Top 5 universiteiten in Zwitserland

Zwitserland, een mooi en prachtig land in Europa, staat bekend om de hoge levensstandaarden. Hoge inkomens en prachtige natuur zorgen voor een grote aantrekkingskracht voor studenten binnen en buiten het land. In dit overzicht stellen we een lijst op van de vijf beste universiteiten in Zwitserland om je een goed beeld te geven hoe het is om te studeren in dit land.

Ontvang gratis 5 offertes
Bespaar vandaag nog!

Zwitserland ligt niet in de Europese Unie, al heeft de Zwitserse overheid nauwe banden met de rest van Europa. Zo kan het regelen van een reisdocument en vignet heel eenvoudig geregeld worden via de ANWB. Universiteiten in Zwitserland zijn in het algemeen van goede kwaliteit en min of meer te vergelijken met Nederlandse maatstaven. Bovendien kent Zwitserland drie hoofdtalen, waardoor de universiteiten ook snel een internationaal karakter hebben.

1. ETH Zürich – Zwitsers Federaal Instituut van Technologie

Albert Einstein, wie kent hem niet? Hij studeerde hier en behaalde zijn diploma vroeger in 1901. Het ETH Zürich telt tussen de 15 en 20 duizend studenten en ruim één derde hiervan is internationaal! De universiteit is wereldwijd hoog aangeschreven met een negende plaats op de lijst van Times Higher Education. Daarmee is deze school de beste in Zwitserland. De onderzoeksfaciliteiten en het internationale karakter zijn twee ijzersterke punten van deze onderwijsinstelling uit Zürich.

Wat betreft de faculteiten doet het Zwitsers Federaal Instituut van Technologie het vanzelfsprekend zeer sterk op de ‘Engineering & Technology’ faculteit, waarop het aangemerkt staat als nummer acht ter wereld. Overigens is Zürich een stad waar veel te beleven valt, al is het leven er behoorlijk duur. Al zul je later in deze lijst merken dat er meer dan één universiteit in Zürich is!

2. Technische Universiteit van Lausanne

De École Polytechnique Fédérale de Lausanne, beter bekend als de Technische Universiteit, staat op plaats twee van onze top 5 universiteiten in Zwitserland. Als nummer 31 van de wereld heeft ook deze universiteit een groots karakter. Meer dan de helft van de studenten op deze school komt niet uit Zwitserland. Met drieduizend docenten, assistenten en aanwezige ondernemers die de pakweg achtduizend studenten dagelijks van een goede leeromgeving voorzien weet deze school zich verzekerd van een uitstekende reputatie.

De faculteiten ‘Engineering & Technology’ en ‘Physical sciences’ hebben wereldwijd veel aanzien. Deze onderwerpen staan in 2016 allebei als veertiende van alle universiteiten genoteerd. In Lausanne, de hoofdstad van het kanton Vaud, heeft de universiteit bovendien een mooie thuishaven in de buurt van het Meer van Genève. Hier is Frans de algemene voertaal, dus enige kennis van deze taal is zeker nuttig als je aan deze universiteit gaat studeren.

3. Universiteit van Basel

Top 5 universiteiten in ZwitserlandBasel is een bekende stad in Zwitserland. Hoewel deze universiteit niet hoger aangeschreven staat als veel Nederlandse universiteiten, is het toch een prachtige onderwijsinstelling  met een goede reputatie en een hoge industriële waarde. Verspreid over zeven faculteiten studeren hier 11.400 studenten die van het internationale aspect kunnen genieten. Dit aspect is een typisch kenmerk voor studeren in Zwitserland.

De Universiteit van Basel staat het hoogst aangeschreven op klinische en gezondheidszorg. Dit, in combinatie met het hebben van de grootste bibliotheek van Zwitserland, zorgt er voor dat ook deze universiteit tot de beste scholen van Zwitserland mag horen. Daar komt bij dat Basel een grote maar zeer gemoedelijke stad in het noorden van Zwitserland is, waar je kunt genieten van zeer mooie moderne architectuur. Zo zijn kantoorgebouwen Elsässertor en Novartis zeker de moeite waard om te bekijken.

4. Universiteit van Zürich

En zo zijn we weer aanbeland bij Zürich, de stad die in Zwitserland het meest te bieden heeft op het gebied van onderwijs. Met een respectabele 104e plaats op de lijst van Times Higher Education doet deze universiteit uit 1833 het prima. In Zwitserland is de universiteit zeer populair; met 26.000 studenten verspreid over zeven faculteiten is deze onderwijsinstelling, ook wel bekend als de UZH, de grootste in het land.

Doordat de Universiteit van Zürich ook samenwerkt met andere universiteiten in het land vind je veel vooruitziende blikken op de campus. De stad biedt veel potentie voor studenten die bedrijfskunde of economie studeren. Overigens is de universiteit zelf vooral erg sterk in natuurwetenschappen, maar ook klinische en gezondheidszorg.

5. Universiteit van Bern

We sluiten onze top 5 universiteiten in Zwitserland af met de Universiteit van Bern. Deze Duitstalige stad is de vijfde grootste stad in het land en telt slechts 130.000 inwoners. Daarmee is het te vergelijken met een stad als Dordrecht qua omvang. Deze school is de nummer 120 van de wereld volgens Times Higher Education en bestaat al sinds 1834. Albert Einstein was op deze universiteit één van de docenten (1908), maar dat is niet het enige opvallende. Zo is de Faculteit van Theologie gevestigd in een oude chocoladefabriek!

Wil je meer weten over het onderwijssysteem in Zwitserland? Navigeer dan verder via Sirelo!