Top 3 universiteiten in Turkije

Er zijn in totaal 154 universiteiten in Turkije, waarvan 102 staatsuniversiteiten en 52 private universiteiten. Toch zijn er maar een handjevol internationaal georiënteerde universiteiten die Engels als onderwijstaal hebben of colleges in het Engels aanbieden. Het hoger onderwijssysteem in Turkije werkt net iets anders dan in Nederland en Europa. In Turkije wordt namelijk geen onderwijs gemaakt tussen universitair en hbo onderwijs. Om die reden komt een universitaire opleiding daarom soms beter overeen met een Nederlandse hbo opleiding. Hieronder vind je een opsomming van de top 3 universiteiten in Turkije, gebaseerd op Times Higher Education.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

1. Koç University

Ondanks dat de universiteit nog maar sinds 1993 bestaat, is het al snel één van de beste universiteiten in Turkije geworden. Maar ook op wereldniveau doet de universiteit het goed. De Koç University is nummer 10 van de beste kleine universiteiten in de wereld. De universiteit heeft zes campussen en allemaal staan ze verspreid door de stad Istanbul. Het internationale karakter van de universiteit blijkt uit het feit dat alle colleges in het Engels worden gegeven. Ook blijkt het uit het feit dat 8 procent van de studenten internationals zijn, afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen. De universiteit biedt de volgende programma’s aan: Social Sciences and Humanities, Administrative Sciences and Economics, Science, Engineering, Law, Nursing and Medicine.

De universiteit heeft een mooie ligging in de heuvels in de omgeving van Istanbul en is slechts twintig minuten verwijderd van de stranden van de Zwarte Zee. Er is een goede verbinding met de stad Istanbul, dit komt door het goede openbaar vervoer. De campus is goed ontwikkeld en bestaat uit vele voorzieningen zoals een bibliotheek, verschillende winkels, een kapper, een bank, cafetaria’s en andere eetgelegenheden.

2. Boğaziçi Universiteit

Met zijn zes campussen, verspreid door Istanbul en vier verschillende faculteiten, mag de Boğaziçi Universiteit de tweede beste openbare universiteit van Turkije genoemd worden. De voertaal van deze universiteit is Engels, waardoor het instituut een internationaal karakter krijgt. De in 1863 opgerichte universiteit is daarmee het eerste Amerikaanse Higher Education Institution van buiten de Verenigde Staten. Daarom luidt de missie van deze universiteit als volgt: ‘de toekomst vormen door een pionier te zijn op het gebied van educatie, onderwijs geven en onderzoek doen.’ De universiteit heeft jaarlijks het grootste aantal aanmeldingen en is de beste aanbieder van de volgende programma’s: applied science, education, engineering, and social science. Zeven procent van de 11.506 studenten is international.

De Boğaziçi University heeft een levendige en kleurrijke campus. Niet vreemd, als je bedenkt dat de universiteit er alles aan doet om studentenclubs, kunst en sport hier hoogtij te laten vieren. Zo is er bijvoorbeeld het Mithat Alam Film Center, een institutie die studenten helpt films te maken. Tevens heeft de universiteit een groot sportcomplex, wat bestaat uit onder andere een voetbalveld, waar vele sportactiviteiten worden aangeboden. Een leuke bijkomstigheid is dat voor elke student aan de Boğaziçi Universiteit de toegang gratis is voor het outdoor zwembad aan de zuidelijke Campus. Ook studentenclubs zijn er voldoende, variërend van studiegerelateerde verenigingen tot echte studentenverenigingen.

3. Middle East Technical University (METU)

‘Science is the truest guide in life’, dat is het motto van de in 1956 opgerichte universiteit. Deze universiteit specialiseert zich in natuur- en sociale wetenschappen. In dat jaartal werd er alleen nog maar Architectuur gegeven, maar tegenwoordig is dit uitgebreid naar totaal 107 masters. Momenteel studeren er 30.000 studenten aan de Middle East Technical Universiteit. De universiteit is enorm gegroeid en daarom moest de universiteit verplaatst worden naar Ankara. De universiteit is internationaal gezien de sterkste universiteit van Turkije. Dit komt onder meer doordat de institutie partnerships aangaat met grote instanties als NASA, NATO, Verenigde Naties, de Wereldbank en Erasmus. Daarnaast worden hier ook alle colleges in het Engels gegeven en dit heeft als gevolg dat er nu meer dan 1.700 internationals studeren aan de METU.

De campus in Ankara is prachtig: er is een compleet natuurgebied om de METU gecreëerd. Dit zorgt voor een prachtige ligging en die wordt compleet gemaakt door het meer Eymir.

Studeren in Turkije

Maar hoe werkt het studeren in Turkije nu eigenlijk? Je kunt je rechtstreeks aanmelden bij een Turkse universiteit, maar de universiteiten zijn zelf verantwoordelijk voor de aanmelding. Zij bepalen de toetsen en toelatingseisen en de voorwaarden waaraan een student moet voldoen. Tot 2011 werd dit nog centraal geregeld, maar tegenwoordig is dit door het YOK (Higher Education Institute) aangepast. Je kunt bij de kijken bij het Admissions Office van een een universiteit wat de toelatingseisen zijn.

Op Engelstalige universiteiten kan het zijn dat er een Placement Test bij je wordt afgenomen, wanneer je geen vastgestelde score kan overhandigen. Bij deze score kun je denken aan een TOEFL of IELTS score. In sommige gevallen kun je ook een talencursus volgen aan het studieprogramma. Mocht je je studieprogramma niet in het Engels willen volgen, maar in het Turks, dan kan de universiteit vragen om een language profiency test af te leggen.

Doordat Turkije de Bolognaverklaring heeft getekend, betekent dit dat het onderwijssysteem steeds meer op het Europese systeem gaat lijken. Zo maken ze tegenwoordig ook gebruik van het European Credit Transfer Systeem (ECTS)n en het Diploma Supplement. Automatisch betekent dit dan ook dat je gewoon je studiepunten mee kunt nemen die je hebt gehaald in het buitenland.

Wanneer je als student naar Turkije gaat, dan kun je via Sirelo uiteraard ook informatie te weten komen over je verhuizing naar Turkije!