Top 5 universiteiten in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een erg populair land om te studeren. De kwaliteit van de universiteiten in Zuid-Afrika valt te vergelijken met de kwaliteit van de Britse en Amerikaanse universiteiten. De research in Zuid-Afrika is van uitzonderlijk hoge kwaliteit en Zuid-Afrika staat bekend om zijn internationale karakter. Daarnaast is studeren in Zuid-Afrika ook populair omdat het wonen in Zuid-Afrika erg goedkoop is. Zo is bijvoorbeeld eten en kleding veel goedkoper in Zuid-Afrika dan in Nederland. Ook op kamers gaan is er veel goedkoper dan in Nederland.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Zuid-Afrika herbergt in totaal 660.000 studenten. Ben jij daar volgend jaar de 660.001e van? Hieronder vind je een lijst met de top 10 beste universiteiten van Zuid-Afrika, wie weet, maakt het jou enthousiast!

1. Universiteit van Kaapstad

We vangen de lijst van de top 5 universiteiten in Zuid-Afrika aan met de Universiteit van Kaapstad. Gesticht in 1829, is Capetown University de oudste universiteit van alle universiteiten in Zuid-Afrika. Maar naast de oudste universiteit van Zuid-Afrika, is het ook nog eens de beste universiteit van heel Afrika. En of dat nóg niet alles is: de UTC is de derde mooiste universiteit van de hele wereld, volgens de Telegraphs List 2014. Je kunt je voorstellen dat deze prestigieuze universiteit echt de elite van Afrika herbergt. Van de 23.500 studenten die er studeren, is ongeveer de helft blank. Twintig procent van de studenten komt uit het buitenland.

Universiteiten in Zuid-Afrika

Deze universiteit heeft écht wel een hele unieke ligging: ze ligt onderaan de Tafelberg, wat zorgt voor een prachtig uitzicht over Kaapstad. De UPC is opgedeeld in zes campussen: Commerce, Engineering and the Built Environment, Science, Health Sciences, Law and Humanities. Het feit dat er ontzettend veel succesvolle alumni zijn afgestudeerd, bevestigt opnieuw dat Kaapstad een geweldig goede universiteit is. Na het zitten in de collegebanken, kun je je vermaken op de ‘altijd levendige campus’. Het bruist er: behalve dat is het ‘crowded’ is met studenten, er genoeg eettentjes en sportclubs zijn, heb je er zelfs een zwembad. Studenten hebben gratis toegang tot het zwembad.

2. Universiteit van de Witwatersrand

Deze universiteit, ook wel bekend als de ‘Wits’, is opgericht in 1896 in Kimberly als South African School of Mines. De ‘School of Mines’ is later verhuisd naar Johannesburg in 1922. Hier heeft de institutie zijn volledige status als universiteit gekregen. De universiteit heeft nu verschillende vestigingen in Johannesburg en nog twee steden: Hillbrow en Parktown. Twee boerderijen zijn tevens het bezit van deze universiteit. Hier wordt onderzoek gedaan naar archeologie.

De meest bekende alumni van deze universiteit is wel Nelson Mandela. Hij heeft hier rechten gestudeerd, voordat hij president werd en de Nobelprijs voor de Vrede won. 23.321 Studenten studeren aan de Universiteit van de Witwatersrand en negen procent hiervan is internationaal. De universiteit heeft vijf verschillende faculteiten, waaronder management en recht en gezondheidswetenschappen.

3. Stellenbosch Universiteit

Nummer drie van de top 5 universiteiten in Zuid-Afrika is de Stellenbosch Universiteit. Het is hier extra makkelijk om als Nederlander terecht te komen, want hier worden namelijk ook college’s in het Nederlands gegeven. Ook de Stellenbosch University staat hoog in de ranking, zowel in Afrika, als op wereldniveau. De universiteit heeft drie campussen die verspreid zijn door het berachtige Stellenbosch. De campussen zijn verdeeld op basis van drie faculteiten: Gezondheidswetenschappen, Business School en Military Science.

Naast de hoofdcampus staat een grote bibliotheek: de J.S Gericke Library. Daarnaast staan er bij de andere campussen ook nog verschillende bibliotheken. Voor de muziekliefhebber is deze universiteit de place to be. Er is een groot conservatorium en je kunt er op het oudste koor van Afrika gaan, genaamd het Stellenbosch University Choir. Alsof dat nog niet genoeg is, staat er ook een theater, bioscoop, winkelcentrum en vind je er de oudste botanische tuin van Zuid-Afrika. Studenten kunnen terecht in de koshuise, oftewel studentenhuisvestiging. Deze huizen hebben toezicht door een bewaker, dus veiligheid is verzekerd.

4. Universiteit van KwaZulu-Natal

De Universiteit van KwaZulu- Natal staat niet in één stad, maar is verspreid door de provincie met dito naam. De universiteit heeft hier vijf campussen verspreid zitten en is ontstaan na een fusie tussen de Universiteit van Natal en de Universiteit van Durban- Westville in 2004. Er kan onderscheid gemaakt worden tussen vier studierichtingen die de universiteit aanbied. Je kunt hier terecht voor gezondheidswetenschappen, landbouw, techniek en wetenschap, geesteswetenschappen en rechten en management studies. Wanneer je hier lange tijd verblijft als student, is het echt de moeite waard om ook eens wat van de omgeving van KwaZulu- Natal te bekijken. Er is voor elk wat wils: laagland aan de kust, vlaktes in het centrale gedeelte en twee berggedeeltes.

5. Universiteit van Pretoria

In Pretoria, één van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika, staat de Universiteit van Pretoria. Deze universiteit is de laatste jaren immens gegroeid. Het is haast onvoorstelbaar te noemen als je bedenkt dat deze universiteit ooit gestart is met 32 studenten en dat dit aantal er nu ruim 39.000 zijn. Totaal heeft de universiteit zeven campussen en negen faculteiten en een business school. De Pretoria University staat bekend om zijn goede kwaliteit van onderzoek. Er is geen universiteit in Zuid-Afrika die zoveel onderzoek doet als deze universiteit. De Hatfield campus is de grootste campus van deze universiteit en je kunt hier volop oude gebouwen en musea vinden.

Als student hoef je hier niet bang te zijn dat je op straat zult staan. Met het grote aantal residenties voor studenten lukt het nagenoeg elke student hier een kamer te vinden. Mocht je als student niet op kamers willen bij zo’n residentie, dan kun je ook gedeeltelijk een kamer huren in de Four Day Houses. Het studentenleven is hier altijd in volle gang: dat kan ook niet anders met meer dan 100 studentenclubs en een breed scala aan studentenactiviteiten.

Ben jij enthousiast geworden door de top 5 universiteiten in Zuid-Afrika en lijkt jou het studeren in Zuid-Afrika wel wat? Dan kun je misschien ook nog eens een kijkje nemen op onze pagina over wonen in Zuid-Afrika.