Visum in Zuid-Afrika

Heb jij plannen om te verhuizen naar Zuid-Afrika? Dan zal je uiteraard een visum in Zuid-Afrika moeten aanvragen. Wees er op voorbereid dat een visumaanvraag in Zuid-Afrika de nodige tijd en moeite kost. Maar als het eenmaal geregeld is, ben je dat ook weer snel vergeten. Je bent dan inwoner van Zuid-Afrika: het land van de prachtige natuur, het relaxte leven en het heerlijke klimaat.

Ontvang 5 gratis verhuisoffertes
Bespaar vandaag nog!

Visum in Zuid-Afrika verplicht

Bij een verblijf van langer dan 90 dagen in Zuid-Afrika hoort de aanvraag van een Zuid-Afrikaans visum. Je kunt je visum aanvragen bij de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag. We zullen je gelijk uit de droom helpen: een visum in Zuid-Afrika aanvragen kost veel tijd en bestaat uit het doorlopen van allerlei procedures.

Welke documenten heb ik nodig voor een visum in Zuid-Afrika?

  • Een geldig identiteitsbewijs of paspoort
  • Formulier BI-84 ingevuld
  • Certificaten van een vaccinatie tegen gele koorts
  • Twee paspoortfoto’s in kleur
  • Bewijs dat je jezelf kunt voorzien in levensonderhoud

Wanneer je kinderen (jonger dan 18 jaar) meegaan naar Zuid-Afrika, moet je de volgende documenten voor hun meenemen:

  • Geboorteakte van de kinderen
  • Paspoort

Visum in Zuid-Afrika

Soorten visa in Zuid-Afrika

Je kunt de volgende soorten visa aanvragen:

Toeristenvisum

Met dit visum kun je 90 dagen verblijven in Zuid-Afrika. Let wel op: je kunt niet werken in Zuid-Afrika met het toeristenvisum.

Study Permit

Wanneer je gaat studeren in Zuid-Afrika, moet je het Study Permit aan vragen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je een voltijdstudie in Zuid-Afrika volgen.

Business Visum

Je ontvangt dit visum uitsluitend, wanneer je een bedrijf in Zuid-Afrika gaat opstarten. Je moet aan bepaalde criteria voldoen om in aanmerking te komen voor dit visum. Zo moet je tenminste 5 miljoen Rand investeren in een nieuw of bestaand Zuid-Afrikaans bedrijf. Verder moet je bepaalde documenten indienen voor de aanvraag van het Business Visum. Je moet bijvoorbeeld kunnen aantonen dat je je bedrijf hebt geregistreerd bij de Zuid-Afrikaanse belastingdienst en een je moet een beschrijving van je activiteiten kunnen aantonen. Ben je eenmaal in het bezit van een Business Permit? Dan kun je voor onbepaalde tijd in Zuid-Afrika verblijven.

Werkvisum

Deze vergunning kun je alleen aanvragen, na vijf jaar in het bezit te zijn geweest van een tijdelijk visum. Hierna kun je een werkvisum aanvragen, waardoor je voor onbepaalde tijd kunt verblijven in Zuid-Afrika.

Corporate Visum

Wanneer je een baanaanbod hebt gekregen van een Zuid-Afrikaans, kom je in aanmerking voor het Corporate Visum. Je hoeft niet aan alle eisen van een normale werkvergunning te voldoen en dit is voordelig. Op deze manier kan het visum veel sneller worden aangevraagd.

General Work Visum

Heb je een fulltime baanaanbod van een Zuid-Afrikaanse werkgever ontvangen? Dan kom jij in aanmerking voor het General Work Visum.

Critical Skills Work Visum

Dit visum is korte tijd geleden opgezet door de Zuid-Afrikaanse overheid om hoogopgeleide expats aan te trekken. Om in aanmerking te komen voor dit visum moet je kunnen aantonen dat je een baan aangeboden hebt gekregen in Zuid-Afrika.

Intra-Company Transfer Work Visum

Wanneer je tijdelijk in een grote multinationale onderneming in Zuid-Afrika gaat werken, kun je aanmelden voor dit visum. De vereisten zijn dat je voor minimaal zes maanden moet werken in dit bedrijf.

Partner Visum

Je kunt komt in aanmerking voor het Partner Visum, wanneer je gaat trouwen met een Zuid-Afrikaanse partner. Het voordeel is dat je met dit visum ook gewoon kunt werken in Zuid-Afrika. Voor de aanvraag van het Partner Visum, heb je aardig wat documenten nodig:

  • Medische certificaten
  • Trouwboekje
  • Het bewijs dat je geen strafblad hebt.

Let op: bij de aanvraag van het Partner Visum wordt er onderscheid gemaakt in tijdelijke en permanente visa. Wanneer je minder dan vijf jaar bij je Zuid-Afrikaanse partner bent, kom je enkel in aanmerking voor een tijdelijk visum. Ben je langer dan vijf jaar bij je Zuid-Afrikaanse partner? Dan kun je een permanent visum aanvragen.

Familie Visum

Een andere optie om een permanent verblijf in Zuid-Afrika te krijgen, is het Familie Visum. Wanneer je ouders, kinderen, broers of zussen in Zuid-Afrika hebt wonen, kun je dit visum aanvragen. Met dit visum kun je enkel wonen in Zuid-Afrika, wanneer je wilt werken, moet je alsnog het Werk Visum aanvragen.

Verder kun je ook een Visum voor Vrijwilligerswerk en een Exchange Visum aanvragen. Deze visa zijn alleen geschikt voor een kort verblijf in Zuid-Afrika en kunnen dus niet gebruikt worden bij een permanente verhuizing naar Zuid-Afrika. Begin op tijd met de aanvraag van een visum in Zuid-Afrika, zoals je dus hebt kunnen lezen duurt dit lang. Gemiddeld varieert dit van zes weken tot ongeveer anderhalf jaar. Het proces van immigratie kan vrij ingewikkeld zijn en daarom kun je het beste de hulp van Intergate Immigration inschakelen, die je vakkundig advies kan geven voor de aanvraag van een visum in Zuid-Afrika.