudent die in Singapore gaat studeren? Houdt er dan rekening mee dat je een studievisum aanvraagt. Ook wordt er dan gekeken of je naast je studie mag werken in Singapore.

Meer informatie kan je vinden op de website van het ministerie van onderwijs in Singapore.