Top 10 universiteiten in Spanje

Totaal zijn er in Spanje zo’n 73 universiteiten en hogescholen te vinden. Daarnaast zijn ook een aantal Amerikaanse scholen gevestigd in Spanje. Hier worden, in tegenstelling tot de 73 Spaanse universiteiten, veelal Engelse lessen gegeven. Studeren in Spanje is in opkomst onder veel Nederlanders: het onderwijssysteem wordt als één van de betere in Europa gezien. Het klimaat en de sfeer spelen hierbij natuurlijk ook een rol. Europese studenten hebben op een Spaanse hogeschool of universiteit net zoveel rechten als Spaanse studenten. Echter, als je niet uit Europa afkomstig bent is er slechts plek voor 5%. Lees hieronder meer informatie over de beste universiteiten in Spanje.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

 

Ieder jaar wordt er door een onafhankelijke organisatie een lijst van de beste universiteiten in Spanje opgesteld. Om de keuze voor jou als potentiële internationale student wat gemakkelijker te maken, hebben wij een top 10 van de beste universiteiten in Spanje opgesteld. De meeste van deze universiteiten zijn te vinden in Barcelona, Madrid, Valencia of Andalusië.

1. Autonome Universiteit van Barcelona

De hoogstgeplaatste Spaanse universiteit bevind zich in Barcelona. Deze universiteit staat op plaats 146 van de wereldranglijst en staat vooral bekend om zijn uitstekende lesmethodes. Het is een universiteit die het internationale studentenleven in Spanje uitstekend weerspiegelt: De campus is veelzijdig, gezellig en ligt op slechts 20 minuten van het bruisende centrum van Barcelona. Momenteel zijn er ongeveer 50.000 studenten te vinden op en rondom de campus, waarvan 36% internationale studenten. De Autonome Universiteit van Barcelona staat vooral bekend om haar uitstekende research en begeleiding bij het ondernemerschap. Buiten research en technologie staat de school ook bekend om zijn kennis en expertise op het gebied van de gezondheidszorg.

2. Pompeu Fabra Universiteit

Nummer 2 van de ’top 10 beste universiteiten in Spanje’ staat ook in Barcelona. De Pompeu Fabra Universiteit is opgericht in 1990 en is een openbare universiteit. Deze universiteit heeft 3 verschillende campussen die je alle 3 kunt vinden in het centrum van Barcelona:

  • Ciutadella campus, vooral gefocust op economische, juridische en sociale studies.
  • Mar campus, vooral gefocust op gezondheid en medische biologie.
  • Poblenou campus, vooral gefocust op ICT, logistiek en communicatie.

Het is een van de snelstgroeiende, jonge universiteiten van de hele wereld. De universiteit heeft een echt internationaal karakter. Momenteel telt De Pompeu Fabra universiteit ongeveer 14.000 studenten, waarvan 13% internationale studenten.

3. Universiteit van Barcelona

Ook de 3e universiteit van Spanje, de 174e op de wereldranglijst, is te vinden in Barcelona. De officiële universiteit van Barcelona is al in 1450 opgericht en heeft inmiddels meer dan 62.000 studenten. De universiteit heeft 18 verschillende faciliteiten en ongeveer alle denkbare studierichtingen zijn hier aanwezig. Het is dus één van de meest veelzijdige universiteiten van Spanje. Dit is ook de reden dat de Universiteit van Barcelona het meest aantrekkelijk is voor internationale studenten die tijdelijk naar Spanje verhuizen.

4. Autonome Universiteit van Madrid

De Autonome Universiteit van Madrid is ook een openbare universiteit. Deze school kent 26.000 studenten en 2.600 werknemers en is opgedeeld in de volgende vakgebieden: Filosofie en kunst, psychologie, recht, wetenschappen, business en economie, onderwijs, bouwkunde en geneeskunde. De meeste lessen worden in het Spaans gegeven. Veel studenten uit Nederland kiezen dus voor de universiteit om hun Spaans te verbeteren. Er zijn echter ook steeds meer lessen die in het Engels gegeven worden, waardoor je er ook terechtkunt als je de taal niet wilt leren. Jaarlijks beginnen er ongeveer 2.500 internationale studenten aan een uitwisseling of volledige studie aan de Autonome Universiteit van Madrid.

5. Universiteit van Navarra

Top 10 universiteiten in SpanjeDe Universiteit van Navarra bevindt zich ook in Madrid en staat ongeveer halverwege onze top 10 universiteiten in Spanje. Het is in verhouding iets kleiner dan de meeste universiteiten in Madrid. Echter scoort de universiteit erg hoog, mede dankzij haar kwalitatief goede onderwijs en goede begeleiding van studenten. Momenteel studeren iets meer dan 11.000 aan deze universiteit. 16% van deze studenten zijn niet afkomstig uit Spanje.

Voor iedere 10 studenten is 1 docent beschikbaar, dat is dus ook waar de universiteit zich mee onderscheid. Het contact met docenten is prettig en persoonlijk. De meest succesvolle richtingen binnen deze universiteit zijn: communicatiewetenschappen, journalistiek, publiciteit en audiovisuele communicatie. Maar ook medicijnen, verpleegkunde, bouwkunde, farmacie en rechten zijn studies die er prima scoren.

6. Complutense Universiteit van Madrid

De Complutense Universiteit van Madrid is met meer dan 86.000 studenten één van de grootste universiteiten van Spanje. Ook voor internationale studenten wordt het gezien als één van de grootste en aantrekkelijkste universiteiten. Ruim 13% van deze 86.000 studenten zijn afkomstig uit het buitenland. Dat zijn bijna 10.000(!) internationale studenten. Als tijdelijke of internationale student zal je dus hoogst waarschijnlijk gemakkelijk passen binnen de overige studenten. Het overgrote deel van deze studenten zijn vrouwen (62%). Maar 38% van de studenten zijn mannen. De universiteit is in 1293 opgericht, het is dus ook één van de oudste universiteiten van Spanje. Voor een passende studie hoef je hier niet lang te zoeken: Vrijwel alle studies zijn hier te volgen.

7. Polytechnische Universiteit van Catalonië

De Polytechnische Universiteit van Catalonië is de populairste universiteit van Spanje onder studenten: maar liefst 30% van de studenten hier zijn niet afkomstig uit Spanje zelf. Het is ook de universiteit met het hoogste percentage mannen: Maar liefst 88% van de studenten op deze universiteit is een man. Hier is uiteraard een reden voor: het is namelijk een technische universiteit. De universiteit prijst zichzelf voor het feit dat ze het hoogste aantal buitenlandse studenten en doctoren van Spanje opleidt.

8. Universiteit Rovira i Virgili

De Universiteit Rovira i Virgili richt zich vooral op Spaanse studenten. Daarom is deze universiteit  dus waarschijnlijk iets minder interessant voor Nederlanders die in Spanje willen gaan studeren. Van de ruim 12.000 studenten is nog geen 9% afkomstig uit het buitenland. Dit heeft onder andere te maken met de ligging: de universiteit ligt in Tarragona. Dit is een vrij onbekende stad, zeker internationaal gezien. Wanneer je in een iets rustigere omgeving wilt studeren, is dit een interessante universiteit voor jou. De universiteit is vooral heel sterk beoordeeld op het gebied van geneeskunde, wetenschap, onderwijs, recht, scheikunde en economie.

Universiteiten in Spanje

9. Universiteit van Valencia

De Universiteit van Valencia kent bijna 60.000 studenten: Het is dus een vrij grote school. Valencia is een stad die de afgelopen jaren ook onder de Nederlanders ontdekt is. Dit heeft onder andere te maken met het zeer aangename klimaat en de openheid van de mensen. De universiteit van Valencia ligt op slechts enkele minuten van het strand, genoeg tijd dus om in je pauze een boekje te lezen in je bikini of zwembroek. De laatste twee jaar is Valencia gegroeid als een populaire studentenstad, vooral onder de Nederlandse studenten. Je zult merken wanneer je gaat studeren in Valencia, dat Nederland sterk vertegenwoordigd is! Net als in de overige grotere universiteiten van Spanje kun je hier vrijwel alle soorten studies vinden. 60% van de studenten is vrouw, 40% is man.

10. Universiteit van Granada

We besluiten de top 10 universiteiten in Spanje met de Universiteit van Granada. Indien je echt naar een vrij onbekende stad in Spanje wilt, dan is de Universiteit van Granada wellicht iets voor jou. Voorheen was Granada niet een populaire plek voor buitenlandse studenten, laat staan voor Nederlandse studenten. De laatste twee jaar is het aantal studenten uit het buitenland explosief toegenomen. Tegenwoordig is Granada, samen met Madrid, Valencia en Salamanca een populaire bestemming voor een Erasmus uitwisseling. De universiteit staat vooral bekend om haar onderwijs studies en haar industriële studies. Ook de studie international business is er populair.

Universiteiten in Spanje

Ben jij ook aan het nadenken over studeren in Spanje? Wij raden je aan: twijfel niet langer en ga ervoor! Het is een heerlijk land, waar (zeker op de universiteiten) het onderwijs prima geregeld wordt. Houd er wel rekening mee dat mensen in Spanje graag iets meer tijd nemen dan mensen in Nederland: wanneer je dus een docent per mail benadert, kan het zomaar een aantal dagen/weken duren voordat je antwoord hebt. Maak je hierover verder niet al te veel zorgen: dit betekent ook dat veel Spaanse scholen niet al te streng zijn.

Wanneer je als student naar Spanje gaat, dan kun je via Sirelo uiteraard ook informatie te weten komen over je verhuizing naar Spanje!