Onderwijs in Spanje

Ga je verhuizen naar Spanje met schoolgaande kinderen? Het onderwijs in Spanje is inmiddels gratis en verplicht voor kinderen van 6 tot 16 jaar oud. Dit omvat het basisonderwijs en het middelbare onderwijs tot 16 jaar. Kinderen ouder dan 16 jaar kunnen er voor kiezen om verder te gaan met het voortgezet onderwijs (Bachillerato)waarna zij een toelatingsexamens kunnen doen bij één van de velen universiteiten.

Onderwijs in Spanje

De Spanjaarden zelf nemen onderwijs erg serieus. Prestaties in het onderwijs worden daarom ook gezien als de meest belangrijke stap voor je toekomstige carrière. In Spanje heb je, net als in Nederland, staatsscholen en privéscholen. Sommige van deze privéscholen worden ook door de overheid gefinancierd. Alle staatsscholen zijn over het algemeen gratis. De voertaal van deze scholen is Spaans. Wel is het in sommige regio’s in Spanje normaal om zelf te betalen voor bijvoorbeeld boeken, schriften en andere benodigde materialen.

Opbouw onderwijs

Om bovenstaande informatie overzichtelijker te maken, zetten we het even op een rijtje:

  • 0-3 jaar: Guarderia, in Nederland ook wel crèche genoemd;
  • 3-6 jaar: Escuela Infantil, in Nederland de kleuterschool of groep 1 en 2;
  • 6-12 jaar: Primaria, in Nederland de lagere school (groep 3 t/m 8);
  • 12-16 jaar: ESO, in Nederland de middelbare scholen;
  • 17-18: Bachillerato
  • 18 jaar en ouder: Universidad, in Nederland hoger onderwijs en universiteiten

Alles weten over het onderwijs in Spanje?
Wil je meer weten over het onderwijs in Amerika? Het Nuffic vertelt jou alles wat je wil weten! Zo weet je zeker dat geen enkele vraag onbeantwoord hoeft te blijven.
Klik hier om meer te lezen

Lager en middelbaar onderwijs in Spanje

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, beginnen kinderen in Spanje bijna altijd op de crèche. Deze zijn beschikbaar voor kinderen van 3 maanden tot 3 jaar oud. De meeste crèches zijn ingericht door de overheid, al zijn er ook genoeg particuliere crèches. Deze zijn vaak wel iets duurder. Ook voor crèches van de overheid moet je maandelijks een bedrag betalen. Werkende moeders komen wel in aanmerking voor financiële hulp wanneer zij hun kind(eren) naar een overheidsinstelling sturen.

Na de crèche gaan de meeste kinderen in Spanje naar de kleuterschool. Deze is echter, in tegenstelling tot Nederland, niet verplicht. Veel kinderen blijven hier tot hun 5e of hun 6e. Net als in Nederland is het belangrijkste doel hier om de kinderen op sociaal gebied te helpen en te ondersteunen. Er wordt nog niet zozeer informatief lesgegeven. De kleuterschool zit meestal in hetzelfde gebouw als de lagere scholen.

Lagere school

Verplicht onderwijs begint in Spanje dus pas op de leeftijd van 6 jaar. Kinderen gaan dan naar de lagere school. In tegenstelling tot in Nederland, zijn deze lagere scholen opgedeeld in 3 cyclussen. Iedere cyclus duurt 2 jaar en aan het eind van iedere cyclus krijgt een kind een rapport waarin staat of het door mag naar de volgende cyclus.

In de eerste 2 cyclussen krijgen de kinderen vooral algemeen onderwijs zoals we dat in Nederland ook kennen. De kinderen krijgen les in schrijven, lezen, rekenen enzovoorts. In de laatste cyclus (10 tot 12 jaar) worden de kinderen vooral voorbereid op de middelbare school. Na deze cyclus kunnen de kinderen 5 beoordelingen krijgen: onvoldoende, voldoende, goed, zeer goed en buitengewoon. In de 3 cyclussen krijgen kinderen in Spanje vooral les in natuurlijke en sociale wetenschappen, rekenen, de Spaanse en een vreemde (veelal de Engelse) taal, literatuur en lichamelijke opvoeding.

Naar Spanje verhuizen met kleine kinderen?
Zorg dat je goed voorbereid bent. Zeker wanneer er bij een internationale verhuizing kleine kinderen meeverhuizen, is een goede voorbereiding cruciaal. Sirelo helpt je op weg!
Lees hier meer over verhuizen

Onderwijs in Spanje

Middelbare school

Ook het middelbare onderwijs in Spanje is, zoals eerder al vermeld, verplicht. Deze 4 jaar (12 tot 16 jaar oud) is net als de lagere school opgedeeld in cyclussen. De eerste is voor leerlingen tot 14 jaar en de tweede voor leerlingen tot 16 jaar. In het middelbare onderwijs staat de voorbereiding op een eventuele bachelor of universiteit centraal. Net als in Nederland kiest iedere leerling hier voor een richting die hem of haar aanspreekt.

In het eerste jaar krijgen de leerlingen nog vrijwel alle vakken, in hun tweede jaar dient een definitieve keuze gemaakt te worden. De verplichte vakken komen grotendeels overeen met de vakken die in Nederland op de middelbare school gegeven worden. Met uitzondering van de Spaanse taal natuurlijk. In het tweede jaar van het middelbare onderwijs moet iedere leerling 2 vakken kiezen uit de volgende vakken: Natuurkunde, muziek, technologie en kunst. Godsdienst is, net als een eventuele tweede of derde taal, optioneel. Net als bij de lagere school kunnen kinderen hier ook een jaar blijven zitten.

Spaans voortgezet (secundair) onderwijs

Wanneer je een diploma voor het middelbare onderwijs (Graduado en Educación Secundaria) hebt gehaald, kun je verdergaan op het voortgezet onderwijs of technisch onderwijs. Je gaat dan naar het secundair onderwijs, bachillerato, wat nodig is om te kunnen studeren aan een universiteit in Spanje. De lessen die hier gegeven worden komen grotendeels nog overeen met de lessen die op een middelbare school in Spanje worden gegeven. Wanneer leerlingen slagen voor hun secundair onderwijs ontvangen zij het diploma van Título de Bachillerato.

Studeren in Spanje

Voordat studenten in Spanje worden toegelaten op één van de universiteiten, moet altijd een toelatingsexamen worden afgelegd. Net als in Nederland zijn universiteiten en hogere scholen niet verplicht en net als in Nederland moet je deze opleiding(en) zelf betalen. Spanje kent een groot aantal internationale universiteiten. Deze universiteiten zijn de laatste jaren ook enorm in trek onder Nederlandse studenten.

Onderwijs in Spanje

Verblijf in Spanje voor studie

Indien je langer dan drie maanden op een dergelijke universiteit wilt blijven studeren, bijvoorbeeld bij een definitieve verhuizing naar Spanje, ben je verplicht een NIE (Número de Identidad de Extranjero) aan te vragen. Dit is vergelijkbaar met ons BSN-nummer. Ook moet je een verblijfskaart aanvragen. Dit noemt men in Spanje ook wel het Tarjeta de Residente Comunitario. Al deze internationale universiteiten zijn privaatscholen en zijn dus redelijk aan de prijs. Bij sommige Nederlandse hogere scholen of universiteiten is het echter mogelijk om een uitwisselingsprogramma te volgen, waardoor je geen dubbel schoolgeld hoeft te betalen.

Waar moet je rekening mee houden bij het onderwijs in Spanje?

Indien je gaat wonen in een landelijker gelegen gebied in Spanje, moet je rekening houden met het feit dat er niet veel keuze in scholen zal zijn. Wanneer je in een (grote) stad gaat wonen is deze keuze juist enorm. Om je in te schrijven voor het onderwijs in Spanje, dien je na aankomst in een regio naar het onderwijs departement op het gemeentehuis te gaan. Je dient hier een registratieformulier in te vullen en een medische verklaring af te leggen. Inschrijvingen op privaatscholen of internationale scholen moeten zo vroeg mogelijk geregeld worden. Deze scholen hebben namelijk vaak een redelijke wachtlijst. Voor een inschrijving op de scholen zelf neem je gewoon contact op met de school.

Al met al is het Spaanse onderwijs de laatste jaren flink in kwaliteit toegenomen. Het is steeds meer te vergelijken met het onderwijs in bijvoorbeeld Nederland. Hele grote verschillen hoef je dus niet te verwachten, op het lekkere klimaat en de flexibelere tijden na dan. Indien je meer informatie wilt over Spaanse scholen en overheidsinstellingen, kun je deze aanvragen bij de Spaanse ambassade. Informatie over lokale scholen kan je verkrijgen in de gemeentehuizen in Spanje zelf. Bij het Spaanse ministerie van onderwijs kun je terecht voor algemenere informatie.