Onderwijs in Zweden

Ga je met je gezin naar Zweden verhuizen? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het onderwijs in Zweden. Het Zweedse onderwijs steekt namelijk behoorlijk anders in elkaar dan het Nederlandse onderwijs. Als eerste is de leerplicht anders: in Zweden ga je van je 7e tot 16e jaar verplicht naar school. Daarnaast duurt het voortgezet onderwijs slechts drie jaar!  Op deze pagina wordt alle informatie gegeven over het onderwijs in Zweden: van crèche tot universiteit!

Basisschool in Zweden

Zoals al eerder werd genoemd, begint het verplicht basisonderwijs, de grundskola, in Zweden pas op je 7e levensjaar. Je kunt ervoor kiezen om je kind daarvoor eerst nog naar de förskola te sturen. Dit is een overbruggingsjaar, alvorens het kind naar de basisschool gaat. Dáárvoor gaan kinderen vaak weer naar de kinderopvang vanaf hun eerste jaar.

💬 Sirelo’s TIP: Verhuis je naar Zweden met kleine kinderen? Dan is een goede voorbereiding extra cruciaal. Gebruik tijdens je voorbereiding onze handige checklist voor internationaal verhuizen. Afstrepen maar!

Wat kan ik verwachten bij het Zweedse basisonderwijs?

Wanneer je een geëmigreerde Nederlander vraagt naar basisscholen in Zweden, zijn ze niet altijd gecharmeerd van het Zweedse onderwijssysteem. Er wordt wel gezegd dat de kwaliteit van het basisonderwijs lager is en dat Zweedse leraren te veel luisteren naar de voorkeuren van het kind. Zweden staat bekend om zijn ‘eeuwige zoektocht naar compromissen en gelijkheid’ en dat blijkt ook weer in het onderwijs. Hierdoor kan het zijn dat gemotiveerde kinderen geremd kunnen worden en dat er geen duidelijk beeld ontstaat over hun prestaties. Rapporten worden namelijk pas in de eindfase van de basisschool gegeven en huiswerk is ook gering in omvang.

Daarnaast zijn er echter ook veel positieve dingen te noemen over de Zweedse basisscholen te noemen. Kinderen krijgen heel veel persoonlijke aandacht en de ‘minder prestatiegerichte cultuur’ werkt kinderen minder op de zenuwen. Bovendien wordt werkelijk alles bekostigt door de Zweedse overheid: van lunch tot schoolbus en lesmateriaal. Zweden heeft ook de plicht om speciaal onderwijs aan te bieden aan kinderen met leerproblemen. Plaatselijke gemeentes kunnen hier meer informatie over geven.  Ten slotte mogen kinderen hun eigen vakkenpakket samenstellen op hun 13e, ter voorbereiding van de middelbare school.

Alles weten over het onderwijs in Zweden?
Sirelo helpt jou met verhuizen. Dat betekent dat we vrijwel alles weten over verhuizen, maar helaas niet over het onderwijs. Hiervoor verwijzen we je graag door naar het Nuffic: de Nederlandse organisatie voor internationalisering en onderwijs!
Klik hier om meer te lezen bij het Nuffic

Voortgezet onderwijs in Zweden

Na jarenlang lessen gekregen te hebben op de grundskola, vervolgen de leerlingen hun loopbaan aan de gymnasieskola. Verwar deze naam overigens niet met het Nederlandse woord gymnasium. De keuze voor leerlingen is haast onbeperkt te noemen met zijn 17 keuzemogelijkheden. Zo kunnen kinderen kiezen uit bijvoorbeeld Elektriciteit, Handel of Gezondheidszorg. De keuzemogelijkheden kunnen hier in principe vergeleken worden met de keuzemogelijkheden in Nederland, zoals VMBO, Havo of VWO.

Echter, zijn er maar weinig scholen die alle mogelijke keuzes aan kunnen bieden. Daarom komt het vaak voor dat leerlingen wat verder moeten reizen om hun gewilde keuze te kunnen volgen. In ieder geval bevat het basispakket op de gymnasieskola altijd Engels, Zweeds, rechten, religie, wiskunde, natuurkunde, gezondheid, gymnastiek en artistieke vakken. Anders dan in Nederland, zijn alle Zweedse leerlingen hier pas klaar op hun 19e levensjaar. De totale duur van de gymnasiekola is drie jaar. Het is voor bepaalde onderwijsrichtingen dan mogelijk om gelijk aan het werk te gaan, anderen kiezen met hun studiekeuze ervoor om door te studeren aan de universiteit.

💬 Sirelo’s TIP: Meer weten over verhuizen naar Zweden? Lees dan hier verder.

Onderwijs in Zweden

Studeren in Zweden

Zo vervolgt ongeveer 45 procent van de leerlingen na de gymnasiekola een studie aan de 150 hogescholen of 15 universiteiten die het land rijk is. Het verschil tussen beide is niet zo groot als in Nederland het geval is. Het enige verschil tussen universiteit en hogeschool is dat je met universitair onderwijs onderzoek kunt gaan doen. Het niveau zelf verschilt niets van elkaar.

Om toegelaten te kunnen worden op een universiteit of hogeschool, dien je wel een behoorlijke taalkennis te hebben. Deze kennis wordt gemeten aan de hand van de TISUS- toets, een toelatingstest. Mocht dit echt te zwaar zijn voor je, dan kun je een gratis cursus volgen. Na het behalen hiervan, voldoe je eveneens aan de eisen en kun je je studie voortzetten! Onze pagina universiteiten in Zweden vertelt je meer informatie over de beste universiteiten in Zweden. Totaal heeft Zweden vijftien universiteiten die hun colleges aanbieden in twintig Zweedse steden. Zweedse universiteiten staat internationaal heel hoog aangeschreven, zoals de medisch gespecialiseerde universiteit Karolinska Instituut.

Hoe zit het met studiefinanciering in Zweden?

In Zweden werken hogescholen en universiteiten met het puntensysteem, zoals we dat ook wel kennen in Nederland. Een semester komt overeen met 30 studiepunten en een jaar met 60 studiepunten. Precies hetzelfde als in Nederland dus! Wanneer je van plan bent om te studeren in Zweden, hoef je je geen zorgen te maken over je studiefinanciering. Die loopt namelijk gewoon door vanuit Nederland. Woon je permanent in Zweden en ben je ook van plan om te gaan studeren? Dan is dat tevens geen probleem, je hoeft sowieso niets te betalen voor het onderwijs en daarnaast maak je altijd kans op studiefinanciering. Onvoorstelbaar toch?

Het onderwijs in Zweden is dus echt van goede kwaliteit! Ook al verschilt de manier van lesgeven met name op de basisschool en de middelbare school, het hoger onderwijs lijkt veel op het Nederlandse systeem. Er kleven eigenlijk alleen maar voordelen aan het volgen van onderwijs in Zweden. Daarom is het voor te stellen dat je intenties hebt om te gaan studeren in Zweden.

Eerst weten wat de verhuizing gaat kosten?
Ben je wat wijzer geworden over het onderwijs in Zweden en wil je nu weten wat de verhuizing zal gaan kosten voor je verder besluit over de verhuizing? Snappen we! Daarover vertellen we je graag meer.
Klik hier om daarachter te komen!