Verhuizen naar Zuid-Afrika

Veel mensen kiezen ervoor om te verhuizen naar Zuid-Afrika. Het klimaat is aangenaam, het heeft Nederlandse historische invloeden en een prachtige natuur. Het trekt jaarlijks steeds meer immigranten, die vooral verhuizen naar Kaapstad en Johannesburg. Voor je verhuizing naar Zuid-Afrika wil je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereid zijn. Meer handige informatie over het verhuizen naar Zuid-Afrika vind je op deze pagina:

Vul je woonplaats in en ontvang offertes!

Emigreren naar Zuid-Afrika

Veel mensen verhuizen naar Zuid-Afrika, en dit aantal blijft jaarlijks toenemen. De voornaamste redenen zijn het klimaat, de mentaliteit van de bevolking en de prachtige omgeving van het land. Daarnaast zijn de kosten voor een huis relatief laag en zijn er veel buitenlanders te vinden. 50.000 Nederlanders gingen jou al voor! Één van de belangrijkste dingen voor je verhuizing is het aanvragen van een visum als je langer dan 90 dagen in het land verblijft. Je moet bewijzen dat je een baan hebt gevonden en dat je genoeg financiële middelen hebt om jezelf te kunnen onderhouden.

Immigratiewet 2014

De immigratiewet in Zuid-Afrika is in juni 2014 flink aangescherpt en dit maakt de verhuizing niet makkelijker. Echter kent de hoofdstad Kaapstad nu Intergate, een immigratiebureau met meer dan vijftig consultants. Hier kunnen ze je helpen om alles rondom jouw visum en verblijfsvergunning zo goed mogelijk te regelen. Er is ook Nederlands personeel aanwezig, hierdoor wordt het nog makkelijker

Douane Zuid-Afrika

Wanneer je aankomt in Zuid-Afrika krijg je gelijk te maken met de douane. Dit is niet iets om bang voor te zijn, zolang je je paspoort maar bij de hand hebt. Deze moet natuurlijk wel geldig zijn. Het is natuurlijk logisch dat je geen drugs meeneemt het land in, en ook nagemaakte spullen of antiek kunnen problemen opleveren bij de douane. Sommige spullen mogen beperkt ingevoerd worden zonder dat er extra invoerrechten betaald moeten worden. Dit zijn de volgende goederen:

ProductHoeveelheid
SouveniersTot een waarde van 1250 rand
Sigaretten400 stuks
Sigaren50 stuks
Tabak250 gram
Wijn2 liter
Overige alcohol1 liter
Parfum50 milligram
Eau de toilette250 milligram

Wanneer je deze hoeveelheden overschrijdt, moet je 20% invoerrechten betalen over de totale waarde van de goederen die je hebt meegenomen. Wanneer de waarde boven de 10.000 rand komt, moet je een invoertarief van maarliefst 30% betalen. Dit is dan nog exclusief BTW.

Hoeveel kost verhuizen naar Zuid-Afrika?

Een verhuizing naar Zuid-Afrika is natuurlijk iets heel anders dan verhuizen naar bijvoorbeeld Duitsland. Door de afstand zijn de gemiddelde kosten naar Zuid-Afrika een stuk hoger, namelijk tussen de €4.000 tot wel €10.000 euro. Dit heeft alles te maken met het feit dat het een verhuizing over zee is. Verder heb je nog te maken met bijvoorbeeld de verzekering en de grote van je huishouden. Zie hieronder een overzicht van je gemiddelde kosten per huishouden:

HuishoudenGemiddelde kosten
1 kamer appartement€4.200
3 kamer appartement€6.000
5 kamer appartement€8.300
Verhuizen naar Zuid-Afrika?
Selecteer de grootte van je inboedel en ontvang gratis offertes voor jouw verhuizing!

5 manieren om te besparen op je verhuiskosten naar Zuid-Afrika

Het is aantrekkelijk om naar Zuid-Afrika te verhuizen, maar mensen schrikken nogal van het prijskaartje die bij zo’n verhuizing komt kijken. Gelukkig hebben wij voor jou een aantal tips om kosten te besparen voor je verhuizing naar Zuid-Afrika.

 1. Neem niet onnodig veel spullen mee
  Het is erg aantrekkelijk om je hele hebben en houden mee te nemen naar Zuid-Afrika, maar houd er rekening mee dat verhuizers hun prijzen baseren op de hoeveelheid m³ die je mee neemt.
 2. Houd rekening met invoerrechten
  Kijk uit wanneer je je favoriete alcoholische drank of parfum meeneemt. Zoals je hierboven kan lezen, zijn dit producten die je maar tot een bepaalde hoeveelheid mag invoeren. Ga je hier overheen moet je extra kosten betalen, wat natuurlijk zonde is.
 3. Wissel van te voren je geld
  Wanneer je pas in Zuid-Afrika je euro’s gaat omwisselen voor de rand, ben je waarschijnlijk duurder uit dan dat je zou willen. Er zijn speciale wisselservices beschikbaar die een goedkopere koers hanteren dan bijvoorbeeld je bank, dus doe hier goed onderzoek naar!
 4. Vergelijk verhuisbedrijven 
  Om uiteindelijk 40% korting te besparen kun je bij ons tot wel 5 gratis offertes van verhuisbedrijven ontvangen van verhuisbedrijven die gespecialiseerd zijn in verhuizen naar Zuid-Afrika!
 5. Pak zelf je spullen in 
  Het is wel aangeraden om voor een verre verhuizing je spullen professioneel in te laten pakken, maar al wil je echt kosten besparen is het zelf inpakken en demonteren van meubelen nog een optie. Je kan ook helpen met deze service, waardoor de kosten alsnog lager zijn.

Tips voor het levenin Zuid-Afrika

Wanneer je in Zuid-Afrika gaat wonen, is het handig om goed voorbereid te zijn. Er zijn veel eigenaardige weetjes over Zuid-Afrika die je verblijf daar wel een stuk makkelijker zullen maken. Wij hebben de volgende tips voor jou verzameld:

 • Engels is één van de officiële talen van Zuid-Afrika, neem dus neem niet (alvast) de moeite om één van de andere 10 talen te leren;
 • Het is in sommige restaurants toegestaan je eigen alcoholische drank mee te nemen! Informeer hier van te voren wel goed naar;
 • Vermijd gevoelige onderwerpen zoals de apartheid;
 • Wanneer je in de avond in de auto rijdt en de wat minder rijke buurten nadert, doe dan de auto van binnenuit op slot voor je eigen veiligheid;
 • Je kan gewoon water uit de kraan drinken;
 • Zorg er voor dat je bent ingeënt.

Apartheid in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika kent een lange geschiedenis van apartheid. Na de afschaffing van de apartheid in 1989 is er veel veranderd, maar de apartheid blijft toch nog steeds voortbestaan. In Zuid-Afrika vind je Gated Communities. Dit zijn blanke woonwijken met hekwerken eromheen, die je moeten beschermen tegen criminaliteit. Je kunt je voorstellen dat het wonen in Zuid-Afrika er dan ook wat anders uitziet. Houd er rekening mee dat de apartheid in Zuid-Afrika nog een gevoelig gespreksonderwerp is.

Verhuizen naar Zuid-Afrika

Wonen in Zuid-Afrika

De kosten in levensonderhoud in Zuid-Afrika zijn stukken lager dan in Nederland. Daarnaast zijn de huizen erg goedkoop, waardoor het veel Europeanen aantrekt. Hieronder vind je een tabel met informatie over de kosten van de twee belangrijkste steden in Zuid-Afrika.

Scores per stad
Prijzen per stad
PlaatsKwaliteit levenKoopkrachtVeiligheidGezondheidszorgLevenskostenVervuiling
Johannesburg606820603075
Kaapstad736433732843

Huizen in Zuid-Afrika

De prijzen van huizen daalden in 2015 nog met 3,9 procent en is in 2016 blijven dalen. Dit komt voornamelijk dat de waarde van de rand lager is geworden. Hier komt ook nog bij dat de gemiddelde prijs van een stuk grond goedkoper is in Zuid-Afrika. Heb je zelf niet je inboedel meegenomen? Wees gerust, ook in Zuid-Afrika kan je ook IKEA meubels vinden, die zelfs nog goedkoper is dan hier in Nederland! Deze worden tevens niet verkocht in een IKEA-winkel, maar via Nevada Furniture.

Hoelang duurt het verhuizen van je inboedel naar Zuid-Afrika?

Omdat de verhuizing over zee is, moet je inboedel een langere weg afleggen om in Zuid-Afrika te komen. Verhuisbedrijven kiezen bijna altijd voor zeetransport, omdat er anders niet veel mee kan. Daarnaast is het ook goedkoper! Houd er rekening mee dat de transport over zee 18 dagen tot 30 dagen kan duren.

Huizen zuid-afrika

Wil je je huisdier of je auto niet achterlaten in Nederland?

Één van de moeilijkste dingen van een internationale verhuizing is het achterlaten van dierbare dingen. Veel mensen kunnen het niet over hun hart verkrijgen om hun huisdier (of auto) achter te laten. Wij hebben de nodige informatie voor jou verzameld:

Auto invoeren in Zuid-Afrika

Het invoeren van je auto kan alleen als je hier een vergunning voor hebt. Daarnaast mag deze niet nieuw zijn. Ze willen op deze manier de lokale autobedrijven beschermen. Je moet officieel als immigrant ingeschreven staan om een auto te verschepen naar Zuid-Afrika. Om een aanvraag te doen kun je meer informatie vinden op de website van de regering. Wil je je auto verschepen naar Zuid-Afrika? Ook dit kun je aanvragen via ons offerte formulier!

Huisdier meenemen naar Zuid-Afrika

Wanneer je je huisdier meeneemt naar Zuid-Afrika, moet je een veterinaire invoervergunning meenemen. Deze moet afgegeven worden door de Directie van de Dierengezondheid. De vergunning moet worden verkregen voor dat je met je huisdier het land inkomt. Hier zitten ook kosten aan verbonden. Deze kosten en meer informatie kun je vinden op de website van de Zuid-Afrikaanse regering.

Huisdieren Zuid-Afrika

Hoe zit het met de Zuid-Afrikaanse Rand?

De rand is de munteenheid in Zuid-Afrika en wordt aangeduid met een R. Zoals eerder op deze pagina wordt toegelicht, is het aangeraden om je geld van te voren al in te wisselen om kosten te besparen. Daarnaast kun je op internationale luchthavens ook je euro’s omwisselen voor de rand. Daarnaast is het mogelijk om met de meeste creditcards te betalen, met uitzondering van tankstations.

Besparen op je verhuizing naar Zuid-Afrika met gratis offertes

Wil je zo voordelig mogelijk verhuizen naar Zuid-Afrika en tot wel 40% besparen op je verhuiskosten? Vul dan online ons offerte formulier in en vergelijk op deze manier verschillende verhuisbedrijven die ervaring hebben in verhuizingen naar Zuid-Afrika!

Lees verhuiservaringen van andere mensen
Lees alle blogs